Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Diverse Motorsport

Kom lige forbi...

Diverse 
16/04/18 

Unipro Laptimer
Efter en tur til sønderjyske for en lille måneds tid siden, så gik turen lidt nordpå til det østjyske. Nærmere bestemt lidt nord for Vejle ved byen Lindved. Her ligger en lille, men sund virksomhed som laver laptimere. Det startede med en simpel laptimer til en bil, men Mogens Jessen som er indehaver af virksomheden så, at retningen for udviklingen af hans laptimere ville gå i retning af gokart sporten.
 

Mogens Jessen fortalte blandt andet da vi mødtes, at motorsport fylder helt utrolig meget i hans liv. Det gav blandt andet anledning til at prøve der hvor de fleste starter, nemlig i gokart. Dengang tog man tiden på et stopur og med dengang menes midt 1980'erne. Det var faktisk lidt utilfredsstillende, der måtte være flere muligheder til rådighed.


Det hele startede med denne her
(Foto: Motorsporten.dk)

En bekendt som kørte med tag over hovedet i hans bil, så ideen og købte det første eksemplar som Mogens Jessen fik fremstillet. Det greb faktisk om sig og der blev bestilt flere. Nu var der faktisk allerede åbnet for det som senere skulle blive en stor succes - og som stadig er det. Flere og flere fik øje på ideen og udover at fremstille laptimere som sammenlignet med modellerne i dag, var ret primitive, så blev der alligevel tænkt tanker og flere ideer opstod og løbende blev der udviklet nye modeller.


Det begyndte hurtigt at ligne noget det mange kender
(Foto: Motorsporten.dk)

I takt med at funktionerne kom til, blev det nødvendigt både at finde et mere fast design samt at navngive produktet. Laptimer som blev det primære modelnavn tilsat et modelnummer var og er basis. Da det blev muligt at logge data, var det umiddelbare produktnavn Microlog det mest oplagte på det tidspunkt. Det skulle dog vise sig inden for en relativ kort fremtid at produktnavnet ville blive ændret til det nuværende Unipro. Firmaet hedder da også Unipro Laptimer. De lidt ældre brugere vil sikkert nikke genkendende til navnet. Og det er også forbindelsen, for brdr. Skovgaard stod bag den landsdækkende computerbutikskæde med samme navn. Og ja, de lidt ældre læsere husker også brdr. Skovgaard kørte noget race i deres sjældne og kraftfulde Nissan Skyline R32. Det var bilen alle drømte om, men som kun få kunne anskaffe sig. R32 var på det tidspunkt tæt på at være den ultimative racerbil. Unipro var forhandler af laptimerne og fik derfor navnet på produkterne.


Det blev endnu mere driftsikkert da kabler skulle tilsluttes istedet for at være fastbyggede
(Foto: Motorsporten.dk)

Da Unipro ikke kunne eksistere mere som butikskæde, blev navnet på laptimerne dog ført videre, og er i dag nået meget langt ud i den store verden. Faktisk er laptimerne så udbredt at det anslås at man er listet i top 3 i verden over laptimer producenter. Udviklingen forsatte, designet er blevet udviklet løbende, ligesom funktionerne er blevet flere og flere. Den seneste model er så godt som klar til at blive sendt på markedet, og en af de muligheder som er indbygget i denne model, er GPS. Ja tak, med hvilket formål?
Med denne løsning kan man se - når data er blevet logget på computeren - hvad en kører gør på et bestemt banen. Nu bliver hele banen faktisk logget med de handlinger der sker omgangen rundt. Giver køreren gas for sent, bremser han for tidligt osv. Det kan aflæses ligesom vi ser det på de superdyre løsninger som vi ser glimt af når der er eksempelvis Formel 1.


Nu er det lige inden at næste model præsenteres
(Foto: Motorsporten.dk)

Vi havde også en snak om priser. Er sådan noget halløj ikke dyrt? Slet ikke, det er stort set samme pris i dag som på de første modeller. Og det er med omregnede priser fra slut 1980'erne. Til gengæld er der sket nærmest en eksplosion i forhold til hvad laptimerne kan. Udover GPS er der blandt funktionerne også måling af luftemperatur, luftfugtighed mm. Unipro laver også stopure og dæktryksmålere. Produkter der kan anvendes alene eller sammen med andre produkter. Og ikke nok med det. Der er tilgang til en enorm database, hvor man kan se blandt andet sektortider og også se hvordan man eventuelt selv har kørt i diverse sektorer. Kører du i Spanien, Italien eller stort set hvilket som helst andet land, så er det pågældende lands gokart baner med meget stor sandsynlighed tilgængelig online. Og så er det bare at implementere sine egne data med banens.


Seneste model - og lige om lidt er den fri på markedet
(Foto: Motorsporten.dk)

Og hvad byder fremtiden så på? Jo bevare de mange kontakter høj som lav, og det der hedder produktudvikling, det kommer snigende når man måske mindst venter det, men det har været nogen gode ideer der er kommet ud af hovedet og ned i de små kasser, som sidder i gokarts worldwide.

Dons