Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Bil nyt

Nissan viser ny SUV-elbil på biludstillingen i Tokyo

Bil nyt 
11/11/19 

På biludstillingen i Tokyo præsenterede Nissan elbils-konceptet Ariya. Modellen er en eldrevet crossover med to elmotorer, kraftfuld acceleration, prisbelønnet førerassistentteknologi. Og udseendet signalerer en helt ny retning for mærkets design.
Nissan Ariya Concept er også starten på en ny æra for Nissan, hvor koncernen redefinerer sin mærkefilosofi for bilens næste udviklingstrin.
 


(Foto: Nissan)

Konceptmodellen er 4,6 meter lang, og rummeligheden indvendig er på niveau med en større klasse bil takket være den elektriske drivline og maksimal pladsudnyttelse. Med højteknologiske funktioner, der blandt andet er lånt fra superbilen Nissan GT-R, fremstår Ariya som en spydsspis for Nissans vision om Intelligent Mobility. Elektrificering og gennemgående intelligente løsninger skal bidrage til nem, fleksibel og sikker transport. Designet er en videreudvikling af det tidligere viste IMx-konceptbilen V-motion-"signaturskjold", et imponerende lyspanel bagpå, korte overhæng og et interiør, der føles mere som en lounge end som en konventionel bil.

Selv om den er en konceptbil, kan den eldrevne crossovers dristige design og ukonventionelle udvendige og indvendige elementer komme i serieproduktion i meget nær fremtid.

“Ariya Concept er udtryk for en stærk kombination af design og ingeniørkunst", udtalte Yasuhiro Yamauchi, som er Executive Officer hos Nissan Motor Co., Ltd. “Den er det næste skridt i Nissans fremtidige designsprog på vejen ind i en ny æra for koncernen – det næste skridt i vores evolution.”

På biludstillingen i Tokyo deler Ariya Concept scenepladsen med Nissan IMk, som er en eldrevet urban pendlerkonceptbil. De to biler tjener som pejlemærker for Nissans nye vision om en elektrificeret mærkeidentitet.

Nissan Intelligent Mobility – et nyt designsprog
"En ny bilarkitektur er ensbetydende med nye muligheder for at omdefinere, hvordan biler interagerer med samfundet, og hvordan en elbil kombineret med avancerede køreegenskaber kan have nye perspektiver. Vi kalder det "tidløs japansk futurisme", udtaler Alfonso Albaisa, som er Nissans senior vice president of global design.


(Foto: Nissan)

Et oplyst Nissan-logo i front, brede forskærme og supertynde LED-forlygter og et skjold med et diskret geometrisk mønster er nogle af de nye kendetegn. Bag skjoldet på fronten (typisk en kølergrill på benzindrevne biler) findes topmoderne teknologi med radarsensorer og andre indretninger, som gør det muligt at scanne vejen foran bilen og visualisere selv det føreren ikke kan se.

21" aluminiumsfælge, en lav og elegant taglinje som afsluttes med en stejl C-stolpe, som diskret integreres i en muskuløs bagklap sørger for Ariya-konceptet skiller sig ud fra de øvrige SUV-modeller. Et lyspanel i ét stykke med mørkt tonet glas forløber langs hele bilens bredde.

"Eksteriøret har en perfekt balance mellem dynamisk skønhed og "teknologisk skarphed" og har proportioner, der viser, hvad der er muligt med Nissans elbils-platform", udtaler Albaisa. "De overraskende korte overhæng, den store kabine, de store hjul og den specielle tofarvede lakering giver bilen en elegant fremtoning med en fin balance mellem sport og luksus".

Suisei Blue lakeringen på Ariya giver en forskellig oplevelse afhængigt af afstanden til bilen. På lang afstand får den dybblå farve en mat finish. Tættere på giver de store glaspartikler milliarder af lysrefleksioner, der minder om en komet på vej gennem nattehimlen.

Taglinjen og fælgene har en ny signaturfarve til fremtidige elbiler fra Nissan: Kobber. Farven skal minde om solens farve, når den bryder natten og starter en ny dag. Det symboliserer både den ny æra i bilens historie, men er samtidig et tegn på respekt for traditionel japansk kunst, hvor man bearbejdede kobber til funktionel kunst.

Indvendigt har konceptbilen en flad bund takket være batteripakkens konstruktion og fraværet af en forbrændingsmotor. Det giver gode pladsforhold og forenkler ind- og udstigning af bilen. Instrumentpanelet præges af fravær af knapper og øvrige betjeningsdele. Istedet er der integreret touch-screen-knapper langs hele instrumentpanelt. Når bilen ikke er i brug, forsvinder knapperne ind i skærmoverfladen. De eneste knapper er knappen til betjening af en 12,3 tommers stor skærm samt en startknap. Betjening af klimaanlægget er integreret i nedre del af instrumentpanelet, som er udformet i elegant træfinér.


(Foto: Nissan)

De komfortable sæder har en supertynd ramme, så kabinepladsen og udsynet bliver endnu bedre. Materialerne er nøje udvalgte for at skabe et indtryk af solidt håndværk, topmoderne teknologi og praktisk anvendelighed. Instrumentpanelet og de indvendige dørpaneler er dækket af sort syntestisk skind, men A-stolpen og det indvendige tag er dækket af et mere struktureret syntetisk skind. Både instrumentpanel, sæderne og rattet er udstyret med Satin kobnerfarvet aluminiums-detaljer, som passer godt til bilens udvendige farve.

Et ikon for Nissan Intelligent Mobility
Nissan designede Ariya Concept, så den fuldt ud lever op til de tre søjler i Nissan Intelligent Mobility – Intelligent Driving, Intelligent Power og Intelligent Integration. Med en kombination af avanceret elbilsteknologi og et nyt niveau af brugervenlig human-machine-interfaceopkobling leverer bilen en helt ny køreoplevelse.

Ariya Concept er udstyret med den nyeste version af Nissans prisbelønnede førerassistentsystem ProPILOT 2.0, som giver en mere tryg og komfortabel kørsel. Systemet kombinerer navigeret motorvejskørsel med evnen til at køre autonomt i en enkelt vognbane. Systemet kan bruge bilens navigationssystem til at hjælpe med at manøvrere bilen på en fastlagt rute på egnede veje, hvor det kan hjælpe føreren ved overhaling, vognbaneomlægninger og vognbaneskift på motorvejen med flere vognbaner.


(Foto: Nissan)

ProPILOT 2.0 giver også mulighed for autonom kørsel i en enkelt vognbane.¹, ²
Når du nærmer dig en vejomlægning eller forbereder dig på at overhale et andet køretøj, vurderer systemet det passende tidspunkt til at dreje fra eller overhale på baggrund af informationer fra navigationssystemet og 360-graders sensoroverblik. Føreren får intuitiv guidning i lyd og billeder, og vedkommende bliver anmodet om at lægge begge hænder på rattet og bekræfte disse funktioner ved hjælp af en kontakt. Ved kørsel med aktiveret ProPILOT 2.0 skifter kabinelyset farve for at signalere, at autonom kørsel er aktiveret, og det skaber samtidig en afslappet atmosfære i bilen.

Nissan Ariya Concept er konstrueret med en højtydende 100 % elektrisk drivlinje og byder på omgående drejningsmoment til hjulene fra de to motorer, der er placeret henholdsvis forrest og bagest i bilen. Den konstruktion giver fremragende egenskaber i sving og tilsvarende godt vejgreb på glat vej med fx sne og løst belægning, uden at føreren behøver at ændre sin kørestil, styring eller betjening af pedalerne. Det opnås ved hjælp af de to højtydende motorer og firehjulstræk. På baggrund af mange års erfaring med udvikling af drivlinjer – inkl. Nissan GT-R's ATTESA E-TS-momentdelingssystem og Nissan Patrols intelligente 4x4-system – har ingeniørerne udviklet dette nye system til automatisk regulering af elbilens kraftudfoldelse og bremser, så momentfordelingen kan ske jævnt med maksimalt vejgreb. Førerne kan beholde deres kørestilling og komfort og lade systemet gøre alt arbejdet.

Gnidningsfri integration
Med intuitiv teknologi passer Ariya Concept perfekt ind i førerens dagligdag både i og udenfor bilen, og man kan nyde friheden og fornøjelsen ved mobilitet uanset tid og sted. Køreassistancen er ikke begrænset til bilen. Blandt funktionerne i human-machine-interfacet er dør-til-dør-navigation, som gør det muligt for alle at indstille en destination på deres smartphone, overføre den til Ariya Concept og lade bilens navigationssystem fortsætte guidningen. Hvis man skal gå det sidste stykke til sin destination, overfører systemet den resterende del af ruten tilbage til førerens smartphone.

Når føreren nærmer sig Ariya Concept, bliver vedkommende mødt af en velkomstbelysning, mens bilen automatisk låses op. Så skal man ikke fumle rundt med en fjernbetjening. Allerede før føreren sætter sig ind i bilen, tilpasses indstillinger som eksempelvis førersædets position og klimaanlægget til vedkommendes personlige præferencer, der kan gemmes som en unik profil på en smartphone. Bilen kan synkroniseres med førerens kalender og dermed forudse afgangstider og forberede bilen, så den er klimatiseret og klar til afgang – rækkevidden maksimeres ved at bruge strøm fra elnettet til at opvarme eller afkøle bilen.


(Foto: Nissan)

Når føreren har sat sig ind i bilen, kan den virtuelle personlige assistent hjælpe med at finde informationer og parkeringspladser, så føreren kan holde øjnene på vejen. På køreturen finder og afmærker en Smart Route Planner i Nissan Ariya Concept automatisk opladningsstop langs ruten, så føreren altid kommer frem til den ønskede destination uanset afstanden til den.

Hvis planen er at samle venner op på vejen, kan en integreret video chat-funktion hjælpe med at bekræfte detaljerne, før du kører. Bilen kan også oprette forbindelse til deres smartphones, hvorefter Ariya Concepts informationsdisplay viser deres nøjagtige position.

Efter ankomsten til destinationen kan førerne bruge en smartphone eller et dedikeret apparat til at parkere bilen automatisk fra en lokation i nærheden – takket være ProPILOT Remote Park. Det kan være en hjælp for passagerer, der har brug for ekstra plads til at komme ud af bilen.

Firmware Over The Air-teknologi (FOTA) leverer konstante og problemfri opdateringer til navigationssystemet, et grafisk brugerinterface og kørselskarakteristik med henblik på at sikre, at bilen kører effektivt og har de nyeste versioner og funktioner, der gør førerens oplevelse frisk og fornøjelig.

Når bilen er parkeret ved kontoret eller derhjemme, understøtter Ariya Concept Nissan Energy-teknologien. Teknologien gør det muligt at tilslutte elbilen til et elnet for at oplade bilens batteri, levere strøm til hjemmet eller virksomheden og endda sælge strøm tilbage til elnettet. Nissan Energy hjælper førerne med at udnytte Ariya Concepts egenskaber optimalt, fordi bilen ikke kun kan bruges til kørsel, men også kan inddrages i alle aspekter af tilværelsen.

Ariya Concept – det nye univers af Nissan elbiler
"Nissan har en klar vision for den globale mobilitet. Ariya Concept er kun begyndelsen, og Nissan forsker fortsat i, hvordan design, karrosseri og køreglæde kan ændres ved hjælp af nye elbilsplatformes konstruktion", fortalte Yamauchi. “Ariya Concept er ikke en konceptbil, som er udviklet på baggrund af vilde idéer, men en bil, som har Nissan Intelligent Mobility som omdrejningspunkt og sætter spot på en helt ny køreoplevelse i fremtiden".

¹ Autonom kørsel er mulig ved kørsel i en enkelt vognbane, forudsat at føreren fastholder opmærksomheden på vejen forude og er forberedt på at gribe ind øjeblikkeligt og overtage styringen af bilen, når forholdene på vejen, i trafikken eller i bilen kræver det.

² Kørsel uden hænder kan ikke anvendes i tunneller, hvor der ikke er GPS-signal, på motorveje uden fysisk midterrabat, på snoede veje, på strækninger med betalingsanlæg eller ved sammenfletning af vognbaner. Når føreren kører ind på en vej, hvor håndfri kørsel ikke er mulig, advarer systemet vedkommende i forvejen, så han kan overtage styringen af bilen manuelt.

Nissan Nordic Danmark