Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Den oversøiske klassiker

Formel 1 
04/06/15 

Optakt til Det Canadiske Grand Prix
Engang bestod Formel 1 af seks løb i Europa - og så Indianapolis, bare for at kunne kalde det et VM. Senere kom mange andre til - men i nordamerika har Formel 1 altid haft svært ved at finde fodfæste. Eller rettere - i USA har det været svært at finde en permanent adresse. I Canada har man siden 1978 været på banen i Montreal.
 

Måske skyldes den evige holdbarhed at det var en canadier, der vandt det første Formel 1 løb på den bane, der senere fik hans navn. Men Canada havde haft Formel 1 løb før - bare på Mosport banen, så Canada og Formel 1 er faktisk ved at være et gammelt ægteskab. Det har knaget en gang imellem, skilsmisse har været på tale, men i sidste ende vandt kærligheden, eller vanen.

Banen er anlagt på den kunstige ø, der blev bygget i forbindelse med OL i 1976, og med byen og floden som naboer er det en smukt beliggende og spændende racerbane. Med sine langsider, sine kurver, sine sving og chikaner har Circuit Gilles Villeneuve lidt af de hele. Den har også betonmuren, kendt fra bybaner - der er ikke plads til fejl i Canada, på samme måder, som der er, andre steder.

Det giver nogle gange intense løb, med SC og store uheld. Det giver spænding og uforudsigelighed. Det giver det, der nogle gange er for lidt af i Formel 1.

Politisk set vælter Formel 1 rundt om sig selv i øjeblikket. At sporten er i krise er accepteret nogle steder, men ikke allesteder. Til gengæld suser det rundt med forslag til hvordan sporten kan reddes fra både de der erkender krisen og de, der ikke anerkender krisebegrebet som relevant. Fælles for alle forslagene er, at de hverken løser de langsigtede problmer eller de kortsigtede. Derimod er de som oftest til fordel for dem, der stiller forslagene.


Raikkonen har underpræsteret i kvalifikationen
(Foto: Ferrari)

Sportens problem er 1) der er for mange der bestemmer 2) fordelingen af indtægten. For at løse dette er der “nogen” der skal acceptere at have mindre magt og få færre penge. Det sker nok ikke frivilligt lige den første uges tid.

At Mercedes er storfavorit til at vinde på søndag er ikke et problem. Det er symtom på problemerne. Men det er de altså. Men måske kan man håbe på et spændende internt opgør. Rosberg er kommet ind i kampen igen og havde Hamiltons uheld på sin side i Monaco, mens Hamilton må have en opbygget vrede der gør at han bare vil vinde. Det kan både falde ud positivt og negativt - tidligere har han, når temperamentet har været på kogepunktet, haft en tendens til at lave fejl.

Ferrari er førsteudfordrer. De kan følge Mercedes til døren, men har svært ved at følge med dørtærsklen. Alligevel skal man ikke udelukke en sejr til italienerne såfremt de har medvind på cykelstien. Vettel kører som et velsmurt tandhjul, mens Raikkonen erkender at han har haft problemer med kvalifikationerne. Det har været tydeligt at han kan matche de bedste på hastighed, men når man skal indhente fem placeringer i stedet for to, gør man det unødvendigt svært for sig selv.

Red Bull er bagud, de virker dårligt organiseret og i tvivl om hvad vej de skal gå. Renault får skylden og mundhuggeri plejer at indikere kaos. Kørerne har gjort det sådan lidt op og ned - bedst har Ricciardo været, mens Kvyat havde en rigtig god dag i Monaco.

Williams er også bagud. De har mistet momentum i forhold til sidste sæson, hvor de pressede på i front. Årsagen står lidt uklart. Bortset fra Monaco har de ligget pænt bagved top fire og virket lidt tandløse.

Af resten kan man bemærke at McLaren har fået sin første point. De skal helst ikke stå alene. Alonso måtte udgå - igen - i Monaco og har mangler således stadig at få sine første point i år. Men der er fremskridt at spore. Honda har opgraderet motoren til løbet i Canada og det skulle da gerne give lidt bonus.

Løbet bliver kørt søndag aften, så man kan nå at sin aftensmad inden. God fornøjelse…

Martin Møller-Thomsen

Læs mere om:
  • Gilles Villeneuve
  • 07/06/15 - Gilles Villeneuve - Formel 1
  •