Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Stjerneskuddet og det forsinkede lyn

Formel 1 
17/02/05 

Da Mark Webber i Australien 2002 plantede sin Minardi racer på en 5. plads tændtes en stjerne på komethimlen. En stjerne der siden har brændt ganske klart og tydeligt og bare ventet på den rigtige chance, en chance der nu er kommet, hvor Webber er den mand Williams knytter deres fremtidshåb til.
 

Hans to sæsoner hos Jaguar har modnet ham, specielt modgangen sidste sæson er af stor betydning. Det er altid i modgangen at man kan se en kørers virkelig format, og måske gik udviklingen hos Webber lidt i stå i 2004, men han faldt ikke sammen.

Nick Heidfeld lignede også en stor stjerne da han gjorde sin entré i Formel 1. Den næste tyske verdensmester var det prædikat han fik på sig. Siden gik det hele lidt i stå og Heidfeld blev overhalet, blandt andet af Kimi Raikkonen. Da Mika Häkkinen stoppede var Heidfeld slemt skuffet over ikke at få pladsen hos McLaren. Som gammel Mercedes protegé og McLaren testkører følte han sig sikker på pladsen. Det har siden virket som om han gik i stå efter i sin udvikling efter den skuffelse. Men nu har han altså fået chancen på bekostning af Pizzonia, der ellers gjorde det fornuftigt sidste sæson i sit kortvarige vikariat.

Sammen skal de to vende den tunge Williams skude og få sat kursen mod nye triumfer. Efter fem sæsoner med BMW motor vil det tyske firma snart have valuta for pengene - ellers begynder det at blive pinligt. BMW kan ikke leve med at være lige ved og næsten år efter år.


Mark Webber - bryder han igennem i år.
(Foto: BMW)

Umiddelbart er det Webber der har den tungeste byrde på sine skuldre. Han er blevet udråbt som en kommende verdensmester, men faktum er at han stadig har sin første podieplacering til gode. Omvendt har han fordelen af, at ingen rigtig forventer det helt store i 2005. Efter Williams' elendige 2004 sæson trænger teamet til en ny start, men kan have det store fokus rettet mod 2006. 2005 skal være en prøvesæson hvor teamet og den nye mand i førertrøjen skal føle hinanden an. Bevares - der skal helst også flere resultater til end sidste sæson, men de er ikke ligeså pressede som McLaren er.

Men dermed ikke sagt at de ikke er pressede. Ligesom McLaren skal de teamet have lukket hullet op til Ferrari, så det virker plausibelt at de i nær fremtid måske kan gøre dem rangen som mester stridig. Kravet i år er sejre.

For Mark Webber er det nu tiden at han skal bevise at han virkelig er lavet af stjernetøv. Han er blevet sammenlignet med Alan Jones, den australske mester fra 1980. Måske virker en enkelt VM titel ikke som det helt store i en tid hvor Schumacher skal bruge begge hænder for at tælle sine. Men Jones var en eminent kører, der i de tre sæsoner, 1979, 80 og 81 var i en klasse for sig selv. Det er en hård sammenligning for Webber der har noget at leve op til.


Nick Heidfeld - i år skal det være!
(Foto: BMW)

For Nick Heidfeld er det sidste chance han har i Formel 1. Han skal virkelig bevise at han burde have haft en vinderbil for mange år siden. Derfor skal han brænde igennem i år, og helst i første halvdel. Der er truslen fra Jenson Button, der egentlig skulle have haft sædet, og som måske, måske ikke, får det i 2006. Om han skifter afhænger selvfølgelig af hvordan styrkeforholdet mellem Williams og BAR bliver. Og også af hvor godt Heidfeld klarer det. Han har en reel chance - den er ikke voldsom stor, men hvis resultaterne kommer, kan han stadig nå noget stort.

For de to bliver det en spændende og på mange måder afgørende sæson. Efter 2004 kan det næsten kun gå den rigtige vej. Men det store spørgsmål er kørerne - ingen af dem har endnu præsteret noget stort. På mange måder står Williams i dag samme sted som i 2001 med Ralf Schumacher og Juan Pablo Montoya. Dengang gik det meget godt, men kombinationen kom aldrig rigtig ud at flyve. Og nu skal de til det en gang til. At man dybest set ikke er nået nogen vegne på fire sæsoner er skuffende for et hold med Williams' historie. Der skal ske fremskridt i 2005, men de store ambitioner ligger nok en sæson eller to ude i fremtiden.

Martin Møller-Thomsen

Læs mere om:
  • 06/03/05 - Albert Park - Formel 1 - FIA F1
  •