Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Lidt for dramatisk afslutning

Formel 1 
08/06/14 

Sejr til Ricciardo i spændende løb
Det var australske Daniel Ricciardo der vandt årets Formel 1 løb i Canada. Det gjorde han med en overhaling af den førende Nico Rosberg på næstsidste omgang. Men både før og efter var der megen dramatik i et løb, der startede med Safety Car allerede på første omgang.
 

Det var en glad Ricciardo der kunne bestige sejrskammelen og stille sig på det øverste trin, med Rosberg på 2. pladsen på den ene side, og den regerende mester og holdkammerat, Sebastian Vettel, på den anden side. Og hvordan kunne det så ske, at Mercedes undgik at vinde et løb, de rent faktisk dominerede i stor stil.

Faktisk kendes svaret ikke præcist endnu. Men de fik problemer med motoren. Den leverede ikke nok kræfter og deres ret store forspring skrumpede betragteligt ind. Bag dem halede først Hülkenberg, senere Alonso ind på de to sølvfarvede racere. Det var da der manglede omkring 30 omgange. Indtil da havde det virket som endnu en dag på kontoret for Mercedes. Eller ikke helt. For der skete det, at Vettel smuttede forbi Hamilton gennem første sving, da englænderen blev presset lidt rigeligt af Rosberg. Så Hamilton tabte ikke bare start-duellen - han mistede også en plads og var på 3. pladsen. Der lå han længe. Mestendels fordi de første syv omgange blev kørt under SC, efter at Chilton var stået på tværs af banen og havde ramt Bianchi der derefter tjekkede om armcobarrieren var solid. Det var den, men oprydningen tog tid.

Men senere i løbet var alt som det skulle være. Mercedes var i front og de to kæmpede, til tider endda ret intenst. Så intenst at Rosberg fik en advarsel for at krydse gennem svinget før opløbsstrækningen. Men så var det, at de fik problemer. Og at de blev langsomme. Da de også skulle skifte dæk (som nogle af de få fik de to stop) betød det at Felipe Massa kom på 1. pladsen. Kort forinden havde teamet orienteret ham om at man skulle forsøge at køre løbet til ende på det dæk han havde på. Men noget af det første der skete efter han var kommet i front var at han skiftede dæk. Umiddelbart lidt underligt, men det har forhåbentlig været påkrævet, for senere fik det faktisk ret meget betydning.

Et andet sted på banen havde Hamilton fået problemer. Han lå igen og kæmpede med Rosberg, men bremserne svigtede og han begyndte at køre genveje gennem alle svingene, inden han parkerede bilen i garagen. Det betød så at Rosberg igen var i front for løbet, men nu med Perez, Ricciardo og Vettel bag sig. Derefter var der et hul ned til en flok biler, hvor Massa med de nye dæk var bagerst.

I en kort periode skete der ikke ret meget. Massa kunne ikke udnytte de nye dæk til at gå forbi Bottas - og han endte med at beklage sig over radioen - og da Bottas derefter lavede en fejl, kom han endelig forbi. Derefter gjorde han kort proces med et par stykker og gav sig derefter til at lukke hullet op til de fire første.

Her kom tankerne om Jenson Buttons stormløb mod sejren for nogle år siden, hvor han var på friskere dæk end alle andre, op i erindringen og man så for sig en gentagelse. Men det blev det ikke til. Massa var hurtigst, han hentede de andre, men af de fire forreste var Vettel den sidste, og han var ikke sådan at komme forbi. Her fik man syn for hvorfor Vettel har vundet fire VM titler og Massa en del mindre. Brasilianeren kunne simpelthen ikke mønstre et anstændigt angreb på tyskeren. Et par gange forsøgte han sig på ydersiden i det sidste sving, men det er ikke den rigtige taktik. I stedet forsøgte Vettel at ligge pres på Ricciardo, der på sin side kastede sig over Perez, der efterhånden ikke havde meget tilbage i dækkene - og muligvis også havde lidt bremseproblemer.

Det lykkedes Ricciardo at komme forbi Perez og derefter at få slået et lille hul. Og således kom vi frem til den næstsidste omgang. I slutningen af den lykkedes det også for Ricciardo at komme forbi Rosberg, der ellers virkede til at have fået fart i bilen igen. Men i dag var det nok et spørgsmål om at Ricciardo ville det mere, end Rosberg, der med Hamiltons exit, ikke behøvede at satse alt på at vinde.

Det var også på næstsidste omgang at Sebastian Vettel fik lagt Perez imellem sig selv og Felipe Massa. Det var lige før det sidste sving. På vej hen ad opløbsstrækningen vil også Massa forbi Perez, men fejlbedømmer totalt og smadrer i stedet ind i Force India raceren med fuld fart og begge klasker hårdt ind i barrieren. Heldigvis uskadte. Gult flag - SC igen, dog mest i teorien fordi de er på sidste omgang.

Button endte på 4. pladsen, Hülkenberg tog 5. pladsen foran Fernando Alonso og Valtteri Bottas. Vergne blev nr. 8, Magnussen fik en heldig 9. plads, mens Kimi Raikkonen fik en ligeså heldig 10. plads.

Vi der så løbet fik en spændende og underholdende løb med gode dueller, kamp om sejren og det som er allerbedst - fem kørere inden for en afstand af to sekunder med få omgange tilbage. Der var tekniske defekter, og så var der også de der lidt for dramatiske uheld - specielt det sidste virkede grimt. Men Canada viste endnu en gang at banen og løbet er en af sæsonens højdepunkter.

Martin Møller-Thomsen

Læs mere om:
  • Gilles Villeneuve
  • 08/06/14 - Gilles Villeneuve - Formel 1 - FIA F1
  •