Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Overraskende sejr til Gasly på Monza

Formel 1 
06/09/20 

Hvis det kunne ske - skete det!
Det var så langt fra business as usual, som det kunne komme. Gasly vandt Det Italienske Grand Prix, i et løb hvor der spænding til sidste sving. Det blev også et løb hvor hverken Mercedes, Red Bull eller Ferrari kommer på podiet. Et løb, der når sæsonen er slut, vil stå som et af højdepunkterne.
 

Det startede ellers som man kunne forvente. Hamilton kom bedst fra start og lagde afstand til resten af feltet. Lidt anderledes var det dog, at det var Sainz i McLaren der lagde sig ind på 2. pladsen, mens Bottas sejlede lidt baglæns - det blev ikke hans løb, uanset hvad der skete blev han liggende der midt i pointene. Så alt var sat i scene til en Hamilton sejr, hvor McLaren kunne brillere og tage en enkelt podieplads.

Vettel røg tidligt ud - han jordede igennem flamingoblokkene for enden af langsiden og meddelte teamet af bremserne var stået af. Tyskeren trak i pit og der sluttede endnu en skuffende weekend. Den næste der udgik var Kevin Magnussen, der parkerede på græsset lige ved pitindkørslen. Det betød af SC måtte på banen, så bilen sikkert kunne blive skubbet ned i pitten. Gasly virkede til at være den store taber på den konto, da han lige havde skiftet dæk, mens der nu var udsigt til billige pitstops for resten af feltet. Hamilton efterfulgt af Giovinazzi var de første der benyttede sig af den mulighed, men de gjorde det for tidligt. Store røde krydser markerede af indkørslen var spærret.

Det betød af de begge blev idømt en stop&go straf på 10 sekunder. Men da straffen faldt, var der sket meget andet. Normalt ville en ti-sekunders straf ikke betyde det store for Hamilton. Men det kom det til dennegang. For da løbet efter SC blev givet frit, blev der kørt en enkelt omgang inden Leclerc klappede den anden Ferrari ind i barrieren på vej ud af Parabolica. Det betød endnu en SC periode - inden løbet helt blev stoppet. Barrieren havde i den grad brug for reetablering inden løbet kunne fortsætte.

Det var første gang reglen om stående start efter rød flag, var i brug. Hamilton havde ført løbet og startede igen fra pole og blæste afsted. Men nu skule han altså lige ind og have en straf. Den sendte ham ned bagved. I front fandt vi så Pierre Gasly, der pludselig havde fordel af, at han havde skiftet dæk inden den første SC - for det havde bragt ham langt frem i feltet, da de andre brugte deres stop under den første SC periode. Så han var startet 2'er og han havde i den grad tænkt sig, at holde fast i den føring han havde fået foræret.

Den største konkurrent var Carlos Sainz i den velkørende McLaren. Men han var bag de Alfa Romeo racere - hvor den ene også skulle i pit. Giovinazzi havde dog ikke lige så travlt som Hamilton, og ventede et par omgange. Dernæst skulle Sainz så forbi Raikkonen, der var skiftet til de blødeste dæk. Først da de begyndte at blive slidte lykkedes det for Sainz at komme forbi. At indhente Gasly gik ikke så hurtigt, som han og teamet måske havde forestillet sig. Faktisk var det først på sidste omgang at Sainz for alvor var så tæt på at han kunne sætte angreb ind, men da var det for sent. Gasly kunne vinde for Alpha Tauri i et af de kaotiske løb, der er alt for få af.

Lance Stroll tog en 3. plads efter en god overhaling af Raikkonen. Dermed fik vi et podie, der ikke lignede det, det plejede. Og vi fik et podie hvor begejstringen for at være der var stor.

Lando Norris fuldendte en god dag for McLaren med en 4. plads efter en god indsats. Bottas blev nr. 5 en dag, hvor han bare ikke fik tingene til at spille. Normalt ville det være sådan en dag, han skulle træde i karakter og hente sejren, når nu førstemanden ikke kan. Men Bottas var mere en del af midterfeltet i dagens løb. På 6. pladsen kom Ricciardo efter en god indsats. Ocon i den anden Renault blev nr. 8. I mellem de to fik Hamilton presset sig ind.

De sidste sjove placeringer gik til Kvjat og Perez, der i dag måtte se sig slået eftertrykkeligt af deres holdkammerater. Lige uden for pointene kom Latifi i Williams og man kunne have undet ham - og ikke mindst Williams familien, hvis en enkelt af dem foran var stået af, så der kunne være blevet et lille point til teamet. Løbet blev, udover mindeværdigt, også slut på Williams æraen. Teamet er blevet købt af kapitalfond og navnet forbliver, men familien er væk.

Alle løb kan ikke være sådan. Men det er vigtigt at de er der. Uforudsigeligheden, eller muligheden for at det bliver uforudsigeligt, er det, der holder folk fanget.

Martin Møller-Thomsen

Læs mere om:
  • Pierre Gasly
  • Monza
  • 06/09/20 - Monza - Formel 1 - FIA F1
  •