Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Alonso sejrer på hjemmebane

Formel 1 
24/06/12 

- og stikker af i VM stillingen
Løbet i Valencia plejer at være et af de kedeligste i sæsonen, og sådan virkede det også i dag - i al fald indtil lidt over halvvejs. For da starten gik, var det manden på pole, Sebastian Vettel, der stormede afsted. Og han virkede ikke som en der kunne fanges. Ikke engang en SC periode virkede farlig for ham. Og alligevel var det Fernando Alonso der vandt, og tre ud af de fire første var kvalificeret udenfor top 10 - og det på en bane, hvor overhalinger er svære!
 

En ting er at vinde, det er altid rart. At vinde på hjemmebane er ekstra rart. At være den første i sæsonen der vinder to løb, viser overskud. At vinde et løb når man starter som nr. 11 er altid præstation. Men rigtig lækkert er det, når man bagefter fører VM kampen med 20 point. Og nr. 2 ikke er en af dem, som bliver regnet som de nærmeste konkurrenter. Når alt dette sker på en dag, så bliver det ikke meget bedre. Fernando Alonso kan i aften kravle under dynen med et meget bredt smil om munden. Alt, uden undtagelse, pegede ud til hans fordel i dag.

Det var efter den enlige SC periode, at løbet blev afgjort, på ganske få omgange. Først var det Alonso der gik til angreb på Grosjean, der ellers havde været hurtigere end den førende Vettel, inden SC kom på banen. Vergné havde ramt Kovalainen under en nedbremsning, med to smadrede hjul, dæk, alt, som resultat. Specielt Vergné var dygtig til at sprede små skarpe kulfiber stykker over så stort et areal som muligt. Og så kom den der SC periode. Da Bernd Maylander fræsede i pit igen, gik Alonso til angreb på Grosjean - og kom forbi. Imens stak Vettel igen af.

Men ikke så meget dennegang, og ikke så længe. Motoren døde, Vettel var ude. Arrigt kastede han med handskerne, men det hjalp ikke stort. Han var ude alligevel. Så i stedet havde vi nu Alonso i front, med Hamilton på 2. pladsen, foran Raikkonen. Og sådan blev de liggende længe. Raikkonen kørte og ventede på at de to foran ham skulle slide deres dæk, så han ubesværet kunne komme forbi. Men det skete ikke helt så hurtigt som han måske havde håbet. Imens han kørte bag Hamilton fik Alonso opbygget et lille forspring, som i sidste ende gav ham en komfortabel sejr.

Da Hamiltons dæk endelig blev slidt, havde ikke til sinds at lade Raikkonen komme nemt forbi, og det gav et par ganske spændende dueller. Men en total overbremsning fra Hamilton ødelagde dækkene helt, alligevel gav han sig ikke frivilligt. Men det forhindrede nu ikke Raikkonen i at komme forbi. Under denne duel, fik Alonso øget sit forspring yderligere, og Raikkonen var nu klart alt for langt efter til at kunne true spanierens hjemmebanesejr.

Pastor Maldonado var derimod ikke længere så langt bagefter Hamilton - så han gik til angreb, men Hamilton havde virkelig virkelig virkelig ikke tænkt sig at forlade podiet frivilligt. På vej rundt i et sving pressede han Maldonado langt ud, og ville egentlig ikke give plads at han kunne komme ind igen. Og bang! Så kørte de to sammen. Maldonado kørte videre uden frontvinger og vekslede en potentiel 3. plads til en 10. plads, mens Hamilton klaskede ind i muren og gav sig til at kaste med rattet.

Og hvem fik så den 3. plads - jo det gjorde Michael Schumacher, der ikke havde skiftet dæk under SC perioden. Det gjorde han lidt senere, i øvrigt sammen med Mark Webber, der skyggede Schumacher gennem store dele af løbet. Sammen bevægede de to sig med stormskridt, først ind i pointene, derefter op gennem dem, indtil de altså også fik foræret to placeringer og rykkede op som nr. 3 og 4. For startplaceringer som nr. 12 og 19 er det jo ganske acceptabelt. Men først og fremmest en strategi der i den grad virkede.

Hülkenberg måtte således nøjes med 5. pladsen, men er sikkert stadig godt tilfreds. Nico Rosberg stormede også fremad i feltet på de sidste omgange og klemte sig ind på en 6. plads, foran di Resta. Jenson Button fik med en 8. plads sit bedste løb længe, og Perez blev nr. 9, foran uheldige Maldonado.

Det betyder at Alonso nu er alene i front med 111 point - tyve mere end Mark Webber, der igen har tre point til Hamilton med 88, derefter følger Vettel med 85, Rosberg med 75 og Raikkonen med 73. Derefter er der igen tyve point ned til den næste. Fernando Alonso har altså et rimeligt solidt forspring, fordi begge hans nærmeste konkurrenter udgik. Men, skal man huske, andre år, har afstanden mellen nr. 1 og 2 været over 40 point på dette tidspunkt.

Der var andre dramatiske begivenheder i løbet. Kobayashi kørte sammen med både den ene og den anden og endte med både at udgå og får en placeringsstraf i næste løb. Petrov lignede på et tidspunkt en der kunne få point, men både han og den anden Caterham, med Kovalainen, blev påkørt at Toro Rosso racere. Massa kørte fornuftigt men fik problemer efter et sammenstød med Kobayashi og på de sidste omgange kom både Petrov og Charles Pic forbi Ferrari raceren.

Martin Møller-Thomsen

Læs mere om:
  • Valencia (gadeløb)
  • 24/06/12 - Valencia (gadeløb) - Formel 1
  •