Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Den sidste klassiker

Formel 1 
09/09/10 

Optakt til Det Italienske Grand Prix
Formel 1 sporten har en fantastisk historie, som man helst ikke lægger for meget vægt på - fremtiden er altid lige om hjørnet og forretningen tager nogle gange overhånd i forhold til sporten. Men Formel 1 har dog sine klassikere, omend de ikke alle bliver behandlet lige pænt. Monaco bliver ofte forbandet af kørere og andre, Silverstone bliver ændret til ukendelighed med jævne mellemrum, mens Spa slet og ret nogle gange ryger ud af kalenderen. Men Monza, som årets sidste klassiker, bliver der sjældent pillet ved.
 

Selvfølgelig er Monza ikke hvad den var engang, hverken dengang hvor hver anden omgang blev kørt på autodromen, eller dengang chikaner ikke var opfundet endnu. Men den har dog stadig sin originale karakter og vidner om at fortiden også har styrker, man bør huske lidt bedre.

I år er det 60. gang at det Italienske Grand Prix bliver afhold på Monza. I 1980 løbet kørt på Imola, men ellers er Monza, efter Monaco, noget af det mest stædige i F1 kalenderen.

Monza er om noget sted, specielt nu hvor Imola er ude af kalenderen, Ferraris hjemmebane, og det er her de røde heste forventes at klare sig mere end fremragende. I virkeligheden sker det bare ikke så tit.

I de seneste år er det blevet til en hel del succes for Ferrari på Monza. Fire sejre til Schumacher og to til Barrichello blev det til i deres storhedsperiode. Men før den tid var der langt mellem snapsene.

Gerhard Berger vandt i 1988, kort efter Enzo Ferraris død, den eneste gang det ikke var en McLaren der vandt det år. Ni år tidligere har Jody Scheckter hevet sin VM titel i land med en sejr på Monza - og Regazzoni havde vundet der i 1975.

Tidligere var det også blevet til sejre til Ascari, Phil Hill og Surtees (og Scarfiotti), men seks sejre mellem 1950 og 1974 er heller ikke meget at prale af.

Men ellers er listen over Monza vindere en liste over fortidens store kørere. Og så en række pudsigheder - Peter Gethins sejr i 1971, hvor han vinder mikrosekunder foran de fire næste konkurrenter - og den eneste sejr, eller anstændige placering, Gethin nogensinde får.

Også Ronnie Peterssons sejr i 1976 er af den lidt sære slags. Petersson havde tidligere vundet, mens han kørte for Lotus, men i '76 var han ansat hos March, og kørte en bil, der som oftest udgik. På Monza holdt den og Petersson hente ni af de ti point fik det år!

I nyere tid er det Sebastian Vettels sejr i regnvådt løb, hvor han fører fra pole i sin Toro Rosso, der ligesom stikker ud.

Og det er da bestemt muligt at han kan gøre det igen søndag. Men efter eget udsagn forventer Red Bull ikke ligefrem noget let løb på Monza. Bilen passer ikke til banen. Men de er ikke bekymrede, de regner med at være ovenpå igen når vi når til den sidste flok løb i sæsonen.

Hvis Red Bull ikke er helt på toppen, så kan man måske forvente at se McLaren der igen. Hamilton har været giftig på det seneste og han ville da nyde at øge sit forspring i toppen af VM stillingen, specielt hvis det er rigtigt at Red Bull har fordelen i den sidste del af sæsonen.

Selvfølgelig skal man heller ikke afskrive Jenson Button - han vil da gerne blande sig til lidt i toppen igen, omend banen mere kalder på en Hamilton end på en Button. Omvend kan Monza også kræve sin ofre.

Og så er der Ferrari. De vil så gerne være med i det spændende selskab, og de har ikke opgivet håbet om titler i indeværende sæson endnu. Det vil måske også være dumt, for indtil videre har vi da lært, at alt kan ske (efter en årrække hvor lærersætningen mere var: intet sker!). Alonso vil helt sikkert gerne vinde på Monza i en Ferrari - det vil pynte pænt på sæsonen, når der nu sandsynligvis ikke komme trofæer i skabet.

Overraskelsen på Monza kunne være Kubica. Renault raceren har været effektiv i år, en sejr virker ikke helt inden for rækkevidde, men igen alt kan ske - og en podieplads ville da være et meget nydeligt resultat.

Selve VM kampen er også spidset til. Webber og Hamilton står med fordelene - og de andre skal helst lave gode resultater og håbe på uheld for de to herrer, hvis VM kampen skal åbnes lidt mere. Et godt bud kunne være at Hamilton står endnu stærkere i VM kampen når de alle flyver hjem søndag aften.


Læs mere om:
  • Monza
  • 12/09/10 - Monza - Formel 1
  •