Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Renaults "uskyldige" dom

Formel 1 
09/12/07 

- og hvad med McLaren?
Som bekendt blev Renault dømt skyldige i at være i besiddelse af McLaren materiale, men slap for straf.
Hvordan kan det nu være?
 

Renault blev kendt skyldige, men slap for straf. En dom som mange finder aldeles mærkværdig. FIA begrunder sin domsafsigelse kort sagt med, at man har fundet at Renault har været i besiddelse af en stor mængde McLaren materiale, tilvejebragt af en tidligere McLaren ansat.
Men man har i efterforskningen ikke fundet belæg for at noget som helst af det tilstedeværende McLaren materiale, er blevet brugt i Renault teamet, og dermed heller ikke har skabt nogen fordel for Renault teamet.

FIA har siden affæren er blevet kendt, bl.a. efter oplysninger fra både Renault som selv har underrettet FIA om at man er i besiddelse af McLaren materiale, og fra McLaren som selvfølgelig har angivet Renault for at være i besiddelse af fortroligt og hemmeligt McLaren materiale, undersøgt sagen og har blandt andet tilbragt lang tid hos Renault teamet og har undersøgt Renaults it-udstyr uden at finde anledning til at McLaren materialet har været brugt.

Derfor ingen straf til Renault, som for så vidt blot slipper med en løftet pegefinger, men slutter sagen her?
Sikkert ikke.

McLaren er i sin fulde ret til at appellere afgørelsen, hvilket McLaren ganske givet vil appellere til FIA om at det bliver afholdt høring om sagen. For øvrigt noget som Max Mosley via offentlige udtalelser meget alvorligt bakker op om. Faktisk siger Max Mosley at det er nødvendigt med en høring omkring begivenhederne.

Denne høring vil komme til at indeholde både McLarens egen sag fra tidiligere i år - her pointerer Max Mosley at McLaren teamet ikke spillede med så åbne kort som man gav udtryk for. Men også Renault sagen kan blive bragt op igen. Nogle finder det ganske givet urimeligt at Renault ikke får nogen straf, og måske vil der dukke nye oplysninger op. Max Mosley siger også at begge sager for så vidt burde have været afsluttet, men der er stadig for mange løse ender i McLaren sagen, som man nu må få bragt ud af verdenen.

Efterfølgende er det også kommet frem at McLarens 2008 racer - MP4-23 - godt nok har undergået en undersøgelse af FIA, men endnu ikke er godkendt.
FIA - eller rettere - den tekniske arbejdsgruppe under FIA - anbefaler at repræsentanter fra især McLaren og Ferrari, men også repræsentanter fra de andre deltagende teams indkaldes til et ekstraordinært møde i Paris den 14. februar for at blive informeret om undersøgelsesrapporten og dens konklussion.
Her er det primære spørgsmål om der er grund til at tro at den nye McLaren MP4-23 indeholder elementer der bygger på de oplysninger McLaren kom i besiddelse af via Mike Coughlan/Nigel Stepney forbindelsen tidligere på året som førte til spionsagen mod McLaren.

Finder man nu elementer der har sit ophav hos Ferrari, kan McLaren nemt risikere at få effektueret den sidste del af straffen fra sagen mod McLaren om at man enten mister konstruktørpointene også i 2008 og i værste fald helt bliver smidt ud af vm. Eller i bedste fald får en tidsfrist til at få rettet de fundne uoverensstemmelser.
Finder man derimod ingenting, kan McLaren ifølge dommen selvfølgelig køre med i begge mesterskab.

Men er der overhovedet en grund til at den tekniske arbejdsgruppe anbefaler denne ekstra indkaldelse, eller er det et møde hvor det gælder om at alle teams skal være enige om at McLaren igen kan deltage frit?
Summa sumarum er i hvert fald indtil videre, at McLaren MP4-23 ikke er godkendt til race!

Dons

Læs også:
07.12.2008 - Renault dømt skyldig - men ingen straf
Læs mere om:
  • McLaren Formula 1
  • Renault F1
  •