Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Farvel til Europa

Formel 1 
08/09/09 

Optakt til Italiens Grand Prix
Den Europæiske Formel 1 sæson slutter på søndag med det traditionsrige løb på Monza i Italien. Det er Ferraris hjemmebane og Ferrari kommer med en frisk sejr i bagagen og nyt blod på kørerfronten. Samtidig er presset på Button og Brawn vokset gevaldigt. Hvis han vil være helt sikker på den titel, skal der lidt bedre resultater til.
 

Det er italienere der er i fokus før løbet på Monza. Først og fremmest Ferrari. I Belgien vandt Kimi Raikkonen en flot sejr, den første til Ferrari i 2009. Så alle de glade fanatiske Ferrari fans har faktisk noget at have deres optimisme i. Monza er flad som en pandekage, men er alligevel af samme klassiske støbning som Spa. Kan man vinde det ene sted, kan man også vinde det andet. Så forventninger er store.

Men også italienske kørere er i fokus. Først og fremmest naturligvis Giancarlo Fisichella, der i Belgien hentede en fornem 2. plads efter sin pole-position. Nu er han Ferrari-kører. Luca Badoer blev efter to mere end skuffende resultater udskiftet til fordel for den meget mere talentfulde og meget mere erfarne Fisichella. Fisichella er 36 år og det har i et stykke stået klart at han ikke havde meget mere at gøre hos Force India. Skiftet til Ferrari er dog på ingen måde en fremtidssikring af hans karriere, mere et flot punktum, som bliver efterfulgt af en status som teskører og officiel reserve næste år.

Hans afløser hos Force India er også italiener, nemlig Vittoriano Liuzzi, der tidligere har kørt for Red Bull og Toro Rosso, indtil han blev udskiftet for nogle år siden til fordel for en ung tysker, ved navn Vettel.

Men hvem har så fordelen på Monza? Sådan som sæsonen er gået er det svært på forhånd at udpege en favorit. Styrkeforholdet skifter fra det ene løb til det andet. Hvem kunne f.eks. have spået at Force India ville være en faktor på Spa. De sagde det godt nok selv, men Formel 1 hold siger så meget.

Ferrari er altid et godt bud på Monza. Selv når de har en dårlig sæson klarer de sig i reglen lidt bedre på Monza end andre steder. McLaren havde ikke nogen god dag i Belgien, men har ellers vist en fin form på det seneste.

Der er jo også Brawn, der dog langtfra er så dominerende som i foråret. Barrichello vandt for nylig i Valencia. Og varmen på Monza burde stå godt til Brawn racerne. Samtidig trænger Jenson Button gevaldig til en revitalisering. En skam for ham at Ecclestones tåbelige forslag om at ham der vandt flest sejre blev mester, ikke blev vedtagtet. Men godt for spændingen og godt for os. Når det er sagt, skal man måske lige indskyde at man godt kunne unde manden at have et større forspring end han har. En sejr giver kun to point mere end en 2. plads. Det er for lidt. Fire points difference er meget mere passende og ville øge Buttons forspring. Selvom de seneste løb har været magre har han stadig vundet mange flere sejre end konkurrenterne.

Red Bull lignede i foråret en alvorlig konkurrent til Brawn, men da Brawn blegnede henover sommeren tog det østrigske hold ikke den samme dominerende stilling som Brawn. VM er stadig en mulighed for begge kørere, men så skal der altså sejre i hus. Monza kan meget vel være deadline for om en af kørerne, eller dem begge, fortsat skal have en realistisk mulighed for VM.

Andre teams kan også blande sig. Toyota, Williams, Force India, Renault. Ingen kan udelukkes fra potentielle overraskelser eller bare point. Det ser lidt værre ud for Toro Rosso, der ret beste ikke har præseret meget i år. På søndag er det et år siden de vandt en yderst overraskende sejr. Men sidste år er længe siden. Også i Formel 1.

Martin Møller-Thomsen

Læs mere om:
  • Monza
  • 13/09/09 - Monza - Formel 1 - FIA F1
  •