Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Le Mans

Hvorfor gør de det ??

Le Mans 
03/06/15 

Le MansHvert år siden starten af 90´erne drages titusindevis af danskere af en mellemstor fransk provinsby et par hundrede kilometer sydvest for Paris. Privatbiler, mobilhomes og busser proppet med racefans sigter mod Le Mans.
 

Le Mans 24 hours er blevet et begreb i Danmark. Stort set alle danskere har hørt om løbet og med først John Nielsens sejr i 1990 og sidenhen Tom K´s rekordmange sejre ”krydret” med især Jan Magnussens klassesejre i GT, Team Essexs flotte LMP2-sejr og ikke mindst ”Dane-Trains” sejr sidste år, så er kendskabet til et af verdens største løb godt udbredt i Danmark.


(Foto: Them)

I 80´erne var det fodbold-roligans (jeg var selv en af dem) som rejste verden rundt og blev berømte på at være ”positivt tilstede”. Nu har cykelfans ved Tour de France, men især race-fans på Le Mans taget kraftigt over!

Min indgang til Le Mans… tja i mange år fulgte jeg det på TV. Stor kredit til DR med legendariske Finn Kobberø og senere ikonet Claus Borre som i sluttresserne og et par år fremad sendte fra Le Mans !! Senere tog den nye ”frække” kanal TV2 over med ekspertkommentarer fra Danmarks første Le Mans-deltager Jens Winther Senior i studiet og senere med Jens Jr. fra Le Mans…. Det var så fedt, et par rolige midtsjællændere som kommenterede for både ”Maren i kæret” og Le Mans-”tosserne”.


Audi R8C fra 1999, som blev kørt af Andy Wallace, James Weaver og Perry McCarthy
(Foto: Them)


Audi R18 e-tron quattro fra 2012
(Foto: Them)

John Nielsens efterhånden legendariske sejr i 1990 satte for alvor skub i danskernes Le Mans-feber ! Jeg var ansat i et (heldigvis!) motorsports-interesseret firma, hvor de to ejere ramte ”bulls-eye”, da de tog til Le Mans i 1990. Næste år var jeg og en god kollega klar… fanme nu var det nu.


(Foto: Them)

Dengang i 1991 tog vi af sted torsdag eftermiddag! -og var i Le Mans fredag middag. Lidt presset for dengang skulle vi først lige sætte store fællestelte op inden turen til pit-walk, senere ind til byen til kører-parade, noget godt at spise (det eneste på turen) og ja en tur på et rigtigt WC !! Dengang var faciliteterne på banen ringere end ringe! En berømt tur var på ”Le Mans Museet” her var der gode toilet-forhold. De første år var også MEGET sparsomme mht. vand/bad… vi var sgu godt småfedtede når vi kom hjem !!


Husk at tage med til kører-parade
(Foto: Them)

Alt det har ændret sig til det bedre i de seneste år. De to store danske udbydere: Grand Prix-Tours og K-Rejser har nogle super-camps på Le Mans, med fine forhold som f.eks. egne telte med servering, underholdning og ikke mindst egne toiletter og bad !!


(Foto: Them)

De to rejseselskaber byder på alskens underholdning og på møde med stort set alle danske kørere. K-Rejser har flere år haft Tom og hans to ”kumpaner” Dindo Capello og Alan McNish m. fl. I år skulle Mark Webber skulle komme til Grand Prix Tours Camp! Der sker i en masse i to store selskabers camps… så man må holde godt øje.


Der er mulighed for at møde kørere i de danske camps
(Foto: Them)

Jeg er i år af sted for 25. gang sammen med to meget gode venner og en ”prospect/ hang around”. Vi nyder nu en tur fra tirsdag til mandag. Det er så fedt bare at nyde stemningen dagene op til løbet. Vi ankommer onsdag, nyder dagen snuser rundt på pladsen og ser de mange fede biler ( og der er MANGE!) Torsdag er der 2 gange træning/kvalifikation, første ombæring ser vi på en hyggelig bar i byen…og så hjem og se live på tribunen. Man møder så mange spændende mennesker i byen.. det er en positiv fest.


(Foto: Them)


(Foto: Them)

Fredag er der ro på medmindre man har lyst til pitwalk… det kan anbefales, men vær tidligt ude, pludselig er der en million mennesker. Senere er en tur til ”Drivers Parade”, et must. Men vær der tidligt for en god plads. Et godt råd… lad Rejseselskabernes køre deres afmålte ture!! Snup metroen som kører helt ude fra banen.. og så er man ikke afhængig af en ”køre-hjem” tid…fredag aften er super-hyggelig inde i byen.. Nyd den med alt dens leben…Tidligere var der ”burn-out” ”Place de la Republique”… men mindre kan vel gøre det.

Lørdag er jo race-dag og har man ikke tribunepladser er det godt, at være tidligt ude for at få en godt plads til starten. Senere er det nemmere at få et godt ”view”. Det kan anbefales, at tage de gratis busser ud til Arnage/ Indianapolis . Som nævnt har vi været af sted ”et par gange”… det kan også anbefales at købe en tribuneplads. Vi har i flere år købt billet til ACO (den arrangerende clubs tribune) Det er lige over for Audi´s pit.


(Foto: Them)

Ellers er det en god ide, at gå en tur på de mange parkeringspladser. Der er SÅ mange fede og specielle biler, som der også er inde i Le Mans city om fredagen. En tur i ”Village” som er et område med mange spændende merchandiseshops og stande fra de forskellige teams et must !! Flere gange har der været udstillinger med tidligere vinderbiler fra Le Mans..helt klart et besøg værd…der kan være kø, men det er en oplevelse !!


Der er rige muligheder for at se biler. Både på parkeringspladser og i udstillinger
(Foto: Them)

Vi er efterhånden nogle gamle ”gubber” og derfor bor vi på GP Tours Camp Expo, som er ”forholdsvis” stille og rolig. I mange år havde vi fornøjelsen af at være naboer til Tom K´s far, legendariske Carl Erik K. En superhyggelig mand, helt nede på jorden! Desværre er C.E.K. ikke længere i blandt os. R.I.P.

Konklusion: Er man bare lidt til godt ”race”, så er det bare af sted !! Det kan anbefales, at man tager turen ind til byen fredag… måske ser de support-løb der er lørdag formiddag (som oftest Le Mans-klassikere eller Gr. C.)… lørdag aften er der koncert i området omkring Dunlop-broen, er heller ikke helt skævt… søndag er det bare at følge de sidste timer.

Som nævnt er vi tre gutter (og en ”hang-a-round”) på 25. tur i streg og vi stopper ikke føreløbig…
Er man ramt af Le Mans-bacillen er det ”for ever” Vi glæder os i hvert fald og håber, at have ”smittet” andre LM- fans! Jeg kan da nævne, at min gamle mormor og hendes nabo i de beskyttede boliger så Le Mans og senere også en ”stivnakket” kollega som (efter eget udsagn var kold over for motorløb!) indrømmede, at han da lige skulle se hvordan det gik, når han var oppe i ”andet ærinde” om natten ! Le Mans er kommet for at blive i danskernes racerverden !! Det er bare med at komme afted, selvom vi er blevet forvente og Danmark desværre ikke har chancen for en generel sejr i år…GO, GO, GO

Them

Læs mere om:
  • Le Mans
  • 14/06/15 - Le Mans - Le Mans
  •