Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

To kandidater vil afløse Jean Todt

Formel 1 
25/05/21 

Tom Kristensen nomineret som vicepræsident
FIA præsident Jean Todts fratræder posten til december og der skal findes en afløser for ham. To kandidater har indtil videre meldt sig som afløsere.
 

Jean Todt blev valgt som FIA præsident i 2009, hvor han afløste netop afdøde Max Mosley. Han var Mosleys bud på en afløser, og det var forventet, at franskmanden ville videreføre Mosleys stil, men virkeligheden har vist at Todt har været noget mindre konfrontatorisk i sin stil, samtidig med, at der er en del problemer nedarvet fra Mosley og Ecclestone, der ikke er blevet løst.

Som præsident for FIA bliver man valgt for en fire-årig periode. Max Mosley sad i 16 år, og ved hans afgang indførte man en begrænsning på to perioder - en begrænsning der senere blev hævet til tre perioder. De tre perioder er nu overstået og en ny mand skal til.

Den første, der meldte sit kandidatur var Mohammed ben Sulayem, fra De Forenede Arabiske Emirater, en tidligere rallykører, hvis største præstationer var regionale mesterskaber. I VM nåede han 12 point over en periode på syv år, men fik undervejs klassesejre i Gr. N. Mohammed ben Sulayem meldte sit kandidatur allerede ved valget i 2013, men trak det senere tilbage.

Den anden kandidat er den britiske advokat Graham Stoker, der pt. er vicepræsident for sport. Tidligere har han været tilknyttet andre funktioner i FIA.

FIA har nogle lettere komplicerede regler for at opstille som præsident. De kom tilbage i 00'erne, da Mosley havde følt sig presset og fik gennemført, at en kandidat skulle have et team bag sig, i alt ni personer, der var nomineret til forskellige poster. Det skulle gøre det sværere at kuppe den siddende præsident, der som oftest jo ville nominere personer, der i forvejen bestred stillingerne, mens en udfordrer måtte stille med et helt nyt hold.

Stokers, hvis nominering virker til at være med støtte fra Jean Todt, har også valgt at genbruge en del af de nuværende. Men den post han selv har bestredet som vicepræsident for sport, skal naturligvis nybesættes. Og det er her, at danske Tom Kristensen er blevet nomineret. Danskeren har udover sine mange sejre på Le Mans, også været tilknyttet FIA i forskellige funktioner, ligesom han flere gange har fungeret som steward i F1 - og som medkommentator på Viaplay. Det kan godt være at der bliver mindre tid til netop den tjans, skulle han fra næste sæson have fået en ny titel.

Martin Møller-Thomsen