Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Speedway

Nyt FIM SPEEDWAY OF NATIONS format i 2022

Speedway 
13/11/21 

Der venter fire fantastiske dage med FIM Speedway of Nations i Esbjerg i dagene 27.-30. juli 2022 med et helt nyt format. VM for par skal nu afgøres i en endagsfinale.
 

For første gang i konkurrencens historie skal Speedway of Nations-turneringen (SON) afvikles på fire dage på den samme bane, da Granly Speedway Arena ved Esbjerg fyldes med action i dagene 27.-30. juli.

Her skal 15 lande dyste om retten til at kalde sig SON verdensmestre – en titel som England skal forsvare, efter nationen vandt deres holdmesterskab i 32 år i Manchester den 17. oktober.


Den danske landsholdskører Leon Madsen i front.
(Foto: Jarek Pabijan)

De respektive landstrænere skal vælge tre kørere til deres SON-mandskab, men en ændring til det kommende år er, at den tredje kører ikke længere skal være U21-kører, og det er ikke længere obligatorisk at benytte reserven.

Sportens U21-topkørere vil dog stadig i den grad være på den store scene, når der den 29. jul køres i første SON 2-event nogensinde. Her vil de danske værter og seks andre nationer, der nomineres af FIM, kæmpe om ungdoms VM-titlen, som tidligere var kendt som FIM U21-VM for par.

François Ribeiro, Head of Discovery Sports Events, er fast besluttet på at give fans en uge, de vil huske i Esbjerg.

- Vi er glade for at bringe et af de største events i FIM Speedway til Esbjerg i samarbejde med Esbjerg Motorsport, hvor det kommer til en region med en stærk speedway fanbase.

- Det nye format for FIM Speedway of Nations med en bane, hvor der køres fire aftener i træk i den sidste uge af juli, vil give fans en unik mulighed for at samles på Danmarks vestkyst og mødes med andre fans fra hele verden, mens de støtter deres nationalmandskab.

- Discovery Sports Events er fast besluttede på at give fansene en unik oplevelse og gøre SON til noget specielt med mange promotionsaktiviteter i løbet af dagen og fantastisk ræs hver aften.
- Som en del af vores langsigtede forpligtelse om at investere i fremtiden for sporten fra græsrødderne til professionelt niveau, vil verdens mest lovende U21-kørere dyste på den samme scene som sportens største stjerner. Vi ser frem til at fejre en ny æra indenfor FIM Speedway of Nations i Danmark næste år.

Lars Guldager Dyhr, direktør i Esbjerg Motorsports professionelle afdeling siger.

- Det bliver selvfølgelig en fantastisk opgave for os som klub at arrangere en speedwayfest over fire dage, og vi er stolte over, at Granly Speedway Arena er valgt til at afholde den allerførste udgave af sådan et event, der er helt unikt.

- Vi er den ældste klub, der har speedway på programmet i Danmark, så på den måde kommer speedway hjem til den danske vugge, og nu er det vores opgave i samarbejde med Esbjerg Kommune, at skabe et godt hjem for ikke bare SON, men også for flere store løb i fremtiden, for det er det, vi har arbejdet på.

- Det kræver forbedringer af faciliteterne, og det skal selvfølgelig løfte tilskueroplevelsen generelt. Det er et stort øjeblik i klubbens historie, og vi ser frem til et forhåbentligt langvarigt samarbejde med Discovery og Esbjerg Kommune, som har været en drivkraft i at tiltrække dette event til vores by.

Armando Castagna, FIM Track Racing Director, udtaler: Det nye SON-system, hvor alle afdelinger køres samlet over få dage på samme sted vil skabe en unik atmosfære for dette helt specielle verdensmesterskab. Jeg er sikker på, at det bliver en uge fyldt med underholdning og overraskelser.

Facts om FIM Speedway of Nations 2022
Syv nationer dyster i SON Semifinale 1 onsdag den 27. juli, hvorefter syv andre nationer mødes i Semifinale 2 torsdag den 28. juli. Lodtrækningen til de enkelte semifinaler foretages af FIM.

De tre højest placerede nationer i hver semifinale går videre til SON-finalen, hvortil værterne fra Danmark er seedet som værtsnation.

Som en ændring i forhold til 2021 vil SON-finalen ikke længere strække sig over to dage, men derimod finde sted som en endagsfinale, der vil afslutte en episk uge med ræs lørdag den 30. juli.

Både i fredagens SON 2-event og lørdagens SON-finale, vil den højest scorende nation i de indledende 21 heats automatisk gå i Grand Final.

Det næsthøjeste og tredjehøjest placerede mandskab mødes i Grand Final Qualifier om den sidste finaleplads, hvorefter det højst scorende hold i Grand Final kåres som 2022 SON verdensmestre.

Pointsystemet i SON forbliver uændret, hvor en heatsejr giver fire point, tre point til nummer to, to point til nummer tre, mens der er nul point til en sidsteplads, ligesom det er tilfældet, hvis køreren diskvalificeres eller udgår.

Dette format belønner holdkørsel, og det er derfor vitalt at undgå sidstepladsen. England viste med al tydelighed dette, da Robert Lambert og Dan Bewley sluttede som nummer to og tre bag Polens Bartosz Zmarzlik og sikrede sig 2021 SON-verdensmesterskabet med en sejr på 5-4 i dette års Grand Final i Manchester.

Som en ekstra bonus vil næste års højest rangerende SON-hold kvalificere sig i det tilbagevendte hold-VM, der finder sted på den ikoniske bane i polske Torun i juli 2023. Her er Polen sikret en plads i 2023 SWC Finals som værtsnation, mens otte semifinalister vil blive nomineret af FIM på baggrund af 2022 SON.

Yderligere information om 2022 FIM Speedway of Nations of billetsalg følger snarest.

Lars Guldager Dyhr