Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Anmeldelser af bøger, spil, CD'er, m.m.

Jan Magnussen. En fiaskos perfekte liv

Anmeldelser 
15/01/11 

Så kom bogen om Jan Magnussen – fortalt af Jan Magnussen. Vi har før set bøger om Jan Magnussen. Jeg tænker her især på ”Født til fart”. Men her er Jans egen fortælling.
Nu skal det retfærdigvis nævnes at det er Jan Kaiser og Nils Finderup der rent praktisk har skrevet bogen. Men det er tydeligvis Jan Magnussen der fortæller. Det giver en meget ægte og ærlig bog.
 


(Foto: Allan Nielsen)
Det er en bog der slet ikke kan læses i et snuptag – man skal tage sig tid. Mere end 380 meget tætskrevne sider. Dog er der sektioner i bogen med billeder fra hele Jans karriere. Billederne er fine, men desværre ofte meget små for at få plads til dem alle.

Bogen kan faktisk deles i to. Den første del synes jeg er den mest spændende. Her starter vi med skoledrengen der har en umulig drøm. Han vil i formel 1 – vel og mærke uden en far med en masse penge i ryggen! Det som ligner en umulig drøm tager pludselig form og karrieren går fra den ene succes til den næste. Jan ligner den næste Senna, men da han endeligt efter at have slidt og slæbt får den store chance i formel 1 hos Stewart ender drømmen nærmest i en blanding af en fiasko og et mareridt. For til sidst at ende i en fyring, hvor Jan får en stor nedtur og nærmest er klar til at opgive motorsport.

Forholdet til Jackie og Paul Stewart beskrives også fint, men nok også meget subjektivt fra Jans side. Jan kommer også meget ærligt ind på forholdet til mange andre kørere, som i en udpræget konkurrence sport let kan blive anspændt.

Den anden del af bogen beskriver alle de begivenheder der finder sted efter Jans exit fra formel 1. Jan kommer over i sportsvogne og genfinder glæden ved at køre ræs. Kombineret med DTC i Danmark får Jan en utrolig travl karriere med løb over hele verden og i et hav af forskellige biler og serier. Toppen af poppen bliver NASCAR. Noget som han forhåbentligt får mulighed for at prøve igen senere i karrieren.

Bogen kommer fint ind bag facaden. Det med at køre ræs er på den ene side glamour – men der er en grim bagside af den medalje med masser af ensomhed og afsavn. Og risikoen for et voldsomt uheld er altid til stede. Og den med at tjene masser af millioner på sin sport er slet ikke så let som mange nok tror.

Vi får sæson for sæson gennemgået og det er imponerende så mange anekdoter og løbsdetaljer Jan kan huske. Det har tydeligvis været et kæmpe researcharbejde at få alle de forskellige data og historier gravet frem, men det lykkes meget fint. Anden halvdel af bogen kan dog godt føles lidt tung at komme igennem, da mange af sæsonerne ligner hinanden.

Noget jeg gennemgående savner er årstal. Man kommer igennem et hav af sæsoner og det er ofte som læser svært at overskue hvilken sæson man efterhånden er nået til.

Bogen indeholder også kapitler af mere privat karakter. Her tænker jeg især på den ulykkelige tragedie omkring ”Smed”, hvor Jan utroligt ærligt fortæller om sine følelser. Men også om forholdet til Kevin og Britt, hvor han ikke rigtigt var til stede i Kevins barndom – karrieren kom først.

I den mere lykkelige afdeling er Jans forlovelse og ægteskab med ’Chrisser’ og Jans store glæde ved igen at blive far. Denne gang i en situation hvor han meget bedre har tid og mulighed for faderrollen.

For den som er interesseret i motorsport er bogen helt klart en ”must-have”. Jan står sammen med Tom Kristensen som de to største kørere i dansk motorsports historie og det er utroligt godt endeligt at få hele historien dokumenteret på så fin vis. Så klart en bog der kan anbefales.

Forlaget Finsen.
ISBN: 978-87-98-98263-0.

Allan Nielsen

Læs mere om:
  • Jan Magnussen
  •