Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Italiens GP: Hamilton vinder, Rosberg bremser...

Formel 1 
07/09/14 

...og Magnussen bliver snydt
Hamilton vandt Det Italienske Grand Prix, efter en dårlig start. Men han kom flot igen og Rosberg præsterede at lave den samme fejl to gange. Magnussen blev straffet, igen, for at tvinge en anden af banen. Andre blev "snydt" for straf i tilsvarende situationer.
 

At det skulle blive en dobbeltsejr til Mercedes var så indlysende på forhånd, at det ikke er noget der kan tiltrække sig opmærksomheden særligt længe. Hvis nogen skal udnævnes til hovedpersoner bliver det, i rækkefælge, Kevin Magnussen, Valtteri Bottas og Daniel Ricciardo.

Den bedste start blevet lavet af Magnussen. Fra sin startplacering som nr. 5 zigzaggede han sig uden om de svagt startende Bottas og Hamilton. Massa var kortvarigt på 2. pladsen, men gennem chikanen, havde danskeren indersporet og tog den placering fra brasilianeren. Da McLaren raceren så tydeligt ikke er blandt de hurtigste, betød det at Rosberg hurtigt fik slået hul til resten af feltet, mens Magnussen holdt fast i placeringen som nr. 2. Men i længden kunne han ikke holde Massas overlegne Williams bag sig. Og der startede nedturen for danskeren.

For han kunne heller ikke i længden holde Hamilton bag sig. Da hans bil fungerede ordentligt, der var angiveligt problemer med ERS'en, kom han ret hurtigt frem, først forbi Magnussen og derefter Massa. Og så var der ellers dømt Mercedes duel i front.

Men for Magnussen var problemerne ikke slut. Valtteri Bottas havde haft en dårligere start end Hamilton og var nede omkring 9. pladsen, men også han fik gang i bilen og kløvede sig vej gennem feltet - og sendte Magnussen endnu en plads tilbage. Så langt så godt. Så kom dækskiftene og Magnussen kom ud foran Bottas - og med en ny type dæk var forskellen mellem de to biler ikke længere så markant.

Nu måtte Williams køreren arbejde for at komme forbi McLaren raceren - og i den første chikanen var det lige ved at lykkedes da Bottas trak venstre om Magnussen, men danskeren gav sig ikke så lidt, han holdt på - og chikanen er lidt smal, så finnen måtte over fartbumpene og måtte i gang med et angreb igen. Og til sidst lykkedes det da også for finnen at komme forbi - Magnussens dæk virkede lidt slidte mod slutningen. Men undervejs i duellen, en god duel, kom meddelelsen om at Magnussen skulle straffes med 5 sekunders stop&go ved næste pitstop (da, der ikke kom et pitstop blev de i stedet lagt til).

Det er andet løb i træk at han er blevet straffet for småtterier. Man kan godt argumentere for straffen i Belgien, omend den måske var lige rimelig hård, men selv hvis man mener at episoden med Alonso på Spa var strafbar, så er der ikke meget kød på episoden med Bottas på Monza. Det er racerløb, og man må ikke køre ind i hinanden, eller på anden vis forsøge at spille med musklerne - true sine modstandere. Men der skal stadig være plads til faktisk at køre om pladserne. Der var ingen sanktioner i forhold til Rosberg/Hamilton i Belgien, og der burde heller ikke have været nogen her.

Men hvis vi nu holder fast i at reglerne er klare, og straffen til Magnussen er rimelig, så blev både Button og Perez snydt for en straf, da de en omgang eller to senere havde en god duel. Først var det Button der ved ikke at give sig duellen tvang Perez lidt ud fra banen. Et sving senere fortsatte duellen og Perez fyldte så meget at Button måtte lidt uden for. Hvis Magnussen skulle straffes, skulle de to andre også!

Tilbage til løbet. Bottas fik også gjort kort proces med Sebastian Vettel, der var kommet fremad ved at pitte lidt tidligere end moden dikterede. Helt i front var Hamilton kommet i front for løbet, fordi Rosberg to(!) gange måtte køre gennem den første chikane fordi han ikke havde fået bremset i tide. Dermed måtte han igennem labyrinten af flamingo kasser. Første gang mistede han ikke sin føring, men det gjorde han anden gang. Og dermed blev løbet afgjort.

Der var kun få omgange tilbage, placeringerne var fordelt, Magnussen jagtede Vettel og havde Perez og Button bag sig - stadig kæmpende. Men Daniel Ricciardo, der indtil nu ikke rigtig havde spillet en rolle i løbet ville også være med. Zap zap zap og han var forbi både Button, Perez og Magnussen og gik så til angreb på Vettel - og kom forbi. Generelt har australieren klaret sig bedre end den fire-foldige tysker mester. Og nu vinder han også over ham i en direkte duel.

Foran ham var nu to Mercedes racere og to Williams racere, alle langt uden for realistisk rækkevidde - men ikke desto mindre var det flot kørt. Taktikken var at spare benzin og dæk og så sætte et angreb ind mod slutningen og det gav i den grad frugt. Flot kørsel, der også gav noget seværdigt ræs på banen i de sidste omgang.

Kimi Raikkonen fik en 9. plads efter Magnussens straf, mens danskeren lige holdt fast i pointene på en 10. plads. Fernando Alonso understregede Ferraris elendige sæson ved at udgå med en teknisk defekt. Han glæder sig allerede til næste år.

Der skete noget på banen - men FiA skal lige have afgjort om det skal være racerløb eller en procession hvor placeringerskift sker på grundlag af variation i taktik. Imponeret er vi ikke!

Martin Møller-Thomsen

Læs mere om:
  • Monza
  • 07/09/14 - Monza - Formel 1 - FIA F1
  •