Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Anmeldelser af bøger, spil, CD'er, m.m.

Racerbiler - Made in Denmark

Anmeldelser 
19/12/21 

Så er den her!
Den af mig, og sikkert mange andre med interesse for dansk og historisk motorsport, med stor forventning imødesete bog om:
Racerbiler – Made in Denmark.

 

Kan man virkelig lave en bog på godt og vel 250 sider om danskbyggede racerbiler?? Ja da, når det er af to motorsportsskribenter af Morten Alstrups og Carsten Frimodts kaliber. Begge har flere motorsportsbøger på samvittigheden. Alstrup senest som medforfatter på den flotte bog om DTC´s historie “Fra start til målflag”. Alstrup skriver for DASU m.fl. og ikke mindst speaker han til danske løb. Carsten Frimodt har skrevet om Roskilde Rings historie (2 bind), om Skandinavisk racerelite, Danske Formel 1 drømme, Formel 1 i Danmark, Tre seje Sønderjyder og mange flere. Sidstemanden i trekløveret bag bogen: Anders Bonde er uddannet ingeniør og var i praktik hos den engelske racerfabrik Delta, som 1980´erne var blandt de førende producenter af FF2000. Anders har arbejdet i flyindustrien og bl.a. tegnet komponenter til F16. Anders har selv kørt Formel Ford og mødte Dan Suenson og sammen skabte de den succesrige Aquila Formel Ford som Kevin Magnussen vandt DM i. Via sin ingeniøruddannelse er Anders Bonde manden bag alle de viste “røngenttegninger” i bogen.

Den yngre generation af motorsportsfans er nok mest bekendt med Aquilas Formel Ford (K-MAGs DM-bil), den spøjse “talent-klasse” bil Aquila Synergy, som bl.a. havde Noah Watt på startlisten, men vistnok blev “aflivet” i en strid mellem Aquila og en anden part!! Sidst men slet ikke mindst den/ de meget flotte Aquila SR1/ CR1, som bl.a. “malermester” Claus Christensen og tidl. bokser Dennis Holbæk kørte til flotte resultater i f.eks. Special Saloon Car. Jeg er så “gammel” at jeg også husker flere projekter fra “Corami” og forskellige mere eller mindre succesrige Formel Ford projekter, FF2000, F3 sågar, Formel Vee.

Tidligere blev der bygget forgængeren for F3: Formel Midget og Formel Junior, f.eks. den pænt succesfuld Alfa Dana og her der lige et lille reklameindslag: Meget mere om Alfa Dana kan læses i Carsten Frimodts bog: “Nordisk F3 Midget i sort-hvid og farver”.

Racerbiler – Made in Denmark starter i årene efter Anden Verdenskrig. Det var længe før Roskilde Ring, Jyllands-Ringen mv. Dengang benyttede man travbaner og flere til lejligheden anlagte baner. Her er der et helt afsnit med fantastiske “kreationer”: Nellemann Special, Steyr Special,og endda en Morian Special med den gamle krigshelt, speedwaykører mv. bag rattet! Endnu flere fantastiske biler, der har virkelig været arbejdet i de små værksteder allerede dengang. Så følger sektioner med F3/ Midget, Formel Junior, Formel Vee frem mod nyere tiders Formel Ford, F3 og F2000 og senest sportsvogne.

Jeg må være ærlig, jeg er jo ikke politiker, jeg har ikke nærlæst “Racerbiler - Made in Denmark”, men dykket ned flere steder for at danne et indtryk. Jeg glæder mig til i juledagene, at “go all in”.

Det virker som en rigtig god og velfortalt bog. Saglig og alligevel til at være med i for “ikke-nørder”. Bogen har i hundredevis at fantastiske fotos som fortæller og rigtige mænd og deres hurtige “hjemmelavede” biler”. Jeg er MEGET imponeret, dels over den flotte bog og over de mange mennesker der på en eller anden måde har udlevet en drøm som racerbilkonstruktører.

Jeg er klar med ni pokaler til skabet og sender med garanti den tiende når jeg har læst færdig.

Bogen på godt 250 sider kan købes/ bestilles i velassorterede boghandler for 349.-

Them