Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

BGTC

Dramatik da Vibe Smed blev treer

British GT
Championship 

18/10/10 

- i årets engelske sportsvognsmesterskab
I denne sæson har Vibe Smed konkurreret i det engelske sportsvognsmesterskab British GT. Mesterskabet består af en række løb af enten én eller to timers varighed, og det afgørende løb foregik lørdag den 16. oktober på Donington banen, midt i England.
 

Mestrene i G4 klassen, hvor Vibe konkurrerer sammen med sin faste makker Nathan Freke, var allerede fundet. Men kampen om de sekundære placeringer var åben. I G4 klassen har der deltaget mange forskellige biler med mange kørere henover sæsonen, næsten 30 kørere har taget point i Vibes klasse alene.

Betingelserne var hårde, en andenplads i mesterskabet kunne opnås med en sejr i dagens 2-timers løb, men hvis bilen udgik ville tredjepladsen være uden for rækkevidde. Strategien var lagt som betinget defensiv, ingen hårde kampe med risiko for kollision, men selvfølgelig ville kørerne også gå efter sejren, såfremt lejlighed bød sig.

Umiddelbart før grid-walk var der en del misforståelser omkring at få bilerne fra pitten og ud på gridden, hvilket endte med, at 5-6 biler aldrig nåede ud på banen, men måtte starte fra pit. Eftersom det var Vibe, som skulle tage første stint, var det også hende, som holdt og ventede på at få grønt lys efter at starten var gået for hovedfeltet.

Bilerne, som startede fra gridden havde ikke mulighed for at varme dæk og mekanik op, som resten af feltet gjorde i forbindelse med den flyvende start. For en rutineret kører som Vibe var det ikke det store problem, men det skulle snart vise sig, at man også er afhængig af de øvrige deltagere.

Så snart hovedfeltet var passeret efter starten satte forfølgerne fra pitten jagten ind. Nøjagtig to sekunder inde i løbet, i det første højresving, smadrede en stor og tung GT3 bil ind i Vibes bagkofanger. På, i bogstaveligste forstand, iskolde dæk og glat asfalt, fyrede han sin gigantiske motor af og mistede omgående kontrollen, med det resultat, at han brugte Vibes bil som stødpude. Med en lynsnar indgriben lykkedes det Vibe at holde bilen indenfor asfaltens grænser og efterfølgende bringe den helskindet i depot.

På dette tidspunkt var førstepladsen i denne afdeling fortonet i horisonten, og det drejede sig nu blot om at få bilen i en tilstand, hvor den kunne gennemføre løbet. Heldigvis var det tilsyneladende kun karroseridele og dele af diffuseren i bagerste højre side, som var ødelagt, baghjulsophæng og drivaksler var stadig intakte.

Så Vibe blev hurtigt sendt på banen igen, nu uden mulighed for at vinde løbet. Kræfterne blev sat ind på at få bilen sikkert igennem de to timers løb, som kun var få minutter gammelt. Men det var ikke slut endnu, for efter yderligere nogle minutters kørsel kom der en lille byge, som gjorde den kolde bane spejlglat. Hendes dæk var aldrig blevet rigtig varme og da bygen kom, ramte hun med høj hastighed en curb, med det resultat at bilen spandt to-tre gange rundt om sig selv og endte i gruset. Afgrunden var nu nær, hvis bilen var gået yderligere i stykket og ikke kunne gennemføre, ville tredjepladsen i mesterskabet være uigenkaldelig tabt.

Safety car kom på banen og Vibe bil blev slæbt fri af redningsfolkene. Den var fyldt med småsten, og det var med stor spænding at hun trykkede på starteren for at se om bilen stadig kunne køre. Det kunne den heldigvis, og selvom den efterlod et spor af småsten på den første omgang, så kørte den og hun kunne fortsætte det sidste kvarters tid indtil der skulle skiftes med hendes medkører.


En mekaniker i sikkerhedsudrustning hjælper Nathan Freke ind i bilen, bemærk skaden på bagkofangeren.
(Foto: Peder Madsen)

Efter kørerskift og tankning var der ikke yderligere dramatik knyttet til Vibes bil. Hendes medkører kørte helt stabilt rimelige tider under de givne forhold, og der kom næsten ingen yderligere regn.

Da sidste omgang var slut kunne teamet konstatere, at mesterskabets samlede tredjeplads var hjemme og glæden var stor. På trods af den ærgerlige afkørsel i dette løb havde Vibe og hendes medkører sæsonen igennem leveret en stabil og altid hurtig indsats, som i det samlede resultet gav en flot podieplads.


Et par glade og stolte kørere med deres trofæer fra British GT.
(Foto: Peder Madsen)

Dermed er sæsonen 2010 slut, det endte med en samlet podieplads i en stærkt besat turnering. Det var nogle yderst tilfredse kørere og mekanikere, som efter teamets debut-sæson i British GT kunne se frem til en velfortjent vinterpause.

Peder Madsen


Læs mere om:
  • Nathan Freke
  • Vibe Smed
  • Donington Park
  •