Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Diverse Motorsport

Ny Tom K-video udgivet i dag

Diverse 
27/11/02 

Tom Kristensen's fantastiske karriere nu på video
De fleste danskere ved, at Tom Kristensen har vundet Le Mans fire gange og regnes for verdens bedste sportsvognskører. De færreste kender ret meget til den dramatiske karriere før gennembruddet på Le Mans, men for dem er der nu kommet en oplagt mulighed for at sætte sig ind i en eventyrlig historie.
 

I dag udgives nemlig over hele landet videoen "Fra Mou til Le Mans", der i levende billeder beretter om Tom Kristensens liv på asfalten.
De fleste af sekvenserne har aldrig før været offentliggjort i Danmark.

Som titlen antyder, rummer videoen klip fra ungdommens gokart-tid på den lille Mou-bane ved Aalborg. På familien Kristensens loft er der fundet ellers glemte smalfilms-billeder, og scoopet er en sekvens fra et svensk gokartløb i 1985, hvor Tom K og Mika Hakkinen slås så indædt om førstepladsen, at de kører hinanden af banen.
Med de billeder på nethinden er det svært at forestille sig, at de unge kamphaner senere skal blive mangedobbelt vinder på Le Mans og Formel 1-verdensmester!

Herfra går det klip i klip med en eventyrlig karriere, der nær var gået i stå, før den overhovedet kom i gang. For hovedpersonen selv er der da også tale om en fortælling, der kan synes uvirkelig:
"Når jeg ser på mine Le Mans-pokaler hjemme i stuen, er det svært at genkalde sig den krisetid, jeg havde lige efter ungdomsårene. Jeg havde stor, international succes i gokart, men kunne ikke finde et ordentligt sæde, da jeg skulle op i formelklasserne. I fire år levede jeg som en motorsportens daglejer, hvor jeg måtte tage det, der kom, og hvor jeg brugte alle mine sparepenge på at leje håbløse formelbiler for at kunne køre nogle enkelte løb i udlandet. Jeg havde ingen sponsorstøtte, så hele min situation var i virkeligheden håbløs, jeg vidste det bare ikke," erindrer Tom Kristensen.

I 1991 kom gennembruddet i formelklasserne så, da den unge dansker på kraftig opfordring fra de ældre racer-kolleger Kurt Thiim og Kris Nissen blev valgt som andenkører i det tyske Formel 3-team BSR. Kristensen så imidlertid stort på rollen som andenviolin, og efter at have vundet sit debutløb fra spids, kørte han hele mesterskabet hjem uden på noget tidspunkt at afgive førstepladsen.

Efter Tyskland fulgte fire år som fabrikskører for Toyota i Japan, hvor Tom K kørte alt med fire hjul under sig i håbet om at blive Toyotas første Formel 1-kører. Den japanske bilproducent trak sig imidlertid som følge af den økonomiske krise i Asien, og danskeren måtte tilbage til Europa for at fortsætte karrieren i Formel 3000 - klassen lige under Formel 1. I videoen er der billeder fra alle disse år, inklusive et yderst dramatisk F3000-crash, der kunne være blevet fatalt for Tom Kristensen.
"Jeg kan genkalde crashet på den belgiske Spa-bane fra min siddebrønd i raceren, men jeg har åbenbart instinktivt skubbet tv-billederne fra ulykken i baggrunden. Det var hårdt at se situationen igen, hvor næsten 30 biler mirakuløst drønede forbi uden at ramme min forulykkede racer midt i banens hurtigste sving," indrømmer danskeren.

Naturligvis fylder Le Mans meget i historien, men der er også hidtil usete klip fra den amerikanske Le Mans-serie, hvor Tom Kristensen i år vandt kørernes mesterskab. Som sådan er der tale om en særdeles aktuel dokumentar-historie om Danmarks hotteste sportsnavn i disse år.
At det overhovedet har kunnet lade sig gøre at stykke denne eventyrlige fortælling sammen, er lidt af et under. Normalt koster billed-rettighederne til internationale motorløb astronomiske beløb, men takket være masser af goodwill og entusiasme er det lykkedes for et lille producent-team at gøre arbejdet færdigt.

"For et år siden udgave jeg en bog om min karriere, og da begyndte planerne om at lave en video at tage fart. Jeg har altid haft et rigtigt godt forhold til mine forskellige arbejdsgivere, og derfor har det kunnet lade sig gøre at skaffe billeder fra bilfabrikker som VW, Toyota, Nissan, BMW, Honda og Audi. Desuden har Michelin vederlagsfrit frigivet billeder fra min periode som Formel 1-testkører. Resten af billederne har videoproduktionsselskabet Scanbox i Viborg heldigvis købt rettighederne til, for det har for mig været vigtigt at kunne lave en så komplet dokumentar som muligt. Jeg har netop set det endelige resultat og er ekstremt glad for resultatet, især fordi så mange har sagt, det økonomisk ikke kunne lade sig gøre. På den måde er filmen alligevel lykkedes trods alle forhindringer - lidt i stil med min egen karriere," sammenligner Tom Kristensen.

Bag "Fra Mou til Le Mans" står tv-journalisten Jens Hansen, der i flere år har dækket Le Mans for TV 2. Jens Hansen har ud over at samle og gennemse alt materialet interviewet Tom K for at kunne kæde de forskellige indslag sammen. Desuden har han sammen med et dansk kamerahold været i USA for at dække dette års finaleløb i den amerikanske Le Mans-serie.
"Jens har været den bærende kraft i filmen. Det er udelukkende på grund af hans entusiasme, forbindelser og ikke mindst stædighed, at projektet overhovedet er blevet realiseret," siger Tom Kristensen.

Ud over videoen udgives der en DVD, hvor der er en times ekstra indhold.
Videoen koster 149 kr., mens DVD'en koster 199 kr.

TomKristensen.com
Nils Finderup