Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

World Endurance Championship

BMW Art Car #20 afsløret i Paris – skal køre på Le Mans

FIA WEC 
22/05/24 

World Endurance ChampionshipDen næsten 50 år lange historie med BMW Art Cars får nu en tilføjelse af bil nummer 20 i rækken. Julie Mehretu har forvandlet racerbilen BMW M Hybrid V8 til et rullende kunstværk, som skal deltage i 24-timers løbet på Le Mans den 15.-16. juni 2024.
 


(Foto: BMW AG)

Den 20. BMW Art Car præsenteres for første gang for offentligheden i dag på Centre Pompidou i Paris. Projektet er designet af den berømte New York-baserede samtidskunstner Julie Mehretu og forvandler BMW M Hybrid V8-racerbilen til et rullende kunstværk, der fortsætter den mangeårige tradition for BMW Art Cars og racerløb. Kun få uger efter verdenspremieren i den franske hovedstad skal bilen konkurrere i 24-timers løbet på Le Mans.


(Foto: BMW AG)

”Hele BMW Art Car-projektet handler om opfindelse, om fantasi, om at skubbe grænserne for, hvad der er muligt. Jeg tænker ikke på denne bil som noget, der skal stå i en udstilling. Jeg tænker på den som noget, der skal køre på Le Mans. Det er et performativt maleri. Min BMW Art Car er skabt i tæt samarbejde med motorsport- og ingeniørteams”, siger Julie Mehretu og fortsætter: ”BMW Art Cars er først komplette, når løbet er slut”.


(Foto: BMW AG)

Et samarbejde med mening
Samarbejdet mellem BMW og Julie Mehretu inkluderer også en fælles forpligtelse til en række workshops for filmskabere, som vil finde sted i forskellige afrikanske byer i 2025 og 2026, og kulminere i en større udstilling på Zeitz Museum of Contemporary Art Africa i Cape Town.


(Foto: BMW AG)

”BMW Art Cars er en væsentlig del af vores globale kulturelle engagement. I næsten 50 år har vi samarbejdet med kunstnere, der er lige så fascineret af mobilitet og design, som de er af teknologi og motorsport. Julie Mehretus vision for en racerbil er et ekstraordinært stærkt bidrag til vores BMW Art Cars-serie", siger Oliver Zipse, CEO hos BMW AG og siger videre: "Julie Mehretu har skabt mere end en fantastisk Art Car. Hendes ideer gav os drivkraft til at udvide vores kulturelle engagement for at fremme kreativiteten hos unge kunstnere i Afrika“.


(Foto: BMW AG)

Julie Mehretu – en verdenskendt kunstner
Julie Mehretu er født i 1970 i Etiopien. Sammen med sin familie flyttede hun i en alder af syv år til USA. Hun bor og arbejder i New York City og Berlin.


(Foto: BMW AG)

Rum, bevægelse og energi har altid været centrale motiver i Julie Mehretus arbejde. Til designet af den 20. BMW Art Car forvandlede hun for første gang et todimensionelt billede til en tredimensionel repræsentation. Julie Mehretu brugte farver og form fra sit monumentale maleri "Everywhen" (2021-2023) som udgangspunkt for designet.


(Foto: BMW AG)

Værket ses i øjeblikket på kunstnerens store retrospektiv på Palazzo Grassi i Venedig og vil efterfølgende blive en del af den permanente samling på Museum of Modern Art (MoMA) i New York, som det er doneret til.


(Foto: BMW AG)

Den abstrakte visuelle form er resultatet af digitalt ændrede fotografier, der er overlejret i flere lag af prikkede gitre, neonfarvede slør og de sorte markeringer, som er karakteristiske for Mehretus arbejde. ”I studiet havde jeg en model af BMW M Hybrid V8 sammen med mit maleri "Everywhen" og tænkte: Hvad ville der ske, hvis bilen var kommet igennem maleriet og blevet dekoreret af processen“, siger Julie Mehretu. ”Ideen var at lave et remix, et mash-up af maleriet. Jeg blev ved med at se maleriet nærmest dryppe på bilen. Selv BMW nyrerne foran på bilen inhalerede maleriet".


(Foto: BMW AG)

BMW Art Cars med en historie fra Le Mans
Tre af de mest omtalte BMW Art Cars har netop forladt dansk grund for at fortsætte til den eksklusive event Concorso d’Eleganza ved Villa d’Este den 24.-26. maj, som hvert år afholdes ved Comosøen i Italien.


(Foto: BMW AG)

De tre biler vil sammen med tre andre, der ligeledes har deltaget i 24-timers løbet på Le Mans, blive udstillet som en hyldest til den 20. BMW Art Car: Alexander Calder (1975), Frank Stella (1976), Roy Lichtenstein (1977), Andy Warhol (1979), Jenny Holzer (1999) og Jeff Koons (2010).


(Foto: BMW AG)

BMW M Hybrid V8
Lærredet til den 20. BMW Art Car er BMW M Hybrid V8. Den nye racerbil fra BMW’s M-afdeling er en hybridmodel med cirka 640 hestekræfter og en tophastighed på 345 km/t. Bilen deltager i kategorien Hypercars.


(Foto: BMW AG)

Bilen med startnummer 20 køres af Sheldon van der Linde (Sydafrika), Robin Frijns (Holland) og René Rast (Tyskland).

BMW Art Car #20 deltager på Le Mans som den første prototype fra BMW M Motorsport siden BMW V12 LMR, som vandt det legendariske løb i 1999.


(Foto: BMW AG)

BMW Group Danmark

Læs mere om:
  • Le Mans
  • 16/06/24 - Le Mans - FIA WEC - FIA VM
  •