Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Hamilton vinder, Vettel straffet

Formel 1 
09/06/19 

Drama, men mere udenfor end på banen
Lewis Hamilton vandt Det Canadiske Grand Prix. Ikke i vanlig overlegen stil. Faktisk kom han ikke engang først over stregen. Det gjorde Vettel derimod. Men tyskeren havde undervejs tiltusket sig en fem sekunders straf, og da hans forspring ved målstregen var betydeligt under dette, blev til endnu en sejr til Hamilton.
 

Det første folk vil tænke på, efter dette løb: Var det rimeligt? I virkeligheden et ligegyldigt spørgsmål. Straffen faldt, og den kan ikke gøres om. Det Vettel blev straffet for, var usikker genindtræden i løbet, efter at have været af banen. Han var af banen, fordi han lavede en fejl. Det usikre ved hans tilbagekomst var, at enten havde ikke helt styr på bilen endnu, eller også lavede han med vilje en blokering, af Hamilton, der lå lige bag ved.

Var det ærgerligt? Ja, det var det. For det betød at der stadig kun er en vindende bil i dette års i VM i Formel Triviel. Men sådan er det, i en verden hvor enhver bevægelse kan blive udsat for dybdeanalyse. I gamle dage var man heldig hvis man havde billeder fra bare én vinkel, i dag har man som regel flere vinkler af alting. Og når man ser det flere gange, begynder man at forstå det rationelt, hvad der sker i situationen. Men for køreren i situationen er der næppe helt så mange tanker bag.

Men det er nu ikke sikkert at Vettel havde vundet alligevel. Hamilton virkede til at være hurtigere på det tidspunkt, og med få omgange tilbage, ville de angreb sikkert have været mere intense end de var. For de var der. Hamilton prøvede, ikke 100%, men han prøvede at vinde på asfalten også. Omvendt mistede Vettel lidt fart, i tiden efter, han fik at vide, at han skulle straffes.

Udover at vi mistede muligheden for en anden vinder end en Mercedes, mistede vi også en potentielt drabalig duel. Men disse to ting skal selvfølgelig ikke tælle, når man sidder og skal finde ud af, om der skal straffes eller ej. En sidste kommentar til det, skal være en tanke, om hvordan det ville have lydt, hvis Vettel havde siddet i den bageste af de to biler - så havde han været ligeså fokuseret på, at den anden skulle straffes, som han nu var på, at det hele var meget uretfærdigt. En sportsmand i en nøddeskal - ikke usportsligt, men ofte med rimelig begrænset synsvinkel.

Hvis vi skal være lidt positive, så fik vi set, at man faktisk kan slå Mercedes. I al fald i Canada. Om ikke andet, får de andre igen muligheden om et års tid....

Leclerc og Bottas blev nr. 3 og 4. Begge kørte fornuftigt, uden at være prangende. Det her var et løb for to heste, ikke for back-up kuskene. Verstappen kom fint igen efter lørdagens skuffelse, men selv det at komme fint igen, rakte kun til en 5. plads. Hans holdkammerat, Gasly blev skuffende kun nr. 8. Imellem kom de to Renault racere der virkede stærkere end de har gjort siden de vendte tilbage til F1. Ricciardo, der havde haft en rigtig god kvalifikation, var forrest af de to franske biler.

Hjemmebanehelten Lance Stroll blev nr. 9 efter at Carlos Sainz mod slutningen ikke havde mere greb i sin dæk. Spanieren havde været i pit på 4. omgang, så der var en grund til at hans dæk var lidt slatne. Udover Stroll kom også Kvjat forbi Sainz.

Men historien om løbet, er historien om duellen der blev dræbt af straffen, af en enkelt fejltagelse. Det er historien om Vettel der rasende og om Hamilton der valgte den forsigtige tilgang - han havde hverken lavet reglerne, eller havde nogen andel i at dømme. Han tog bare afgørelsen til efterretning. Det gjorde Vettel også - bare lidt mere hidsigt. På vej op med venteværelset inden podiet gik han hen og flyttede rundt på skiltene foran de parkere biler, så 2-tallet stod foran Hamiltons racer.

Martin Møller-Thomsen

Læs mere om:
  • Gilles Villeneuve
  • 09/06/19 - Gilles Villeneuve - Formel 1 - FIA F1
  •