Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Le Mans

Ny Le Mans racer med laserlys

Le Mans 
21/12/13 

Le MansEfter en forrygende motorsportssæson med sejre i både Le Mans, DTM og WEC er Tom K og hans teamkammerater hos Audi Sport netop blevet fejret ved en stort anlagt event i Audi Forum, Ingolstadt. Her blev Audis nye LMP1-racerbil til 2014-sæsonen - Audi R18 e-tron quattro - også vist
 

Navnet er uændret, men teknologien er helt ny. I 2014-sæsonen er målsætningen for Audi at opnå et hattrick i verdensmesterskabet for sportsvogne, FIA World Endurance Championship (WEC), og igen at opnå succes i 24-timers-løbet i Le Mans med en Le Mans-prototype, som er udviklet helt fra bunden - og igen kombineret med tekniske innovationer, som også er relevante for de serieproducerede modeller fra mærket med de fire ringe.

2014-generationen af Audi R18 e-tron quattro er den mest avancerede og effektive racerbil, Audi nogensinde har bygget. Ved første blik ser den nye hybridsportsvogn ud til at være en videreudvikling af verdensmesterbilen og Le Mans-vinderen fra de seneste to år. Men på grund af de nye LMP1-regulativer, der træder i kraft i 2014, har Audi Sport rent faktisk nyudviklet hver eneste komponent på bilen.


Audi R18 e-tron quattro med laserlys.
(Foto: Audi)

"Den nye Audi R18 e-tron quattro repræsenterer en helt ny generation af Le Mans-prototyper," forklarer Audis motorsportschef Dr. Wolfgang Ullrich. "Principperne bag LMP1-regulativerne er blevet ændret fundamentalt. Idéen med det er at opnå lige så hurtige omgangstider som hidtil med et markant lavere energiforbrug. At få mere ud af mindre: Vorsprung durch Technik." Det er det nye, innovative laserlys, der giver et mere homogent lys, et godt eksempel på. Her tager Audi endnu et stort skridt inden for avanceret lysteknologi, som også omfatter Matrix LED lygter på Audi A8. I det nye laserlys danner et blåt laserlys baggrundsbelysning til en gul fosforkrystallinse, hvorigennem lysstrålen udsendes og supplerer LED lygterne på Audi R18 e-tron quattro.

I de nye tekniske regulativer er en lang række principielle bestemmelser, som omhandler drivlinjen, karrosseriets dimensioner, sikkerheden og aerodynamikken, blevet fastlagt på ny. Med den nye R18 har Audi Sport valgt et lignende koncept som hidtil – omend med innovative, detaljerede løsninger og et ekstra hybridsystem. De vigtigste detaljer:

 • En videreudviklet V6 TDI-centermotor, som driver baghjulene
 • e-tron quattro hybridsystem på forakslen (lagrer kinetisk energi)
 • Hybridsystem med en elektrisk turbolader i den interne forbrændingsmotor
 • Optimeret svinghjulsenergilagringssystem

  Den nye racer er desuden blevet smallere - det gælder også dækkene - og lidt højere, og så er cockpittet blevet større og endnu mere sikkert.

  Det skal blive spændende at følge Tom K i den nye Audi R18 e-tron quattro med endnu en ny makker, nu hvor Allan McNish har valgt at stoppe på toppen.

  AUDI Danmark

  Læs mere om:
 • Tom Kristensen
 • Audi Sport Team Joest
 •