FIA Formel 2

Monza rundt på under 100 sekunder

04/10/11

Der findes ikke mange danskere, som kan prale med, at de har kørt Monza banen rundt på under 100 sekunder. Men det kan teenageren Mikkel Mac, da han i søndagens kvalifikation placerede sin Formel 2 racer på startgriddens 6. plads. For at tilbagelægge de 5,8 km på 99,7 sekunder, som Mikkel Mac gjorde, kræver det, at han holder en gennemsnitshastighed på lige under 210 km/t, hvilket bestemt heller ikke er dagligdag for selv de skrappeste racerkørere.

Ikke bare i søndagens kvalifikation gjorde Mikkel Mac indtryk med sin hurtighed, også i kvalifikationen til lørdagens løb var han med i den gode ende. Her blev det til en 7. plads, igen foran flere af de toneangivende chauffører i mesterskabet.

Mikkel Mac interviewes på Monza af journalister fra Dansk Metal
(Foto: Steffen Møller)

Mikkel kom fint fra start i lørdagens løb, men alligevel lykkedes det for et par konkurrenter at slip-streame forbi på langsiden. Dermed var udgangspunktet for et top-resultat pludselig længere væk. I de næste omgange var situationen stabil, men efterhånden som løbet skred frem fik Mikkel mere og mere fart i bilen. Det resulterede i, at han kunne forcere i den sidste halvdel af løbet, hvor han passerede flere konkurrenter. Selvom han på de sidste omgang kunne trække fra forfølgerne og nærme sig de foranliggende, så var han dog ikke i stand til at nå op. Dermed sluttede han på en 9. plads og kunne endnu engang sætte point ind på mesterskabskontoen.

Selvom selve løbets afvikling ikke helt levede op til Mikkels forventninger var hans koncentration usvækket til søndagens vigtige kvalifikation. Reglerne er sådan, at man om lørdagen ikke kan benytte boost-knappen, som giver 6 sekunder med ekstra hestekræfter. Men om søndagen må man tre gange trykke på boost-knappen, hvilket selvfølgelig betyder, at man reelt har nøjagtig én omgang, hvor bedste tid kan sættes. Og det udnyttede Mikkel til at køre sig ind på den fornemme 6. plads, og så er man med hvor det er rigtig sjovt. Med boosten får man yderligere top-hastighed og den endte på svimlende 292 km/t for Mikkels vedkommende.

Da starten gik kom Mikkel igen fint med rundt, og han undgik situationen fra lørdagens heat, hvor han blev overhalet på den første langside. Til gengæld forbremsede han sig på vej ind i Ascari-chikanen med det resultat, at hans bil i bogstaveligste forstand blev luftbåren. Heldigvis landede han på alle fire hjul og var i stand til at fortsætte, tilsyneladende uden at bilen havde taget skade. Han faldt selvfølgelig en del pladser tilbage i feltet og måtte også bruge et par omgange til at få koncentrationen på plads igen.

Ligesom om lørdagen var han på et splitsekund forvandlet fra en potentiel front-runner til forfølger, og han måtte omstille sig til opgaven. Kampen i midterfeltet var benhård, og der blev byttet en del pladser. På et tidspunkt lykkedes det faktisk for Mikkel at nå frem til en pointgivende 10. plads, men hen mod slutningen af løbet måtte han afgive den igen. Da det hele sluttede kom han ind på 11. pladsen, lige uden for pointsene. Ser man på hurtigste omgang i løbet, så var den til en 7. plads, så han fik ikke helt valuta for indsatsen.

Efter løbet var Mikkel forståeligt nok lidt skuffet. "Farten var der helt klart", sagde han, "og til næste løb på Barcelona får jeg også styr på første omgang".

Dermed var weekendens anstrengelser ovre, og selvom Mikkel Mac ikke helt fik udnyttet sit potentiale, så rykkede han alligevel frem i det samlede regnskab, hvor han nu er på en delt 12. plads