Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Super race og mandefald på Monza

Formel 1 
09/09/12 

Lewis Hamilton vinder foran Sergio Perez
Lewis Hamilton førte fra start til mål i dagens løb på Monza. Den eneste der måske kunne have truet ham var Jenson Button i den anden McLaren, men han var en blandt mange faldne krigere i dagens løb. Overraskelsen var Sergio Perez der spænede hele vejen gennem feltet og fik sig en velfortjent 2. plads. Havde løbet været fem omgange længere kunne han have truet Hamilton.
 

Det var dækkene der gjorde udslaget for Perez. Han startede på det hårde dæk, fremfor medium, sådan som dem i top 10 gjorde. Det gjorde at han kunne kører en del længere inden sit enlige pitstop - og han fik da også en række omgange i front for løbet. Da han så tog sit pitstop kørte han på medium, hvor alle andre kørte på det hårde - og han kilede sig på fornem vis frem gennem feltet. En præstation der fik Niki Lauda, der interviewede kørerne på podiet, til at tage sin ellers fastgroede kasket af og bukke for den unge mexicaner. Så klart dagens præstation.

Al respekt dog også for Hamilton, der kontrollerede løbet fra start, hvor han dog indledningsvist blev en smule presset af Felipe Massa, der lige fik sin snude en milimeter foran på vej mod den første chikane. Men derfra var det så Hamilton der styrede begivenhederne. Button kom på et tidspunkt forbi Massa, og virkede til at kunne køre hurtigt, lidt efter halvvejs parkerede han bilen og gik hjem. Motoren var død, i følge teamradioen var det galt med at få benzin fra tanken over i motoren.

Button var dog hverken den første eller sidste der udgik. Vergné i Toro Rosso var den første. Han hoppede og dansede af banen - forårsaget at tekniske problemer. Der var flere der måtte stoppe, men de havde dog kørt så meget, at de blev klassificeret i løbet. Så derfor kan man på resultatlisten se at Sebastian Vettel endte som nr. 22. Via radioen havde vi hørt at han havde et problem, som gjorde han måske blev nødt til at stoppe ganske pludseligt. Og det var så også det der skete. En melding fra pitten om at stoppe NU kom over radioen og Vettel parkerede straks sin racer i græsset.

Den anden Red Bull, med Mark Webber, arvede placeringen, men beholdt den ikke, da australieren få omgange senere kom på tværs af banen med rygende dæk og enorme ar-lignende flat spots som konsekvens. Berøvet muligheden for at køre på fuld kræft, trillede han forsigtigt i pit en omgang senere. Også Hülkenberg udgik i de sidste omgange, med noget der kunne minde om tekniske defekt.

Ude på banen var det længe Massa, der var manden nærmest Hamilton, og han gjorde det faktisk ganske godt i dag. Når nu han står til at miste sit sæde ved Ferrari, fik han da lige gjort opmærksom på sin egen eksistens overfor de andre teams - hvem ved, måske vil Sauber have ham tilbage? Men en af grundene til at han lå hvor han lå, var Alonso problemer i kvalifikationen. Og Alonso havde fart på - og viste på den allerførste omgang at man sagtens kan overhale på Monza - alle steder på Monza. Jo Alonso ville forsvare sin VM føring så godt han kunne. Så hele eftermiddagen sled han sig ind på de forankørende, angreb og passerede dem. Undervejs havde han et intermezzo med Vettel, der pressede ham ud i græsset. Et par omgange senere kom han forbi alligevel og Vettel måtte en tur gennem pitten som straf.

Mod slutningen af løbet hente Alonso så Massa, der gav sig uden kamp. Alonso var klart hurtigere, og en kamp mellem teamkammerater i den situation ville være tåbelig. Så Alonso kom forbi, men Massa forblev tæt på ham. Og her så det ud til at vi ville få to røde biler på podiet. Men så var det jo at Perez kom stormende og smuttede forbi dem begge to.

Den flyvende finne i den mere eller mindre stationære Lotus, Raikkonen, kom på 5. pladsen og bragte sig dermed op på en samlet 3. plads i VM kampen. Bilen var slet ikke hurtig nok og 5. pladsen var så klart alt hvad man kunne håbe på i dag. Undervejs blev han flere gange passeret, blandt andet af Force India biler - og Michael Schumacher havde han flere lange lange dueller med - og i modsætning til Belgien kunne han ikke finde en vej forbi.

At han alligevel endte med at være foran Schumacher skyldes Mercedes racernes appetit på gummi. De bruger lige lidt mere end alle andre, og derfor måtte både Schumacher og Rosberg i pit to gange. Alligevel blev Schumacher nr. 6 og Rosberg endte på en 7. plads. God indsats af begge kørere.

Paul di Resta blev nr. 8 - han lignede på et tidspunkt en der kunne få en bedre placeringer, men måtte på de sidste omgang strække våben mod de fremadstormende Mercedes'er på friske dæk. Kobayashi tog en 9. plads og det er jo fint, men når ens holdkammerat bliver nr. 2 så står man jo lidt i skyggen. Sidste point gik til Bruno Senna, der undervejs var involveret i par tætte dueller og bestemt ikke altid så imponerende ud. Men han endte lige foran Maldonado der altså ikke kunne veksle en slatten startplacering, som følge af straffene fra Spa, til noget brugbart.

Lotus' erstatningskører d'Ambrosio viste meget lidt - men han gennemførte. Men uden at imponere det mindste. Men alt i alt var det et løb med fuld knald på samtlige omgange. Spænding, drama, overhalinger og dueller, alt hvad hjertet kunne ønske.

VM virker mere eller mindre afgjort. Alonso har et stort forspring, har marginalerne på sin side, har konkurrenter der skiftes til at vinde. Og så leverer han selv varen hver eneste gang. Men hvad betyder det egentligt? Løbene er fantastiske, og VM er bare en sidegevinst...

Med Monza sluttede den europæiske Formel 1 sæson. Nu skal have nogle klassiske baner som Interlagos og Suzaka - og en rædsel som Abu Dhabi, inden VM er slut.

Martin Møller-Thomsen

Læs mere om:
  • Monza
  • 09/09/12 - Monza - Formel 1
  •