Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Grosjean og Maldonado straffet

Formel 1 
02/09/12 

Caterham også straffet
Der har været gang i uddeling af straf i timerne efter Det Belgiske Grand Prix. For ligeså dramatisk løbet var, ligeså mange kontroversielle hændelser var der. Grosjean får dog prisen for den største straf, der længe er uddelt.
 

Lotus' franskmand skal nemlig betale en bøde på € 50.000, og derudover må han til næste løb i Italien, tage plads på tilskuerpladserne. Som straf for at presse Hamilton ud mod muren til højre for banen, da starten gik, fik han et løbs karantæne. Mere konkret er han blevet dømt for at have forårsaget en undgåelig ulykke. Og dommen er nok ganske rimelig - det var i høj grad en undgåelig ulykke, men straffen kan dog, set i forhold til det generelle niveau for straf.

Det forekommer at Grosjean ikke bare bliver straffet for sin handling, hvilket er fair nok, men også for konsekvensen af den, hvilket måske er mindre fair. Der er ofte situationer hvor kører kommer på kan med regler, presser for meget, skubber lidt, eller sågar skifter bane. Og i langt de fleste tilfælde er konsekvenserne ret begrænsede, nogle gange slet ingen. Og straffen bliver ofte en løftet pegefinger, en bøde og nogle startplaceringer til næste løb.

Et mere ensartet niveau for straf ville være velkomment. At straffe hårdt er fint, men straf handlingen og ikke konsekvensen. Konsekvensen er tilfældig!

Også Pastor Maldonado blev straffet for sin indsats i dagens F1 løb. Først lavede han en tyvstart, en af de store, dernæste knaldede han samme med Timo Glock. Begge dele udløste en straf. Normalt er straffen for tyvstart en drive-through. Men Maldonado udgik inden han nåede at få straffen. Det var så de første fem startplaceringer. Dernæst var der så fem for at ramle sammen med Glock. I alt ti pladser på gridden i Italien.

Umiddelbart kan det virke lidt underligt at man kan tage en straf for tyvstart med ind i næste løb, men Maldonado har vist opbrugt sin kvote af forståelse. Talentet er der, egoet skal tøjles. Når det er sagt, gjorde han det eneste rigtige - hvis man tyvstarter er straffen ens, uanset om man træder på bremsen eller på speederen, så man kan ligeså godt træde på speederen hvis man kommer til trille for tidligt.

I gamle dage var straffen for tyvstart i øvrigt 60 sekunder tillæg, som man fik efter løbet. Lige netop den kan jeg godt savne!

Der var også et par situationer i og omkring pitten i dag. Caterham fik en straf for at sende Kovalainen afsted, selvom der var trafik, hvilket faktisk gav et mindre sammenstød i pitten. Red Bull og Mark Webber blev frikendt for samme forseelse og Michael Schumacher blev også erklæret indenfor reglerne da han midt under en duel med Vettel kørte ind i pitten.

Næste løb bliver derfor uden Romain Grosjean. I stedet tyder alt på at Lotus' 3. kører, Jerome d'Ambrosio får pladsen. I al siger teamchef Eric Boullier til det engelske autosport.com at det er det sandsynlige.

Martin Møller-Thomsen

Læs mere om:
  • Spa-Francorchamps
  • 02/09/12 - Spa-Francorchamps - Formel 1
  •