Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Bil nyt

Når bilen hjælper til i køkkenet

Bil nyt 
10/01/16 

Bosch satser på Simply Connected
Smarte løsninger, der forbedrer komfort og sikkerhed. Volkmar Denner, koncernchef hos Bosch: „Vi vil forbedre livskvaliteten og forenkle hverdagen med intelligente løsninger. Nøglen er sammenkobling.“ Bosch tilbyder løsninger på tværs af domæner og sammenkobler mobilitet med energi-, bygnings- og industriteknik.
 

Verdenspremiere: Første alarm-eCall-adapter til biler til eftermontering.

På CES 2016 i Las Vegas præsenterer Bosch innovativ teknik „Invented for life“: Innovationer til hjemmet, i byen, i bilen eller på arbejdspladsen. Leverandøren af teknologi og serviceydelser satser her på sammenkobling via internet of things. „Det er vores mål at tilbyde mere sikre, mere praktiske og mere effektive løsninger til det intelligente hjem, energi, mobilitet og industri. Vi vil forbedre livskvaliteten og forenkle hverdagen. Nøglen er sammenkobling“, sagde Volkmar Denner, koncernchef hos Bosch, på virksomhedens pressekonference på CES 2016 i Las Vegas. Med dette års motto „Simply. Connected.“ sætter Bosch fokus på dette, hvor man præsenterer løsninger til smart home, smart city, connected mobility og industri 4.0.


Den forbundne bil bliver din personlige assistent. Bosch viser på CES 2016 nye dimensioner af human-machine interaction. Bilens instrumentbræt og midterkonsollen er blevet omdannet til et elektronisk display. Informationen som vises på denne gigantiske skærm skifter afhængigt af bilens aktuelle omgivelser.

Inden for connected mobility præsenterer Bosch en verdensnyhed: Retrofit-eCall.

Det automatiske alarmsystem eCall, der blev lanceret i 2012, kunne tidligere kun leveres som standardudstyr til nye biler, men nu kan det også leveres til eftermontering. Hvis sensorenheden, der er indbygget i cigarettænderen, registrerer et uheld, sender den de relevante informationer til et servicecenter. Alt efter ulykkens ulykkens omfang kontakter servicemedarbejderen bilens fører direkte eller alarmerer nærmeste ambulancetjeneste.

Kompetence inden for sensorer, hardware og software

Bosch satser på sin kompetence inden for sensorer og software: For det første er virksomheden verdens førende producent af mikromekaniske sensorer, de såkaldte MEMS-sensorer. Hver dag forlader mere end fire millioner af disse højteknologiske sensorer chipfabrikken i Reutlingen – siden 1995 har Bosch fremstillet i alt mere end seks milliarder MEMS. Tre ud af fire smartphones er i dag udstyret med de meget små sensorer fra Bosch, der også findes i meget andet udstyr inden for underholdningselektronikken – inkl. f.eks. wearables som fitnessbånd og smartwatches. I dette segment forventer virksomheden en særlig kraftig vækst: Efter 76 millioner fremstillede enheder i 2015 vil produktionen blive mere end fordoblet til 173 millioner i 2019.

For det andet har Bosch også en stærk position inden for softwaresektoren: Af de ca. 55.000 forskere og udviklingsfolk på verdensplan arbejder ca. 1/3 inden for softwareudvikling og mere end 3.000 inden for internet of things. Denne ekspertise suppleres af en omfattende hardwareekspertise: Bosch er en af verdens førende producenter lige fra leverandør til bilindustrien og industriteknik over energi- og bygningsteknik til forbrugsgoder: „Bosch kombinerer det bedste fra to verdener – industrien og it. Lige meget om denne forretning udvikler sig evolutionært eller disruptivt, vil vi fortsat være en del af den“, sagde Denner i Las Vegas.

Smart Home: Mere komfort og sikkerhed inden for ens egne fire vægge

Bosch arbejder også på højtryk på smart homes. Er vinduerne lukket? Er der slukket for komfuret, er der nok mælk i køleskabet til morgenmaden? Teknik fra Bosch har sørget for, at disse bekymringer hører fortiden til. Aktuelle undersøgelser viser, at ca. 230 millioner husholdninger på verdensplan, 15 % af det samlede marked, vil have smarthome-teknologi i 2020. Ved at samle sine smarthome-aktiviteter i et nyt selskab i starten af året har Bosch allerede taget et afgørende skridt i retning af at fremme smarthome yderligere: Virksomheden tilbyder fremover mange produkter og serviceydelser til det tilsluttede hus fra én kilde. Porteføljen vil fx omfatte et smarthome-system, der kan anmelde indbrud og hjælpe med at styre opvarmningen mere effektivt.

Smart city: Intelligente byer øger livskvaliteten

„Bosch stiller sig ikke tilfreds med blot at lave smarthomes“, siger Denner. „Vi arbejder for øjeblikket i fem projekter over hele verden på at gøre byer intelligente. Smart cities øger livskvaliteten, men også byernes økonomiske effektivitet.“ Ifølge en UN-undersøgelse vil 2/3 af den globale befolkning bo i byer i 2050. Det kræver et intelligent netværk af energinet, trafikinfrastruktur og bygninger. Bosch IoT Suite er et af grundelementerne i smart city. Softwareplatformen integrerer alle funktioner, der er nødvendige for tilsluttede enheder, brugere og serviceydelser.

Parkering er et andet problem, som Bosch forsøger at løse. 30 % af trafikken i byerne opstår ved, at bilisterne ikke kan finde en ledig p-plads. Sensorer, der er installeret i biler eller på p-pladser, registrerer og meddeler bilisterne, når en p-plads er ledig. Bosch har implementeret denne idé i sit koncept „community-based parking“: Når bilerne kører rundt, registrerer og måler de frie p-pladser mellem de parkerede biler ved kantstenen. Disse informationer overføres til realtidskort, der kan kaldes frem på smartphone eller i navigationssystemet. Bilister, der leder efter en p-plads til deres bil i boligområder eller indre by, kan således finde en plads uden at skulle køre for meget rundt. Det sparer tid, penge, nerver og skåner desuden miljøet.

Connected Mobility: Løsninger fra Bosch til fremtidens mobilitet

På interfacet mellem smart cities og tilsluttede biler findes den fuldautomatiske parkering, som Bosch planlægger at realisere i 2018. Så skal bilisten blot efterlade bilen uden for parkeringshuset. Bilen finder selv en ledig plads og parkerer. Når det er tid til at køre igen, kører bilen selv tilbage til udgangspunktet på samme måde.

Bosch arbejder desuden på en motorvejspilot – en elektronisk chauffør, der kører på motorvejen. Fra 2020 forventes det, at biler, der er udstyret med denne pilot, selv vil kunne køre på motorvejen. Det øger først og fremmest sikkerheden, men også komforten: Når motorvejspiloten er aktiv, bliver bilens fører passager – han kan læne sig tilbage eller lave andre ting. Bosch tester automatiseret kørsel på offentlige veje i Tyskland, USA og Japan.


Dr. Volkmar Denner Chairman, Board of Management Robert Bosch GmbH.

Et andet vigtigt aspekt i at gøre kørslen endnu mere sikker og behagelig er kommunikationen mellem menneske og teknik. De rigtige informationer på det rigtige tidspunkt gør, at føreren bliver mindre distraheret, siger Denner. De besøgende på CES 2016 kan opleve den nye form for kommunikation i demobilen fra Bosch. Fx advarer en lyssekvens i bilen, hvis en fodgænger nærmer sig fra højre.

Desuden præsenterer virksomheden en touchscreen med haptisk feedback, som virksomheden fik en CES Innovation Award for i slutningen af 2015. Produktet er enestående på den måde, at de viste taster på touchscreenen føles som rigtige knapper, således at bilisterne kan betjene applikationer i infotainmentsystemet som fx navigation uden at se. Det betyder, at bilisterne i højere grad kan fokusere på vejen, hvilket giver større trafiksikkerhed.

Industry 4.0: Fremtidens fabrik er fleksibel, tilsluttet og intelligent

For at gøre mange innovationer til en realitet så hurtigt som muligt skal produktionen blive mere fleksibel. ”Fremtidens fabrik er fleksibel, tilsluttet og intelligent. Mennesker, maskiner og produkter kommunikerer med hinanden”, sagde Denner. ”Som førende leverandør og bruger af Industry 4.0 er vi bedre stillet end næsten alle andre virksomheder.”

Med blik på virksomhedens mere end 250 fabrikker over hele verden går Denner ud fra, at Bosch med Industry 4.0 kan spare et trecifret millionbeløb i euro om året frem til 2020. To af de faktorer, der vil bidrage til at nå dette mål, er hardware og softwareløsninger for databedømmelse i realtid fra Bosch. Den mobile produktionsassistent APAS, der vises på CES, sørger for, at produktionstrinnene forløber fleksibelt og sikkert. Pga. sensorhuden kan APAS arbejde sikkert med mennesker. Og den har et skjult talent: På CES 2016 vil den servere kaffe for de besøgende på Bosch’s messestand i Sands Expo.

Følg Bosch CES 2016 highlights på Twitter: #BoschCES