Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Tom Belsø død

Formel 1 
13/01/20 

1942 - 2020
Danmarks første F1 kører, Tom Belsø er død i en alder af 77. Han kørte to F1 løb i 1974 for Williams.
 

Han fylder ikke meget i statistikken, Tom Belsø. Fem gange var han tilstede ved et F1 løb, første gang på Anderstorp i '73. Fire gange forsøgte han at kvalificere sig til start, to gange lykkedes det. Dermed var Tom Belsø helt frem til Jan Magnussens halvanden sæson i sidste halvdel af 90'erne, den eneste dansker der havde deltaget i et F1 løb.

Når man begyndte at interessere sig for F1 i 80'erne, var han derfor også den eneste som man, som dansker, havde et nationalt forhold til. Han var beviset på, at det kan lade sig gøre, for en lille nation, at gøre sig gældende i den største motorsportsklasse. 80'erne var et årti hvor de store danskere, John Nielsen, Kris Nissen og Kurt Thim, alle havde masser af succes, men ingen af dem nåede til F1, selvom det nogle gange virkede til at være tæt på. Belsø var pioneren, der viste, at det kunne lade sig gøre.

Tom Belsøs karriere handlede mere om standardvogne og F5000, klassen hvor bilerne var billigere og motorerne større, end i F1. Men succes på andre niveauer er der masser der har. Det siger noget om F1's omdømme, at uanset næsten hvor meget succes man har andre steder, er det F1, der bliver nævnt først.

Han var ikke supertilfreds med den behandling han fik af Williams. Han kørte der ikke, fordi teamet gerne ville have ham, men fordi sponsoren Marlboro havde bestemt det. Mistroen mellem Williams og Belsø har nok været gensidig, Williams var et lille team med en anstrengt økonomi, reparationer var dyre. Belsø oplevede at teamet saboterede hans muligheder, Williams har nok været bekymret over danskerens manglende erfaring.

Resultatmæssigt kulminerede det i Sverige i 1974, hvor Belsø endte som nr. 8, en plads, der i dag ville have kastet fire point af sig. Sådan set en fin høst i en karriere, der reelt varede to løb. Belsø blev hos Williams erstattet af Jacques Laffite, der kørte i F1 frem til en ulykke i 1986.

Efter karrieren var slut kastede Belsø sig over produktionen af morgenmadsprodukter.

Æret været hans minde

Martin Møller-Thomsen

Læs mere om:
  • Tom Belsø
  •