Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Le Mans - testdag

Fra skrot til sejr

Le Mans
testdag 

09/06/13 

Le MansTom Kristensen og Audi nummer 2 var hurtigst
Dagen idag har runget af støj fra racerbilerne på Le Mans, men vejret har bestemt ikke budt gæsterne velkommen på den pæne måde. Det meste af natten og formiddagen regnede det massivt over La Sarthe banen, og det fik også alvorlige følger for flere af deltagerne, her iblandt Audi nummer 2.
 

Klokken ca. 11:30, umiddelbart efter Luic Duval havde sat bedste tid, gik det galt i Tetre rouge, hvor han kørte galt med bilen, og ud fra billederne at bedømme havde bilen også fået en ordentligt tur i autoværnet. Heldigvis er det tilladt, under testdagen, at få bilen fragtet tilbage til pitten, hvor man intenst begyndte at reparere på bilen. Klokken 15, én time inde i eftermiddagens session, kom Audi nummer 2 igen på banen, og efter at teamet havde sikret sig at alt fungerede efter hensigten, så sigtede de kun imod en ting, og det var dagens hurtigste tid. Allan McNish satte tiden 3:22.583, umiddelbart før klokken 18, og den tid kunne ingen matche. Tiden er ca 1½ sekund bedre end sidste års pole position, og det sætter en tyk streg under at Audi er helt klar til 24 timers løbet på Le Mans.

Det samme kan man desværre ikke sige om Toyota. TS030 kunne følge med Audierne så længe banen var våd, men da den ud på eftermiddagen tørrede op, gik det helt galt for Toyota. Audi skruede voldsomt op for tempoet, og Toyota fulgte med et stykke af vejen, men deres hurtigste tid idag var 3:27.581 og det fortæller desværre, at der er meget lang vej til at de kan matche Audi. Selvom vi trækker Allan McNishs fantom tid ud af testdagen, er Toyota stadig mere en 2,2 sekund efter næsthurtigste Audi. Spørgsmålet er bare om Toyota har vist hvad de har i år, eller om de gemmer noget, til det virkeligt gælder?

Generelt så bød dagen idag på Audi og de andre, og selvom det med danske øjne er fantastisk at Audi igen har bygget en vinderbil, så er det bestemt trist for LMP1 klassen

LMP2 klassen er den største klasse på Le Mans i år, og her fik vi præcis det vi ventede på, nemlig at OAK-racings Morgan Nissan med blandt andre David Heinemeier Hansson, foran Signatech ALPINE’s to ALPINE Nissan. Hurtigste tid i klassen var 3:38.801. Desværre er spredning i LMP2 klassen ret stor, så der er stor forskel på top og bund i klassen, hvilket tydeligt viser sig i tiderne.

Den nye Lotus T128, der hidtil ikke har vist sig fra den hurtige side, fremtonede desværre på samme måde i dag, tiden var 3:44.762, og de blev placeret som 14. hurtigste LMP2 bil - Ikke imponerende.

Jeg tror nu stadig på at vi kommer til at opleve rigtig meget godt racerløb i LMP2 klassen, og jeg tror også på at vi uden at overdrive kan indskrive David Heinemeier Hansson og OAK racing nummer 24 som en af favoritterne i klassen.

GTE pro klassen er hvor Jan Magnussen kører i den flotte Corvette C6 ZR1. Jan kører i bilen med nummer 73, og de havde bestemt også deres op og nedture hen over dagen. Blandt andet kørte bilen tør ude på banen. Det vinder man ikke mange racerløb på.

Generelt kan man sige at klassen idag, ikke overraskende, blev domineret af Aston Martin Racing. Bedste Aston Martin tid idag var 3:58.806, og sammenlignet med hurtigste kvalifikations tid fra 2012, som var 3:55.393, så mangler der stadig en del. På den anden side så ligger top-6 idag, indenfor 1 sekund, så der er lagt op til at der skal presses på, også under kvalifikationen, for at starte forrest i klassen.

GTE am var også en Aston Martin forestilling, og her havde vi igen nogle danskere i toppen af tabellen. Den rent danske Aston Martin præsterede næsthurtigste tid på testdagen. Deres tid var 4:01.216. Sammenlignet med 2012 hvor pole position i GTE am var 3:57.594, så skal der også arbejdes her for at finde bedre tider.

Generelt er det en smule svært at finde ud af hvor kloge vi er blevet på styrkeforholdet i de 4 klasser. Vejret spillede en væsentligt rolle i dagens test, og flere teams gav den helt sikkert ikke fuld gas på de våde veje. Men skal vi alligevel prøve og kigge på hvor testdagen har båret os hen, så ser det altså ikke helt skidt ud. Umiddelbart er der flere med vinder chancer i alle 4 klasser, så jeg glæder mig bare til at opleve det store drama om kort tid på La sarthe.

Vejgaard

Læs mere om:
  • Le Mans
  • 09/06/13 - Le Mans - Le Mans testdag
  •