Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Foredrag

Danskere i Formel 1

Foredrag 
05/10/19 

Hvordan gør man en halvmørk, lettere regnfuld, småkold oktober-tirsdag til noget man husker med glæde?? Tja, jeg drog afsted sammen med en af mine bedste race-buddies Carsten til Store Vistorp på vestfyn. Her findes Danmarks suverænt flotteste bilsamling: Strøjer Samlingen.
 

Når der så oven i købet er foredrag om ”Danskere i Formel 1” med DK´s sejeste F1-reporter Peter Nygaard bliver det en minderig dag. Peter vil ikke kaldes ekspert (!!), hvilket han med pt. 597 GP'er på CV'et ellers må være. Jeg har været F1-fan i mere end 50 år, men kan kun mønstre 57 GP'er inkl. et aflyst Grand Prix Belgien i 1985… men det er jo en helt anden historie.


(Foto: Motorsporten.dk)

Strøjer Samlingen åbnede dørene kl. 18.00, så der var god mulighed for det talstærke publikum (foredraget var udsolgt!) til at nyde de mange flotte biler i samlingen. Præcis kl. 19.00 bød ”Museumschef” Søren D. Jensen velkommen og straks gik Peter Nygaard i gang med fortællingen om ”Danskere i Formel 1”.


(Foto: Motorsporten.dk)

Til overraskelse for de fleste lagde Peter Nygaard ud med at fortælle om Lance Reventlow! En søn af en dansk far (vistnok greve) og en amerikansk mor. Lance deltog i et Grand Prix i en Scarab, som på det tidspunkt, 1961, var håbløst bagud fordi de store teams havde skiftet til centermotorer, hvor Lance's Scarab var med frontmotor.


(Foto: Motorsporten.dk)

Så gik Nygaard i gang med dem som ”rigtigt” forsøgte sig. Først ”Smiling Tom” Belsø som havnede hos Frank Williams, da han endnu var ”no go” (altså Frank Williams!)… Tom fik ingen god behandling, men fik dog en 8. plads i Sveriges Grand Prix i 1974 (desværre var der den gang kun points til de 6 første). Tom Belsø blev senere ”Müsli”-fabrikant og sikrede sig vist nok ret godt til ”alderdommen”!


(Foto: Motorsporten.dk)

Jac Nellemann var næste, men som Peter nævnte vel kun en ½ dansker i F1, da han lige præcis ikke klarede kvalen til Sveriges GP. Omvendt tjente Jac kassen sammen med Karsten Ree, da de lancerede og senere solgte ”Den Blå Avis”. I dag hygger Jac sig med Historic Race.


(Foto: Motorsporten.dk)

Resten kender de fleste, med Jan Magnussens korte McLaren-karriere og senere ”op ad bakke” med Stewart, Nicolas Kiesa´s fem GP´er hos Minardi og senest K-Mags egentlige OK F1-karriere ”so far”.


(Foto: Motorsporten.dk)

Summama-summarum: De danske kørere har for det meste været i de forkerte teams på de forkerte tidspunkter !! Nej det var nok lidt vel negativt, positivt er det, at danske kørere, godt nok få, alligevel har fået en chance i F1… opbakningen fra danske sponsorer er minimal, når man ser bort fra Jack & Jones hos Kevin… og så lige i ”gamle” dage Dan-Block hos Tom Belsø. B&O har faktisk været sponsor hos Surtees F1 i 70'erne, men vistnok via den belgiske importør… senest sås B&O hos Jackie Chan's LMP2- biler i Le Mans i 2018!


(Foto: Motorsporten.dk)

Det bør nok lige indskydes, at der var en god kaffepause med en superlækker kage mellem de to halvlege i Nygaards foredrag !


(Foto: Motorsporten.dk)

Peter Nygaard er en fantastisk og vidende fortæller. Peter kan jo de der ”udenomshistorier” som vi almindelige kun får indblik i via sådan et foredrag… når først Peter Nygaard har været igennem ”Warm up”, så er der humor og gode skæve fortællinger.


(Foto: Motorsporten.dk)

Heldigvis var vi mange som havde billet til Peters foredrag… til dem der gik forgæves kan det oplyses, at Peter Nygaard er tilbage hos ”Strøger Samlingen” den 4/12 med et foredrag om Kevin Magnussens 2019 sæson…. Det kan anbefales! Race On!

Them