Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Diverse Motorsport

Da mestrene kom til byen

Diverse 
04/05/20 

Grand Prix Danmark gennem tiden
Jyllands-Ringens ”Grand Prix Danmark” har i mange år været annonceret som ”Årets største motorløb”. Det var i mange år heller ikke helt ”usandt”.
 

Min far tog mig med til mit første Grand Prix på Jyllands-Ringen i 1968. Det var en kæmpe oplevelse! Inden da havde jeg kun oplevet løb på den lokale Fangel Bane sydvest for Odense. Intet ondt om det, her var både bil- og MC-race. Men GP´et Jyllands-Ringen gjorde et kæmpe indtryk. Mange tilskuere og mange forskellige bilklasser. Hovedløbet var så vidt jeg husker med sportsvogne og GT-biler. I hvert fald husker jeg en schweizisk trailer med en sej Ferrari som holdt i Resenbro da vi kørte hjem. Som ekstra bonus fik jeg min første racer-autograf fra Mette Kruse og min far vandt en flaske ”Turtle Wax” = en tur i ryttergården efter løbet!


Efterfølgende blev der kørt internationale løb for sportsvogne/prototyper under 2000 ccm. Især husker jeg et EM-løb med deltagelse af den tidligere Formel 1-kører svenske Joachim Bonnier som i sin karakteristiske gule Lola med rød/hvid staffering vandt løbet suverænt. Senere var Formel 5000 EM-serien forbi med dansk deltagelse af Tom Belsø og Jac Nelleman. Så kom EM-løb for Formel Ford 2000 et par gange, senest i 1982 hvor en hvis Ayrton Senna da Silva vandt! I samme Grand Prix kom den førende i Formel 1 VM John Watson forbi med sin McLaren F1 og satte banerekord. Lidt et scoop må man sige!

Årets efter endnu et scoop. Renault var fremme i skoene med deres Turbo F1. Med bilen fulgte den kendte rally- og testkører for Renault Jean Ragnotti. Han varmede F1´en op over nogle omgange og så skulle Danmarks nye racerstjerne John Nielsen i bilen og måske slå Watsons rekord fra året før?? Det holdt desværre ikke længe, John kom uheldigt afsted og kørte bilen af banen.

Legendariske, nu desværre nyligt afdøde Sir Stirling Moss har også gæstet banen i Resenbro. Det var et standardvognløb hvor han kørte Audi.


I et par år måtte Special Saloon Car ”trække læsset” med flotte felter med kørere fra DK, Sverige, Norge, Finland, Letland (!) og Tyskland. Senere forsøgte man sig med Standartvogne Gr. A hvor noget endte i ”hat og briller” fordi kørerne i det skandinaviske mesterskab var bange for Kurt Thiim som kom med sit prof. team og DTM-Mercedes… desværre fik alle de skandinaviske Gr. A-biler pludselig ”tekniske problemer” og løbet blev en parodi med Kurt Thiim og Peter Elgaard i hver deres DTM Mercedes med en trods alt modigt kæmpende flok danske Gr. N biler med bl.a. Lars Skovgaard fra Unipro Racing i Nissan Skyline.

I 1993 endnu et scoop! Den førende i DTM, den tidligere Formel 1-kører Alessandro Nannini og hans Alfa Romeo team kom til GP Danmark. Nannini stillede op mod den skandinaviske SSC-elite og ”kørte røven ud af bukserne” og vandt i fin stil. Ved samme løb var en afdeling af Trofeo Maserati.. et løb som vel blev mest kendt for, at John Nielsens bror Jørgen ”knaldede” ”Talking Thorkild” et par!

Der har været kørt forskellige Nordisk Mesterskabsløb i f. eks. Formel Ford, Formel 3 osv. men i mange år var Grand Prix Danmark egentlig ”bare” et almindeligt DM-arrangement. Det skriver jeg på ingen måder for at være negativ, ”alt andet lige” så er jeg kommet på Jyllands-Ringen i over 50 år (!) og elsker at være der!

Efter DTC (touringcar) sygnede hen, forsøgte man sig med ”STCC” Scandinavian Touring Car Championship. Grand Prix Danmark husede to løb og især det sidste i 2011 var værd at nævne. Ikke at det forrige var dårligt på nogen måde.. fint race, men 2011 var der prominente kørere ”en masse” :

Gabriele Tarquini, Italien, i dagens anledning kører i en Volvo WTCC-bil ( normalt var han fabrikskører hos SEAT) Tarquini har kørt Formel 1, Le Mans, er British Touringcar mester 1994, ETCC 2003 (dengang det var det førende standartvognsmesterskab, WTCC mester 2009. Fabrikskører for Alfa Romeo i DTM.

Tommy Rustad, Norge , Volvo C30, flere gange norsk mester, fabrikskører hos Volvo, har deltaget i BTCC (British Touringcar), WTCC og vandt EM i rally Cross i 2015.

Rickard Rydell, Sverige, Chevrolet Cruze, BTCC mester i 1998, vinder af legendariske ”Bathusrst 1000” (Australien) 2007 og ikke mindst vandt han det meget prestigefyldte ”Macau F3 Grand Prix” i 1992

Colin Turkington, England, BMW 320 si, vinder af BTCC 2009-20014-2018-2029!! Enkelte løb i WTCC

Fabrizio Giovanardi, Italien, Honda Accord, vinder af ETCC med Alfa Romeo, da ETTC var den førende Touringcarserie, har desuden vundet det prestigefyldte engelske BTCC i 2007 og 2008. Har deltaget i WTCC mv.

En samling i den grad kompetente kørere suppleret med bl.a. de kendte svenskere Jan ”Flash” Nilsson, Richard Görensson, Johan Stureson alle BMW 320 si, Mattias Andersson Alfa Romeo 156 GTA, Frederik Ekblom VW Scirocco CNG. Desværre deltog kun to danske: Jason Watt Seat Leon og Casper Elgaard Honda Accord. 19 kørere fordelt på 5 nationer og 7 forskellige bilmærker.


En del af de gode danske kørere havde på det tidspunkt skiftet til det ”nye” DTC ”Danish Thundersport Championship” bl. a. Jan Magnussen som ellers ville have været spændende at se i dette felt.

Der blev kørt to heats søndag i strålende sol og med rigtig mange tilskuere. Første heat blev vundet af manden på pole, norske Tommy Rustad i Volvo foran Colin Turkington BMW og Frederik Ekblom VW Scirocco. Desværre røg Rickard Rydell Chevrolet, Gabriele Tarquini Volvo og Patrick Olsson VW ud allerede på første omgang efter et sammenstød! De to danskere Watt og Elgaard sluttede hhv. 12 og 9.

Andet heat blev meget tæt med de tre første adskilt af mindre end et sekund! Fabrizio Giovanardi i Hartmann Honda udnyttede sin pole position og vandt foran Mattias Andersson Alfa Romeo og Martin Öhlin i BMW 320i. Jason Watt og Casper Elgaard havde en rigtig ”mareridts-weekend”, allerede på første omgang og i første sving havnede de i ”sandkassen” !!


Gabriele Tarquini var godt kørende i en Volvo WTCC-racer.
(Foto: Motorsporten.dk)

En rigtig flot Grand Prix-weekend med flot race i flere klasser, men desværre indtil videre det sidste man kan kalde ”Årets største” med en vis retfærdighed. Jeg ”langer” ikke ud efter dansk banesport eller Jyllands-Ringen. Jeg kender udmærket de svære vilkår og som tidligere nævnt er jeg kommet på Jyllands-Ringen i mere end 50 år holder meget af de ture/ oplevelser jeg har haft med først familie og siden med rigtigt gode racervenner.

Them

Læs mere om: Grand Prix Danmark - Jyllandsringen 2011