Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Anmeldelser af bøger, spil, CD'er, m.m.

Motorsporten.dk´s julegaveservice

Anmeldelser 
09/12/20 

”Formel 1 i Danmark..?? Efter den totale nedskydning af det ellers stort fremlagte og ”tæt på”-projekt i Københavns gader synes det i fremtiden stort set umuligt.
 

Ikke desto mindre har det engang været en realitet! Og her tænkes ikke på John Watson i Marlboro McLaren på Jyllands-Ringen eller showløb ved Classic Race Aarhus, David Coulthard i Red Bull i netop Københavns gader mv.

Carsten Frimodt har gravet i historien og vi skal tilbage til ”The home of danish motorsport”: Roskilde Ring i starten af 60´erne …!”

Carsten Frimodt skriver om det vi vel må kalde dansk motorsports ”guldalder”. I 50´erne og starten af 60´erne var Roskilde Ring Danmarks eneste ”rigtige” racerbane. Flere internationale sportsvognsløb og et Formel 2 løb i 1960 banede vejen for to Formel 1 løb i 1961 og 1962. Løbene var ganske vist ikke tællende til VM, men mange af stjernerne på det tidspunkt: nuværende, lige ved og kommende verdensmestre dukkede op: Stirling Moss, Graham Hill, Jim Clark, John Surtees, Jack Brabham (regerende verdensmester) , dertil en god håndfuld af de ”mindre” stjerner: Masten Gregory ,Innes Ireland, Roy Salvatori. Målt med nutidens stjerner vil det svare til, at Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Kimi Raikkonen dukkede op til et ikke tællende løb på Jyllands-Ringen ! Nærmest helt utænkeligt… så superflot arbejde af folkene bag Roskilde Ring. Flere af de nævnte kørere havde i øvrigt deltaget i sportsvognsløbene i 1958/59 og i Formel 2 i 1960 (der i blandt den senere verdensmester i Formel 1 Denny Hulme fra New Zealand).

Alt dette (og mere til) fortæller Carsten Frimodt på bedste vis i ”Formel 1 i Danmark”. Der er forhistorie fra tidligere internationale løb i Danmark, der fyldestgørende beretninger fra løbene, portrætter af de mange kendte kørere, resultater og sidst men absolut ikke mindst er der mere end 800 (!) fotos fra disse fantastiske løb. Desuden er der en meget fint teknisk gennemgang af bilerne.

Bogen spænder vidt, der er alt hvad en motorsportsfan med historisk interesse kan ønske sig og Carsten Frimodt går også ”bag kulissen” og fortæller om initiativtageren Franz Giersing. Bogen har forord en af motorsportens allerstørste: Stirling Moss (nok den bedste racerkører som aldrig blev F1-verdensmester) og Morten Giersing, søn af ”primus motor” Franz Giersing.

Som tidligere nævnt: Carsten Frimodt har gjort det igen!!
Carsten har efterhånden mange bøger ”på samvittigheden”, senest husker jeg ”Danske F1 Drømme” om Tom Belsø, Jac Nellemann og Thorkild Thyrrings nærmest umulige drømme om Formel 1.

Summa summarum: her er rigtig god julelæsning for motorsports-fans. Jeg er villig til give 8 ud 8 cylindre ( det var godt nok ikke alle datidens F1´ere der havde så mange !)
Igen må jeg nævne, at vi danske motorsportsfans, skal være glade for det efterhånden fine udbud at danske motorsportsbøger. Jeg husker i min ungdom, at det kun var muligt at finde motorsportsbøger på engelsk og lidt på tysk.

Jeg har den bredskyggede ”Ja-hat” på… bogen er udkommet (4/5 2018) og kan bestilles hos din boghandler eller direkte hos forlaget Veterania. Bogen er på 240 sider og har mere end 800 fotos. Prisen er meget fair: 298.-

Tjek i øvrigt lige Veterania.dk for flere af Carsten Frimodts bøger.

Them