Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Jenson Button


(Foto: Brawn GP)

Fulde navn: Jenson Alexander Lyons Button
Nationalitet: England
Født: 19. januar 1980

Den britiske kører havde stor succes i de unge år i gokart og Formel-race, inden der gik en del år før det helt store gennembrud kom i Formel 1. Og da han i 2009 sikrede sig VM-titlen skrev han sig ind i historien blandt mange andre legendariske Formel 1-mestre.

Gokart-dagene

Som for alle andre startede racerdrømmen med at køre en masse gokart. I 1988 - som 8-årig - startede han på gokart og det satte gang i racerkarrieren. I det andet år kom den første sejr og herefter begyndte han at få succes i England. I 1991 slog han sit navn fast med at vinde alt hvad der var at vinde i Cadet-klassen. Herefter gik det videre til de større gokart klasser og i 1996 vandt han det italienske mesterskab og blev nummer 2 ved VM. I 1997 vandt han det europæiske mesterskab og herefter var det åbent at nu skulle han videre til formel-klasserne for at fortsætte udviklingen.

Forberedelse til Formel 1

Det naturlige skridt var at fortsætte i Formel Ford, som i England er en meget stærk klasse. Mesterskabet er anerkendt for at udvikle gode kørere. Kontrakten for 1998-sæsonen blev underskrevet med Hayward Racing. Skiftet til formel-racerne var i starten lidt af et chok - raceren bremser ikke helt på samme måde som i en gokart og der bliver kørt endnu mere hårdt. Ikke desto mindre rystede han nervøsiteten af sig og sikrede sig Formel Ford-mesterskabet med 9 sejre. Den mest markante sejr kom i Formel Ford Festival'en hvor han også sikrede sig det store trofæ - og ikke mindst fik opmærksomhed både nationalt og internationalt. Sæsonen blev kronet med at vinde McLaren Autosport Award, som udover en Formel 1-test også giver en god portion penge der kan bruges til at finde vejen videre i formel-rækkerne.

Det britiske Formel 3 stod på kortet for 1999-sæsonen og han valgte at køre for Promatecme - som på det tidspunkt måske nok ikke var et muligt mesterskabsvindende team. Alligevel præsterede Button og teamet utrolig godt sammen og briten hentede tre sejre i sæsonens løb - og ikke mindst en samlet 3. plads. Sidst på sæsonen fik han en 2. plads i det klassiske Macau F3 Grand Prix - kun slået af Darren Manning. Og så begyndte interessen fra Formel 1 at trænge sig på.

Williams åbner døren

I vinterperioden blev det til et par tests - først for McLaren som en del af præmien fra 1998 og også i et forsøg for Prost Grand Prix. Men Buttons navn blev for alvor markant da Williams valgte at tage Jenson Button ind for at give ham et forsøg i direkte shoot-out duel med Bruno Junqueira. Williams havde ellers håbet at de kunne tage Juan Pablo Montoya ind, men han var bundet af sine forpligtelser i USA. Det var først på selve dagen hvor Williams præsenterede deres racer at han fik besked - 'du skal køre ved siden af Ralf Schumacher'. Formel 1-drømmen var en realitet, efter blot to sæsoner i formel-race.

Det første år var ikke desto mindre lidt af et læreår for Button - der var de normale fejl der skal være ved at sætte en meget ung kører i bilen, men generelt kom han igennem sæsonen på en god måde. En 4. plads i det tyske Grand Prix blev det bedste resultat. Sæsonen for Williams var dog blot et 'one-off' da Montoya allerede var udpeget til at køre raceren i 2001, så derfor måtte han finde et nyt sæde.

Lærepenge hos Benetton og Renault

2001 blev et yderst hårdt år. Benetton raceren var på papiret en god racer, men levede ikke op til forventningerne. Og da der var flere problemer med raceren og internt i teamet, blev det sværere og sværere. Faktisk kunne han slet ikke hamle op med Giancarlo Fisichella. Italieneren havde mere erfaring og var bedre til at komme igennem en svær sæson. Blot to point samlede Button og så kunne det ellers se ud til at karrieren var ved at være i fare. Året efter gik det pointmæssigt bedre, men det var som om der stadig manglede en del. Samtidig blev der også mere og mere fokus på Buttons privatliv - og overskrifterne begyndte mere at handle om fest og skiftede kærester.

Træder i karrakter hos Honda

Til 2003 sæsonen skiftede Button til BAR-Honda teamet som efter mange forsøg stadig forsøgte at komme til fadet som mulige Grand Prix-vindere. Teamets absolutte førstemand var Jacques Villeneuve som i den grad var centrum for teamet - alt var bygget op om canadieren men sejrene udeblev stadig. Der var kold krig mellem de to kørere og på ingen måde en særlig venlig atmosfære de to imellem - ganske som alle andre havde været udsat for var Villeneuve kendt for at køre psykisk krig. Og i stedet for at lade en masse ord flyve gennem luften var Button i stand til at lade resultaterne på banen tale - og her udklasserede han Villeneuve.

Og da Honda året efter tog mere og mere over røg Villeneuve ud. 2004 blev Buttons foreløbige højdepunkt. Igennem lang tid var han blandt de forreste og hentede flere 2. pladser - og ikke mindst en samlet 3. plads i VM.

I 2005 faldt præstationen igen og det blev kun til to podieplaceringer. Endelig i 2006 lykkedes det for Honda at få hul på bylden og sikre sig den første Grand Prix-sejr. På den snørklede Hungaroring bane dominerede Button løbet og fik efter flere år i Formel 1 endelig en plads på den øverste plads på skamlen. Honda virkede til at være meget lovende i slutningen af sæsonen og kunne være kommet til 2007 som en mulig titelkandidat. I hvert fald var Button ved at være uddannet og udlært til at tage nye skridt frem.

Nedtur med Honda

To forfærdelige sæsoner fulgte - Honda. På to sæsoner ramte han blot ind i pointene fire gange - hvilket ikke var imponerende. Den miserable 2007 sæson, hvor teamet kørte rundt uden nogen sponsorer, sendte dem helt tilbage i feltet. Og da det gik endnu mere forfærdeligt i 2008 valgte teamet at lukke og slukke.

Fundamentet for et stort team var ellers blevet lagt efter at de havde fået overtalt den tidligere Ferrari chefingeniør, Ross Brawn, til at tage teten som teamchef. Honda valgte at trække sig og Button var fri til at finde en ny arbejdsplads. Men der stod ikke ret mange klar til at signere en kører som i to sæsoner ikke havde gjort meget væsen af sig. Button var villig til at vente og se om Honda blev solgt og kunne videreføres.

Brawn GP opstår - og Button bliver verdensmester

Hvis der var nogen der forud for sæsonen 2009 havde sagt at Jenson Button ville stå som verdensmester ville de fleste nok havde faldet om i latterkramper. I sidste øjeblik lykkedes det for Brawn at finde en motorleverandør - og så skulle raceren testes af. Hvad de færreste vidste var at Ross Brawn i store dele af 2008 havde droppet den daværende racer for i stedet at sætte fokus på en ny og fuldt opdateret 2009-racer. Og da den racer ramte testbanerne var den resten af feltet total overlegen. Især havde Ross Brawn udforsket og udnyttet reglementet til yderste millimeter, hvor flere pegede på teamets diffuser som værende nøglen til succes. Og da FIA godkendte den var de over alle bjerge. I sæsonens første syv løb hentede Button seks sejre - og grundlagde mesterskabet. Ingen var i stand til at hente ham da han sidst på sæsonen kom ind i lidt af en tørke og hvor resten af feltet hentede ind. Men på Interlagos lykkedes det at holde sig hjem til en 5. plads og da konkurrenterne, teamkammeraten Rubens Barrichello og Sebastian Vettel ikke sikrede sig sejren, var verdensmesterskabet hjemme.

Det vil til evig tid blive diskuteret om det var manden eller maskinen der sikrede sig mesterskabet. I bund og grund var der ingen der kunne matche ham i starten af sæsonen og her var der ingen der kunne matche ham. Mesterskabet kom i hus på sikker kørsel, og det er ikke fordi der vil blive husket nogle voldsomme mesterskabsafgørende kampe mellem ham og blandt andet Barrichello og Vettel. Ikke desto mindre lykkedes det at komme til et mesterskab - omend i en sæson som var noget af en mellemsæson for Formel 1. Nu venter så det endnu hårdere pres i at være regerende verdensmester. Nu er der ikke plads til flere bløde mellemår - det forpligter at være verdensmester.

(Tekst opdateret november 2009)
 
Kørerinfo

1998 Formel Ford - UKHayward RacingMygale
Mester med 9 sejre
Vinder af Formel Ford Festival
1999 Formel 3 UKPromactecmeDallara
Nr. 3 med 168 pts. - 3 sejre
Nr. 2 i Macau F3 Grand Prix
2000 Formel 1BMW WilliamsF1 TeamWilliams FW22
Nr. 8 med 12 pts.


(Foto: Sutton / Williams F1)

2001 Formel 1BenettonBenetton B201
Nr. 17 med 2 pts.
2002 Formel 1Mild Seven Renault F1 TeamRenault R202
Nr. 7 med 14 pts.


(Foto: Renault F1)

2003 Formel 1Lucky Strike BAR HondaBAR 005
Nr. 9 med 17 pts.


(Foto: Honda GP)

2004 Formel 1Lucky Strike BAR HondaBAR006
Nr. 3 med 85 pts.


(Foto: BAR)

2005 Formel 1BAR HondaBAR 007
Nr. 9 med 37 pts.


(Foto: BAR)

2006 Formel 1Lucky Strike Honda Racing F1 TeamHonda RA106
Nr. 6 med 56 pts. - 1 sejr


(Foto: Honda Racing F1)

2007 Formel 1Honda Racing F1 TeamHonda RA107
Løb: Kvalifikation Race Point
Melbourne: 14 15 0
Sepang: 15 12 0
Sakhir: 16 DNF 0
Catalunya: 14 12 0
Monte Carlo: 10 11 0
Gilles Villeneuve: 15 DNF 0
Indianapolis Speedway: 13 12 0
Magny-Cours: 12 8 1
Silverstone: 18 10 0
Nürburgring: 17 DNF 0
Hungaroring: 17 DNF 0
Istanbul: 21 13 0
Monza: 10 8 1
Spa-Francorchamps: 12 DNF 0
Fuji: 6 11 0
Shanghai: 10 5 4
Interlagos: 16 DNF 0
Placering i mesterskabet: 15. plads med 6 point


(Foto: Honda Racing F1)

2008 Formel 1Honda Racing F1 TeamHonda RA108
Løb: Kvalifikation Race Point
Melbourne: 12 DNF 0
Sepang: 11 10 0
Sakhir: 9 DNF 0
Catalunya: 13 6 3
Istanbul Park: 13 11 0
Monte Carlo: 11 11 0
Gilles Villeneuve: 20 11 0
Magny-Cours: 16 DNF 0
Silverstone: 17 DNF 0
Hockenheim: 14 17 0
Hungaroring: 12 12 0
Valencia: 16 13 0
Spa-Francorchamps: 17 15 0
Monza: 19 15 0
Singapore: 12 9 0
Fuji: 18 14 0
Shanghai: 18 16 0
Interlagos: 17 13 0
Placering i mesterskabet: 18. plads med 3 point


(Foto: Honda Racing)

2008 Race of Champions
2009 Formel 1Brawn GPBGP 001
Løb: Kvalifikation Race Point
Albert Park: 1 1 10
Sepang: 1 1 5
Shanghai: 5 3 6
Sakhir: 4 1 10
Catalunya: 1 1 10
Monte Carlo: 1 1 10
Istanbul Park: 2 1 10
Silverstone: 6 6 3
Nürburgring: 5 7 2
Hungaroring: 8 7 2
Valencia: 5 7 2
Spa-Francorchamps: 14 DNF 0
Monza: 6 2 8
Singapore: 11 5 4
Suzuka: 10 8 1
Interlagos: 14 5 4
Yas Marina Circuit: 5 3 6
Placering i mesterskabet: 1. plads med 95 point


(Foto: Brawn GP)

2009 Race of Champions
2010 Formel 1McLaren Formula 1McLaren MP4-25
Nr. 5 med 214 pts. - 2 sejre


(Foto: McLaren Media)

2011 Formel 1McLaren Formula 1McLaren MP4-26
Nr. 2 med 270 pts. - 3 sejre
2011 Race of Champions
2012 Formel 1McLaren Formula 1McLaren MP4-27
Nr. 5 med 188 pts. - 3 sejre


(Foto: McLaren Media)

2013 Formel 1McLaren Formula 1McLaren MP4-28
Nr. 9 med 73 pts.


(Foto: McLaren Media)

2014 Formel 1McLaren Formula 1McLaren MP4-29
Løb: Kvalifikation Race Point
Albert Park:
Sepang:
Sakhir:
Zhuhai:
Catalunya:
Monte Carlo:
Gilles Villeneuve:
Red Bull Ring:
Silverstone:
Hockenheim:
Hungaroring:
Spa-Francorchamps:
Monza:
Marina Bay:
Suzuka:
Sochi:
Austin:
Interlagos:
Yas Marina:
Placering i mesterskabet: x. plads med 0 point


(Foto: McLaren Media)

2015 Formel 1McLaren Formula 1McLaren MP4
2016 Formel 1McLaren Formula 1McLaren MP4-31


 


22/08/15  Formel 1  En straf og tæt på
17/09/14  Formel 1  Stopper Button i Formel 1??
23/05/14  Formel 1  Nu er Kevin Magnussen blevet Tooned
17/03/14  Formel 1  Analyse: Sådan står feltet efter Australien
14/03/14  Formel 1  Kevin: Vi fik en god forståelse for bilen i dag
24/01/14  Formel 1  Præsentation af McLaren Mercedes MP4-29
22/02/13  Formel 1
Test
 
Catalunya test - fredag
25/11/12  Formel 1  Brasiliens GP - resultat
15/04/12  Formel 1  Kinas GP - resultat
14/04/12  Formel 1  Kinas GP - 3. fri træning - tiderne
26/03/12  Formel 1  Sepang - Tilbageblik i billeder
24/03/12  Formel 1  Sepang - kvalifikation - resultat
10/03/12  Formel 1  Albert Park - McLaren preview
26/11/11  Formel 1  Brasiliens GP - kvalifikation - resultat
26/11/11  Formel 1  Brasiliens GP - 3. fri træning
31/10/11  Race of
Champions
 
Tom K. igen med i Race Of Champions
29/10/11  Formel 1  Indiens GP - 3. fri træning - tiderne
19/10/11  Formel 1  Jenson Button i Le Mans? - Glem det
15/10/11  Formel 1  Koreas GP - kvalifikation - resultat
15/10/11  Formel 1  Koreas GP - 3. fri træning - tiderne
14/10/11  Formel 1  Koreas GP - 2. fri træning - tiderne
08/10/11  Formel 1  Japans GP - kvalifikation - resultat
08/10/11  Formel 1  Japans GP - 3. fri træning - tiderne
07/10/11  Formel 1  Japans GP - 2. fri træning - tiderne
07/10/11  Formel 1  Japans GP - 1. fri træning - tiderne
06/10/11  Formel 1  Jenson Button forsætter hos McLaren
24/09/11  Formel 1  Singapores Grand Prix - 3. fri træning
09/09/11  Formel 1  Italiens GP - 1. fri træning
06/09/11  Race of
Champions
 
Andy Priaulx deltager i Race Of Champions
26/08/11  Formel 1  Belgiens GP - 1. fri træning - tiderne
31/07/11  Formel 1  Hungaroring - resultat
30/07/11  Formel 1  Ungarns Grand Prix - kvalifikation
30/07/11  Formel 1  Ungarns Grand Prix - 3. fri træning
29/07/11  Formel 1  Ungarns Grand Prix - 2. fri træning
22/07/11  Formel 1  Tysklands GP - 1. fri træning
12/06/11  Formel 1  Canadas GP - Resultat
29/05/11  Formel 1  Monacos GP - tidligere vindere
28/05/11  Formel 1  Monacos GP - kvalifikation - resultat
28/05/11  Formel 1  Monacos GP - 3. fri træning - tiderne
26/05/11  Formel 1  Monacos GP - 2. fri træning
26/05/11  Formel 1  Monacos GP - 1. fri træning
22/05/11  Formel 1  Spaniens GP - Resultat
08/05/11  Formel 1  Tyrkiets GP - tidligere vindere
16/04/11  Formel 1  Kinas GP - kvalifikation
16/04/11  Formel 1  Kinas GP - 3. fri træning - tiderne
15/04/11  Formel 1  Kinas GP - 2. fri træning - tiderne
15/04/11  Formel 1  Kinas GP - 1. fri træning - tiderne
09/04/11  Formel 1  Malaysias Grand Prix - kvalifikation
09/04/11  Formel 1  Malaysias GP - 3. fri træning
08/04/11  Formel 1  Malaysias GP - 2. fri træning
08/03/11  Formel 1
Test
 
Barcelona test - tirsdag
08/03/11  Formel 1  McLaren ændrer testplaner
11/02/11  Formel 1  Jerez test - fredag
04/02/11  Formel 1  McLaren præsentation
04/02/11  Formel 1
Test
 
Valancia test - torsdag - dag 3
03/02/11  Formel 1
Test
 
Valencia test - torsdag - dag 3
20/01/11  Formel 1  5 x verdensmestre mødes
06/12/10  Formel 1  Hamilton skifter startnummer
23/11/10  Formel 1  Hvem kører hvor i 2011
14/11/10  Formel 1  Abu Dhabis Grand Prix - resultat
13/11/10  Formel 1  Abu Dhabis Grand Prix - kvalifikation
05/11/10  Formel 1  Brasiliens GP - 1. fri træning
25/09/10  Formel 1  Singapores Grand Prix - kvalifikationstiderne
24/09/10  Formel 1  Singapores Grand Prix - 2. fri træning
23/09/10  Formel 1  Hvem vinder VM?
11/09/10  Formel 1  Italiens GP - kvalifikation
10/09/10  Formel 1  Italiens GP - 2. fri træning
10/09/10  Formel 1  Italiens GP - 1. fri træning - tiderne
28/08/10  Formel 1  Belgiens GP - kvalifikation - resultat
27/06/10  Formel 1  Europas GP - Resultat - revideret
12/06/10  Formel 1  Canadas GP - kvalifikation - tiderne
11/06/10  Formel 1  Canadas GP - 1. fri træning
29/05/10  Formel 1  Tyrkiets GP - Kvalifikation - tiderne
28/05/10  Formel 1  Tyrkiets GP - 2. fri træning
28/05/10  Formel 1  Tyrkiets GP - 1. fri træning
28/05/10  Formel 1  Status quo på kørermarkedet
13/05/10  Formel 1  Lewis Hamilton frygter Monaco
08/05/10  Formel 1  Spaniens GP - 3. fri træning
07/05/10  Formel 1  Spaniens GP - 1. fri træning
18/04/10  Formel 1  Kinas GP - resultat
18/04/10  Formel 1  Kinas GP - Racerapport
02/04/10  Formel 1  Malaysias GP - 1. fri træning
28/03/10  Formel 1  Australiens GP - løbsresultat
26/03/10  Formel 1  Australiens GP - 2. frie træning
22/03/10  Formel 1  Jenson Button maner til besindighed
11/02/10  Formel 1  Jerez test - torsdag
11/02/10  Formel 1
Test
 
Jerez test - onsdag
04/02/10  Formel 1
Test
 
Valencia test - onsdag
21/12/09  Formel 1  Profil 2009: Jenson Button
27/11/09  Formel 1  Anden Mercedes GP kører klar inden jul
19/11/09  Formel 1  Whitmarsh: Ikke på grund af pengene
18/11/09  Formel 1  Hamilton: 'Vi kan blive de bedste i 2010'
18/11/09  Formel 1  Officielt: Jenson Button til McLaren
18/11/09  Formel 1  Silly Season 2010
17/11/09  Formel 1  Button klar til McLaren
16/11/09  Formel 1  Mercedes Benz køber Brawn GP
11/11/09  Formel 1  Button stadig kun tæt på kontrakt
11/11/09  Formel 1  Ufortjent verdensmester
03/11/09  Race of
Champions
 
Tom K i direkte duel med Formel 1-verdensmester
01/11/09  Formel 1  Abu Dhabis Grand Prix - Resultat
31/10/09  Formel 1  Abu Dhabis Grand Prix - 3. fri træning - tiderne
31/10/09  Race of
Champions
 
Race Of Champions 2009 i Kina
30/10/09  Formel 1  Abu Dhabis GP - 2. fri træning - tiderne
30/10/09  Formel 1  Abu Dhabis GP - 1. fri træning - tiderne
18/10/09  Formel 1  Brasiliens GP - Resultat
17/10/09  Formel 1  Brasiliens GP - 3. fri træning - tiderne
16/10/09  Formel 1  Brasiliens GP - 2. fri træning - tiderne
16/10/09  Formel 1  Brasiliens GP - 1. fri træning - tiderne
03/10/09  Formel 1  Skal Formel 1 mesterskabet afgøres på Suzuka
02/10/09  Formel 1  Japans GP - 2. fri træning - oversvømmet
02/10/09  Formel 1  Japans GP - 1. fri træning
25/09/09  Formel 1  Singapores GP - 1. fri træning
28/08/09  Formel 1  Belgiens GP - 1. fri træning
21/08/09  Formel 1  Europas Grand Prix - 2. fri træning
11/07/09  Formel 1  Nürburgring - kvalifikation
10/07/09  Formel 1  Nürburgring - 2. fri træning
10/07/09  Formel 1  Nürburgring - 1. fri træning
07/06/09  Formel 1  Business as usual
07/06/09  Formel 1  Tyrkiet GP - Resultat
23/05/09  Formel 1  Monaco – kvalifikationen med tider
21/05/09  Formel 1  Monacos GP - 2. fri træning
10/05/09  Formel 1  Spaniens Grand Prix - Resultatet
09/05/09  Formel 1  Button på pole i Spanien
08/05/09  Formel 1  Spaniens GP - 1. fri træning
26/04/09  Formel 1  Button sejrer i udramatisk løb
17/04/09  Formel 1  Kinas GP - 2. træning
17/04/09  Formel 1  Kinas GP - 1. træning
15/04/09  Formel 1  Diffusers er lovlige
05/04/09  Formel 1  Button vinder kaotisk løb i Malaysia
03/04/09  Formel 1  Malaysias GP - 1. fri træning
29/03/09  Formel 1  Australiens GP - resultat
18/03/09  Formel 1  Jerez test - tirsdag
16/03/09  Formel 1  Brawn GP imponerer i tests
14/03/09  Formel 1  Erfaringen vigtigst for Brawn GP
12/03/09  Formel 1  Barcelona test - onsdag
06/03/09  Formel 1  Brawn GP er født
03/03/09  Formel 1  Honda aflyser Silverstone test
28/02/09  Formel 1  Sagaen slut - Brawn køber Honda
28/12/08  Formel 1  Honda formentlig solgt
12/12/08  Race of
Champions
 
Race of Champions - hvem kommer?
09/12/08  Formel 1  Jenson Button til Toro Rosso?
03/11/08  Formel 1  Honda tester Bruno Senna
27/08/08  Formel 1  Fernando Alonso i vigtig rolle
22/08/08  Formel 1  Europas GP - 2. fri træning
06/12/07  Formel 1  Jerez test - onsdag
05/12/07  Formel 1  Ross Brawn på plads
20/07/07  Formel 1  Det bliver B&B hos Honda i 2008
23/05/07  Formel 1  Monacos GP – Honda preview
07/05/07  Formel 1  Spaniens GP – Honda preview
11/04/07  Formel 1  Bahrains GP – Honda preview
08/04/07  Formel 1  Ny motor til Barrichello
06/04/07  Formel 1  Malaysias GP – Honda preview
05/12/06  Formel 1  Button står over igen
27/11/06  Formel 1  Button skadet