Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Copenhagen Historic Grand Prix

David Brabham i Copenhagen Historic Grand Prix

CHGP 
19/07/09 

CHGPÅrets Le Mans vinder - et stykke levende motorsportshistorie
Det er ikke kun bilerne på den 2 kilometer lange racerbane i Fælledparken, som er udtryk for motorsportens fornemme historie. Visse af deltagerne i Copenhagen Historic Grand Prix, der finder sted den 1. - 2. august, har været med i så mange år, at de i sig selv er et stykke levende motorsportshistorie. Og så er der David Brabham – hans plads i motorsportshistorien begyndte længe inden han blev født.
 

David Brabham skrev et nyt kapitel i motorsportshistorien, da han var med på vinderholdet i årets 24-timers Le Mans, 43 år efter at han blev født. Dengang kom han til verden i en motorsportsfamilie, hvor hans far, Jack Brabham, allerede havde vundet Formel 1 verdensmesterskabet to gange. Jack nåede at vinde Formel 1 VM endnu en gang, blot et år efter Davids fødsel – men 24-timers Le Mans var aldrig en triumf, som Davids far kunne skrive ind i sit CV.


David Brabham opnåede, hvad hans far, den tre-dobbelte Formel 1 verdensmester Jack Brabham, aldrig formåede: At vinde 24-timers Le Mans. David vandt Le Mans i år og han er et af stjernenavnene i Copenhagen Historic Grand Prix den 1. - 2. august i Fælledparken.
(Foto: Scandinavian Racing Press)

Begyndte sent i go-kart
David Brabham er den yngste af Jack Brabhams sønner. Selvom familien var en integreret del af motorsporten, havde David ingen interesse i motorsport, før han som 17-årig helt på eget initiativ begyndte at køre lidt go-kart i hjemlandet Australien.

Siden tog tingene imidlertid fart. Allerede som 18-årig var David Brabham professionel racerkører og i 1987 vandt han det australske Formel 2 mesterskab. I 1989 var han taget til Europa og vandt det højt estimerede britiske Formel 3 mesterskab, få år inden danske Jan Magnussen gjorde ham kunststykket efter.

Brabham i Brabham Formel 1
Tilbage i 1960’erne havde Jack Brabham bygget sin egen Formel 1 racer. Brabham teamet blev senere solgt fra og familien havde ikke noget med det at gøre. Men Brabham navnet eksisterede stadig og derfor var det naturligt, at David Brabham debuterede for Brabham i Formel 1. Det skete i 1990 men succes’en var lig nul, da man kun havde adgang til de alt for svage Judd-motorer.

Året efter sprang australieren over i en Jaguar racer af den type, som John Nielsen havde vundet Le Mans med året forinden og det var starten på en ret alsidig udvikling, hvor David Brabham i årene efter kom ud at køre i stort set alle former for racerbiler på topniveau.

Vandt Le Mans i år
Han forsøgte sig igen i Formel 1 i 1994 for Simtek, men siden var det standardvognsracing og racersportsvogne, der var grundstenen i karrieren.

I 1993 deltog David Brabham for første gang i 24-timers Le Mans og siden 1996 har han været fast inventar i verdens mest berømte motorløb. Det blev til to klassesejre i hhv. 2007 og 2008 – og i 2009 tog han så totalsejren i den hurtige Peugeot 908 HDi sammen med Alexander Wurz og Marc Gené.


Det var i cockpittet på en Peugeot 908 HDi at David Brabham vandt sin første sejr i 24-timers Le Mans.
(Foto: Scandinavian Racing Press)

Møder Jan Magnussen
I Copenhagen Historic Grand Prix bliver han et af de absolutte topnavne. Han skal deltage i Royal ProAm klassen og her møder han bl.a. en af sine gamle rivaler og team-kammerater, danske Jan Magnussen.

Scandinavian Racing Press for:

Copenhagen Historic Grand Prix


Læs mere om:
  • David Brabham
  • Jan Magnussen
  • Fælledparken
  • 02/08/09 - Fælledparken - CHGP
  •