Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Diverse Motorsport

Fortællinger fra motorsportsverdenen

Diverse 
12/03/13 

Motor Klubben Centrum har efterhånden skabt en tradition for at holde spændende klubaftener, hvor man har inviteret en kendt motorsportsperson til at fortælle om sin karriere, sine planer, sine biler - ja, om hvad som helst, som har med motorsport at gøre. Den 8. marts var klubben på banen og denne gang var det John Nielsen, som fik lov til at bruge en fredag aften på at fortælle løst og fast om den sport, som han efter eget udsagn "har været så heldig at kunne leve af i 30 år."
 

Så lang en årrække på topplan medfører naturligvis en masse historier fra inderkredsen af sporten og dem var der hele 90 forventningsfulde personer, der var mødt op i FTZ's lokaler i Odense for at høre. Og der var ikke nogen, som blev skuffede. John Nielsen var varm fra starten. Han kunne nemlig lægge ud med at fortælle, at foredraget var hans 4. på en uge, så fakta og anekdoter var støvet af i hukommelsen og der blev fra starten skudt fra hoften med historier lige fra dengang, han måtte sælge 10 senge for en sponsor for at få råd til at købe sin første racervogn, til 2013, hvor han "bare på hobbyplan" stiller til start i DTC i sit eget 3-bils team - Polar Seafood Racing. Her fik han så også lige skudt ind, at teamet kommer med helt nye biler - 3 Ford Mustanger.


(Foto: Morten Alstrup)

Det var Le Mans sejren i Jaguar i 1990, som for alvor gjorde John Nielsen kendt i brede kredse, og den bedrift fyldte naturligvis en del af aftenen, men John benyttede også muligheden for at drage sammenligninger imellem bilerne og teknikken i 1990 i forhold til, hvordan det ser ud i dag. Her fik man for alvor øjnene op for, at udviklingen indenfor racervogne er sket med stormskridt. Jaguaren og en moderne Audi har begge 4 hjul - men det er også lige før, at det er det eneste de to har til fælles.

En anden historie, som John Nielsen i høj grad kunne huske fra LeMans, var hans debut, hvor han fortalte levende om det øjeblik, hvor han satte en rekord, som - forhåbentlig - aldrig bliver slået: Over et stræk på 312 meter på langsiden rørte hans bil overhovedet ikke jorden. Ufatteligt nok slap John fuldstændig uskadt fra den dramatiske flyvetur, hvor bilen slog 3 saltomortaler i højde med trætoppene inden den hamrede ned i asfalten igen. Han kunne stige ud af vraget - og havde endda overskud til at huske at dreje hovedafbryderen "for motoren gik stadig i tomgang". En lille krølle på dramaet, som fik smilet frem hos alle tilhørerne.

I de seneste år har John Nielsen fungeret som Formel 1 kommentator på dansk TV og Formel 1 verdenen fik derfor også lige en tur med. Det er vanskeligt at forstå, hvor krævende det er at køre en racervogn, men John var god til at forklare begreberne, så man fik et godt indtryk af, at motorsport på topplan er altså ikke for utrænede. Eksempelvis svarer G-påvirkningerne i svingene til, at en person på 80 kilo sætter sig på ens hoved, når man ligger ned - og så skal man kunne løfte hovedet - med person - fra jorden i op til 10 sekunder!! Den tyggede tilhørerne lige lidt på - imens John så tilføjede, at i hans tid som LeMans kører for Jaguar forberedte han sig af og til på løbene med at køre på kondicykel i en sauna. Naturligvis iført 3 lag brandsikkert undertøj og styrthjelm. "Så blev temperaturen sat til 70 grader, luftfugtigheden til 80 % og så cyklede jeg ellers i 2 timer med en puls på 160. Hvis jeg prøvede på det i dag, så døde jeg," tilstod han smilende.

Det varede 2½ time for historierne og de mange spørgsmål så småt døde ud. Herefter kunne formand Hans Oluf Nielsen gøre status over aftenen. "Det var da en kæmpe succes. Tænk hvad han kan fortælle. Der er så meget, han kan grave frem, og jeg tror såmænd sagtens, han kunne have fortsat et par timer endnu uden at have gentaget sig selv," konkluderede en meget tilfreds formand. Disse klubaftener har været en stor succes for Motor Klubben Centrum og det er noget, man har tænkt sig at fortsætte med. Allerede d. 5. april har man næste arrangement klar. Denne gang er personen knap så kendt i offentligheden - men til gengæld vil man få lejlighed til at høre mange historier om motorløb i Danmark næsten helt tilbage fra da far var dreng. Foredragsholderen Ole Nielsen har nemlig kørt motorløb helt tilbage fra 50'erne og har været med i en tid, hvor motorsporten så helt anderledes ud, end den gør i dag.


Læs mere om:
  • John Elgaard Nielsen
  •