Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Bil nyt

Begyndelsen på en hybrid-æra: Den nye Porsche 911 Carrera GTS

Bil nyt 
30/05/24 

Ekstra stærk performance er temaet for den nye Porsche 911 Carrera GTS – og det er første gang, at der introduceres hybridteknologi i den ikoniske modelserie fra Zuffenhausen.
 


(Foto: Porsche AG)

Efter en af de mest omfattende udviklingsprocesser nogensinde, er Porsche nu klar til at præsentere den første 911 med hybridteknologi. Med ekstra power fra en ny og innovativ drivlinje, er den nye Carrera GTS klar til at begejstre entusiaster verden over. Den elektrificerede model præsenteres i forbindelse med en generel opdatering af 911-programmet.

Hjertet i den nye 911 Carrera GTS er en nyudviklet 3,6-liters boxermotor, som er udstyret med to elektriske motorer. Den ene sidder i boxermotorens turbolader og sørger for at spole turboen op i omdrejninger og skabe ladetryk på et splitsekund, mens den anden er integreret i den 8-trins PDK-gearkasse, hvor den supplerer boxermotoren med ekstra hestekræfter og øget drejningsmoment.


(Foto: Porsche AG)

Ingeniørerne hos Porsche har koblet begge elektriske motorer til et let og kompakt højvoltsbatteri, som i størrelse fylder det samme som et konventionelt 12-volts batteri – men som kan lagre op til 1,9 kilowatttimer strøm og operer med en spænding på 400 volt. Dette batteri får løbende tilført strøm fra turboladerens elmotor, da denne også fungerer som en generator drevet af udstødningsgassen.

Det konventionelle batteri, som driver bilens 12-volts-system, er erstattet af et ekstra let lithium-ion-batteri. Den samlede vægtforøgelse er begrænset til 50 kilo.

Stærkere og hurtigere end nogensinde

Selv uden elektrisk assistance yder den nye 3,6-liters boxermotor 485 hestekræfter, mens elmotorerne løfter den samlede systemydelse til 541 hestekræfter og et drejningsmoment på 610 Newtonmeter. Dette svarer til en effektforøgelse på 61 hestekræfter i forhold til den tidligere udgave af 911 Carrera GTS. Med en 0-100-tid på helt ned til tre sekunder og en topfart på 312 kilometer i timen, er den nye performance-hybrid sine forgængere overlegen.


(Foto: Porsche AG)

Aktiv sportsundervogn med Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) er standard på den nye 911 Carrera GTS, og det samme gælder aktiv baghjulsstyring, som øger stabiliteten ved høje hastigheder og gør bilen mere agil i sving.

Inspireret af motorsporten

Den nye Carrera GTS er den første gademodel fra 911-familien, som gør brug af hybridteknologi. I udviklingsprocessen har ingeniørerne blandt andet gjort brug af erfaringer fra motorsporten, hvor Porsche allerede i 2010 præsenterede den elektrificerede racerbil, 911 GT3 R Hybrid, og fokus har fra begyndelsen været at løfte modellens effekt og dynamik.

“Vi måtte udvikle og teste en bred vifte af ideer og koncepter for at nå frem til et hybridsystem, som passer perfekt til en 911. Resultatet er blevet en unik drivlinje, som matcher modellens grundlæggende koncept og forbedrer dens præstationer betydeligt,” lyder det fra chef for 911- og 718-modellinjerne hos Porsche, Frank Moser.


(Foto: Porsche AG)

I forbindelse med udviklingen har en forserieudgave af den nye 911 Carrera GTS allerede imponeret på den legendariske tyske racerbane Nürburgring Nordschleife, hvor performance-hybriden har sat en omgangstid, som er markant hurtigere end sin forgænger – læs mere om dén historie her.

Facelift til hele 911-modelserien

Mens 911 Carrera GTS introducerer hybridteknologi til 911-programmet, gør den nye 911 Carrera fortsat brug af en treliters boxermotor med dobbelt turboladning. Denne motor er imidlertid blev omfattende fornyet og har overtaget turboladerne fra den tidligere GTS-model samt intercooleren fra 911 Turbo. Udover en forbedret brændstoføkonomi og reduceret emission har ændringerne også løftet effekten fra 385 til 394 hestekræfter, mens 0-100-disciplinen klares på ned til 3,9 sekunder og topfarten er 294 kilometer i timen.


(Foto: Porsche AG)

For såvel 911 Carrera GTS og Carrera gælder en række optiske forandringer inde som ude. Den nye 911-familie introducerer således en ny front, hvor alle lysfunktioner, inklusive blinklys, nu er samlet i selve forlygteenhederme. Dette har gjort det muligt at udnytte hele frontkofangeren til større og mere effektive luftindtag, hvilket er til gavn for både køling og aerodynamik.

911 Carrera GTS kan genkendes på fem lodrette aktive lameller i hver side af kofangeren, og for første gang på en 911 supporteres disse flapper af aktive elementer under bilen. Således varieres og tilpasses luftstrømmene konstant: Når behovet for performance er lavt, sørger lukkede lameller for lav vindmodstand. Når behovet er højt, for eksempel ved kørsel på bane, åbner lamellerne og leder luft direkte ind på drivlinjens køleelementer.


(Foto: Porsche AG)

Bagtil får det redesignede lysbånd med Porsche-inskription den nye 911 til at fremstå bredere, mens gitteret over motoren nu består af fem finner på hver side af stoplygterne – disse flyder elegant ned i den automatiske hækspoiler. Desuden er nummerpladen flyttet højere op på kofangeren, hvilket bidrager til det generelt mere sportslige look. Mens 911 Carrera fås med en sportsudstødning som ekstraudstyr, er 911 Carrera GTS som standard udstyret med et særligt GTS-sportsudstødningssystem.

Forbedret og mere digitalt interiør

Indenfor videreføres den klassiske stil fra forgængeren, dog med visse ændringer. Som standard leveres en 911 for eksempel nu med to sæder, mens den traditionelle løsning med to bagsæder fås som option uden beregning.

Tændingen – som selvfølgelig stadig findes venstre for rattet – er nu en start-stop-knap, mens instrumenteringen er gjort fuldt digital og gengives på et 12,6-tommers buet display med syv forskellige typer visninger, inklusive den klassiske stil bestående af fem separate ure med omdrejningstælleren i midten.


(Foto: Porsche AG)

Infotainmentsystemet, kaldet Porsche Communication Management, styres fortsat fra en centralt placeret 10,9-tommers højtopløst touch-skærm. Imidlertid er funktioner som opsætning af køreprogrammer og assistentsystemer væsentlig forbedret, ligesom Apple CarPlay nu er endnu dybere integreret i systemet. Desuden er det for første gang også muligt, som ekstraudstyr, at streame videoindhold, mens bilen holder parkeret.

Den nye Porsche 911 Carrera lanceres begyndelsesvist som Coupé og Cabriolet med baghjulstræk, mens 911 Carrera GTS fra start fås med bag- og firehjulstræk og som Coupé, Cabriolet og Targa.


(Foto: Porsche AG)

Priserne i Danmark starter ved 2.454.900 kr. for 911 Carrera og 3.289.900 kr. for 911 Carrera GTS. De nye 911-modeller kan opleves hos Porsche Center Aarhus og Porsche Center København i løbet af efteråret 2024.

 • 911 Carrera.
  Forbrug, kombineret: 9,3 - 9,9 km/l,
  CO2-udledning, kombineret: 230 - 244 g/km (WLTP),
  Energiklasse: E-F.
 • 911 Carrera Cabriolet.
  Forbrug, kombineret: 9,4 - 9,7 km/l,
  CO2-udledning, kombineret: 235 - 242 g/km (WLTP),
  Energiklasse: F.
 • 911 Carrera GTS.
  Forbrug, kombineret: 9,1 - 9,5 km/l,
  CO2-udledning, kombineret: 239 - 251 g/km (WLTP),
  Energiklasse: F.
 • 911 Carrera GTS Cabriolet.
  Forbrug, kombineret: 9,1 - 9,3 km/l,
  CO2-udledning, kombineret: 243 - 249 g/km (WLTP),
  Energiklasse: F.
 • 911 Carrera 4 GTS.
  Forbrug, kombineret: 9,0 - 9,5 km/l,
  CO2-udledning, kombineret: 239 - 251 g/km (WLTP),
  Energiklasse: F.
 • 911 Carrera 4 GTS Cabriolet.
  Forbrug, kombineret: 9,1 - 9,3 km/l,
  CO2-udledning, kombineret: 244 - 250 g/km (WLTP),
  Energiklasse: F.
 • 911 Targa 4 GTS.
  Forbrug, kombineret: 9,1 - 9,3 km/l,
  CO2-udledning, kombineret: 244 - 250 g/km (WLTP),
  Energiklasse: F.


  (Foto: Porsche AG)


  (Foto: Porsche AG)

  Porsche Danmark

 •