Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Biltest

Biltest: Hvem siger økomodeller er kedelige?

Biltest 
25/04/11 

Nu havde jeg så småt vænnet mig til, at økonomiske bilmodeller har en øko-indstilling, der veksler sjov og køreglæde med nedsat ydelse og krav om et afdæmpet køremønster.
Og så vender BMW op og ned på begreberne med deres 320d EfficientDynamics Edition.
 

Den har 163 hk helt nede fra 3.250 omdrejninger og et drejningsmoment som et damplokomotiv, der tillader den at sprinte til 100 km/t på 8 sekunder rent og strække ud ved 228 km/t på toppen.
Og så påstår tyskerne oven i købet uden at rødme, at øko-bimmeren kan køre 24,4 km på en liter diesel.

Jeg må indrømme, at jeg ikke nåede ned på det forbrug. Gennemsnitsforbruget for testen endte på 19,6 km/t. Men i betragtning af, at testen omfattede en tur København-Sønderjylland og retur, stort set udelukkende på motorvej, og at der ikke på noget tidspunkt, bortset fra de sidste 25 km, hvor vi nærmede os en knastør tank, blev kørt specielt økonomisk, så er det faktisk ganske imponerende.
BMW har i store træk bare sænket topeffekten, beholdt momentet, fiflet lidt med topgearingen og sænket undervognen.

Derfor kører EfficientDynamic versionen faktisk bedre og sjovere end en almindelig 3-serie, accelerer bedre i almindelig trafik end de fleste andre biler i klassen og tilfører dermed øko-begrebet en ny dimension.

Store besparelser har desværre som regel en tendens til at koste et eller andet sted, og en BMW 320d EfficientDynamics Edition har en vejledende udsalgspris på kr. 610.589.
Denne pris inkluderer også en komfortpakke der blandt andet indeholder park distance control, fartpilot, automatiks klimaanlæg og regnsensor. Men reelt sælges modellen lige nu til en specialpris på kr. 485.000,-.
Altså en teoretisk besparelse på mere end kr. 125.000,-.

Derfor kan denne øko-racer være et attraktivt alternativ til langt billigere biler, hvis man har et kørselsbehov over gennemsnittet.

Da bilen kører på run-flat dæk har man droppet reservehjulet og fået plads til en ”viktualiekælder” under det ordinære bagagerum, hvor man kan opbevare mindre ting, så de ikke rutcher omkring, når man tager svingene med fuld skrue, som undervognen opfordrer til. Men det vil være en tilsnigelse at kalde den, eller nogen anden 3-serie sedan, for rummelig i forhold til klassen.
Og desværre tilbyder BMW ikke en Touring EfficientDynamics Edition. Men man har jo lov til at drømme.


(Foto: Ib Trebbien)

De nøgne fakta:

Model BMW 320d Sedan EfficientDynamics Edition
Type 4-dørs sedan,
5 pladser
Motor 1995 ccm turbodiesel,
4 cyl.,
163 hk ved 3.250-4.200 o/m,
380 Nm ved 1.900-2.750 o/m.
Transmission 6 trins manuel gearkasse,
forhjulstræk
Undervogn For: McPherson.
Bag: Multilink
Maks. hastighed 228 km/t.
Acc. 0-100 8,0 sek.
Officielt forbrug 24,4 km/l. ved blandet kørsel
Årlig grøn afgift Kr. 1960,-
Aktuel pris fra Kr. 485.000,- plus levering