Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Diverse Motorsport

Har du tjek på bilens luftfilter

Diverse 
13/10/21 

Luftfilteret tjener en meget vigtig funktion for bilmotorens drift, idet det fjerner de fine partikler i luften i form af støv, snavs, sand og andre urenheder der kunne være skadelige for motorens indre dele, i forbrændingskamre, karburator, ventiler og andre finmekaniske følsomme dele hvor brændstof/luftblandingen suges ind i motoren.
 

- Annonce -

Det er meget vigtigt at holde øje med luftfilterets tilstand, så det ikke bliver tilstoppet. Et urent luftfilter vil have en stor indvirkning på motordriften, det vil også nedsætte ydeevnen og i værste fald få motoren til at gå helt i stå eller ikke vil starte !

Frekvensen for tilstopning af luftfilteret afhænger meget af kørselsbetingelser, om der er meget terrænkørsel, vejrforhold, og naturligvis kvaliteten af luftfilteret, idet de fremstilles af forskellige materialer af meget varierende holdbarhed.

Hvis der viser sig tegn på nedsat ydeevne eller trækkraft eller besvær med at starte motoren kan dette være tegn på at motorens luftfilter skal skiftes Man kan også som en midlertidig løsning, blæse luftfilteret igennem med en trykluftpistol på behørig afstand, det er ca. 20-30 cm, for ikke at ødelægge filteret.


Billedet taget fra bildeleekspert.dk

Hvornår skal luftfilteret skiftes, hvor ofte: (generelle anbefalinger)

  1. Det foreskrives typisk at udskifte luftfilteret for hver 15.000 til 20.000 km eller
  2. En gang om året hvad end der måtte komme først. Det er mest fordelagtigt om foråret, idet der er flere partikler i forår/sommer perioden, end den øvrige del af året.

Hvordan skifter du luftfilteret på din bil: trin-for-trin

  1. Først skal du finde bilens brugermanual frem for at finde ud af hvor filteret på din bilmodel er placeret, dette kan variere fra bilmærke til bilmærke, fra model til model og endda også indenfor samme model, kan der være forskelle i den enkelte version. Den nøjagtige placering er angivet med på en tegning i brugermanualen, her finder du ligeledes OEM nummeret for delen, det er meget vigtigt at det nye filter er identisk med det gamle. inden opgaven påbegyndes, skal et nyt filter anskaffes.
  2. Med hjælp fra tegningen, vil du nu kunne lokalisere luftfilterhuset i motorrummet , dækslet er som regel fastgjort med et antal metalclips, som let kan kan klemmes af/på uden brug af værktøj, klem disse af.
  3. Inden dækslet fjernes, bør du tage et par fotos fra forskellige vinkler, idet der kan være tilsluttet diverse slanger og ledninger med stik, disse skal afmonteret/frakobles således at luftfilterdækslet uhindret kan tages af, nu har du adgang til luftfilteret
  4. Udtag det gamle filter og isæt det nye samme sted, vær sikker på at det sidder helt korrekt, således at dækslet uhindret kan påsættes.
  5. Påsæt luftfilterhusets dæksel og klem alle clips på plads igen. Din bil er nu klar igen til de næste 15.000 til 20.000 km/et år, hvad luftfilter angår.