Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Diverse Motorsport

Grænserne presses – og overskrides – i F:STREET

Diverse 
01/07/10 

Unge sønderjyder mødes i F:STREET for at sparke dæk – og blive bedre bilister
Scenen kender vi vist alle. En flok unge mennesker samlet med deres biler ved byens pølsevogn eller den nærmeste tankstation. Der bliver sparket dæk og byttet løgnehistorier, og når de unge bilister skal væk derfra, sker det oftest til lyden af hvinende dæk og til stor fare. Ikke bare for de andre trafikanter, men også for de unge bilister selv.
 

Når de unge mennesker mødes i klubben F:STREET, er der også hvinende dæk. Og hastigheden ligger også langt over de 50 km/t, færdselsloven foreskriver i bymæssig bebyggelse. Alligevel er det hele meget mere sikkert og tillige langt sjovere for dem, der sidder bag rattet.

”F:STREET er en slags ungdomsklub, som Motor Sport Sønderjylland har skabt i forsøg på at forbedre unge bilisters kørefærdigheder i trafikken. Alle er velkomne, her er ingen egentlig aldersgrænse. Vi vil gerne have kontakt med så mange bilister som muligt, idet vi mener, at vi kan tilføje eller rette noget, der kan være til gavn i deres daglige færden i trafikken,” siger Ulrich Kristensen. Udover at være politiassistent ved Grænsepolitiet i Syd- og Sønderjylland har han dyrket banesport og er en erfaren person inden for den historiske motorsport, og sammen med Thomas Rasmussen – et andet medlem af Motor Sport Sønderjylland – fungerer han som instruktør.

”Vi prøver at give de unge bilister nogle udfordringer, hvor det går stærkere end normalt i trafikken, men det hele foregår under kontrollerede forhold på Padborg Park, hvor sikkerheden er i orden. Men det er ikke væddeløb, vi kører. Det er derimod trafikøvelser, som skal gøre de unge mennesker bedre i hverdagen,” forklarer Thomas Rasmussen, der igennem en årrække har kørt rally.


Speederen trædes i bund, når man mødes i F-STREET.
(Foto: Morten Alstrup)

Hver anden mandag i sommerhalvåret – ferieperioden undtaget – mødes unge sønderjyder på Padborg Park, hvor de snakker biler, men også prøver deres evner af.

”Jeg har taget nogle af de situationer og øvelser med, som jeg kender fra min hverdag i politiet. En af dem kalder vi hund efter hare,” forklarer Ulrich Kristensen.

”Når der er tæt trafik, og den forreste bil pludselig bremser op, gælder det om at kunne bremse og ikke at køre for tæt. Vi laver kort og godt en øvelse, hvor to mand kører i hver sin bane, og hvor det går ud på, at ham i den forreste bil kort og godt skal snyde ham i den bageste bil ved at bremse op, når denne mindst venter det. På den måde øver vi reaktionsevne, men giver også deltagerne erfaring i at holde den nødvendige afstand i byen eller på motorvejen.”

Kurvekørsel ved høj fart, hvor der pludselig skal bremses, er også noget af det, som deltagerne øver sig i under F:STREET-aftnerne, hvor Ulrich Kristensen af og til trækker noget frem fra færdselsloven og sin dagligdag i politiet.

”Klubaftenerne er ikke en skoletime,” siger den sønderjyske politiassistent, ”men vi starter gerne aftenen med en lille detalje fra færdselsloven, for man kan jo altid blive klogere. ”Sidst havde vi debatten omkring overhaling, vognbaneskift og afstand på motorvejen. Her får man belyst nogle af de handlinger, der ikke er acceptable under kørsel på motorvejen.”

”Vi drømmer også om at lave en form for forældreaften, hvor vi strikker en aften sammen til vores deltageres forældre, venner og bekendte. Alt sammen i den hensigt at få flere deltagere og dermed også forsøge at gøre en forskel, som det så smukt hedder i vores dage.”

Motor Sport Sønderjylland

Morten Alstrup


Læs mere om:
  • Padborg Park
  •