Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser
ASETEK SIMSPORTS

Copenhagen Historic Grand Prix

State of Art med Casper Elgaard og Gijs van Lennep

CHGP 
02/07/09 

CHGPCopenhagen Historic Grand Prix, som finder sted i Fælledparken første weekend i august, har over årene udviklet sig til, virkelig at være ”the State of the Art”. I år bliver det underbygget yderligere af, at det hollandske casual menswear-firma, State of Art, kommer til København. Ikke med det formål, at lave modeopvisning, men for aktivt at deltage i Grand Prix’et.
 

Det gør de med ingen ringere end årets danske Le Mans vinder, Casper Elgaard, der som bekendt var med på det vindende hold i LMP2 klassen i 24-timers løbet midt i juni.

Ikke nok med det: State of Art medbringer også deres egen kører, Gijs van Lennep, som tilbage i 1970’erne deltog i motorsport på højt niveau. Gijs har kørt Formel 1, han har også vundet Le Mans, og selvom han ikke er nogen årsunge, er han still going strong og en levende del af motorsportshistorien. Han glæder sig ligesom Casper Elgaard meget til at deltage i det historiske racerløb i Fælledparken.

Unikke biler
Bilerne, de to skal køre, er helt unikke: Der er tale om to Porsche Spyder 550-1500 RS fra 1955, som er sportsvogne, hvor alene prisen angiver, at her er der tale om noget ganske særligt: 12-13 millioner kroner pr. styk i handel og vandel. Men de er næppe til salg, for de ejes af Albert Westerman fra Holland, som er indehaver af State of Art og generelt en ivrig samler af historiske Porsche sportsvogne.


Albert Westerman er indehaver af State of Art. Han er en ivrig motorsportsentusiast, der besidder en række meget eksklusive historiske biler.
(Foto: Scandinavian Racing Press)

Albert Westerman er selvsagt årsagen til, at State of Art har engageret sig i historisk motorsport. Dog ikke alene på grund af hans interesse for de klassiske biler, men også fordi de danner basis for det koncept, der ligger til grund for virksomhedens omfattende ekspansion.

Samme stil
”Vi fremstiller eksklusivt casual tøj til mænd på 25 år og opefter,” fortæller Birgit Fricke, salgs- og marketingdirektør hos State of Art i Danmark, ”og vi holder en stil, der genfindes i den eksklusive del af historisk motorsport – den, som netop eksisterer omkring så fine biler som de Porsche 550 Spydere, der bringes til København.


Denne Porsche Spyder 550-1500 RS fra 1955 er en af blot seks byggede fabriks-biler og én af de tre tilovers blevne. Den vil blive ”luftet” under Copenhagen Historic Grand Prix i Fælledparken første weekend i august.
(Foto: Scandinavian Racing Press)

For os er det helt centralt, at de biler, som indgår i Albert Westermans personlige samling, ikke er inaktive museums genstande. De skal ud og vise, hvad de kan, som de gjorde, da vi for nylig deltog i det berømte ”Mille Miglia” løb for historiske racerbiler i Italien.”

I Danmark glæder man sig også utrolig meget over det samarbejde, der er etableret med den danske Le Mans vinder, Casper Elgaard.
”Vi er både meget stolte over og glade for, at Casper vil køre en af vores biler i København,” siger Birgit Fricke. ”Hvor Gijs van Lennep repræsenterer den ældre del af vores kundegruppe, er Casper Elgaard eksponent for den yngre gruppe. At han vil køre en af vores biler, er for os noget ganske særligt.”

Casper Elgaard glæder sig
Casper Elgaard ser også frem til deltagelsen i København med store forventninger og ikke mindst stor nysgerrighed:
”Jeg har aldrig kørt en historisk racersportsvogn før og det, at få muligheden for at krybe ned i cockpittet på en så gammel forgænger for den Porsche RS Spyder, vi vandt Le Mans med i år, er helt utroligt. Jeg glæder mig rigtig meget til, at fornemme forskellen på dengang og nu,” siger Casper Elgaard.


Casper Elgaard vandt LMP2 klassen i årets 24-timers Le Mans i en Porsche RS Spyder. I Copenhagen Historic Grand Prix i Fælledparken skal han også køre en Porsche RS Spyder – den er ”blot” 44 år ældre!
(Foto: Scandinavian Racing Press)

De to Porsche Spyder racere, som State of Art bringer til København er enestående. De stammer fra 1955, den ene er hvid (eller nærmest creme-farvet) og den anden blå. Sidstnævnte er den ene af i alt seks fabriksbiler, hvoraf de tre ikke længere eksisterer. De to Porscher deltog for nylig ”Mille Miglia”, den creme-farvede kørt af den hollandske Prins Bernhard van Oranje-Nassau og den blå kørt af Gijs van Lennep. De var desuden med i dette års ”Le Mans Classic”.

To Le Mans sejre
Gijs van Lennep var et stort og respekteret navn i international motorsport sidst i 1960’erne og først i 70’erne. Gijs kørte Formel 1 for Williams og Ensign, han vandt Formel 5000 mesterskabet for Surtees i 1972, 24-timers Le Mans i 1971 som fabrikskører i en Martini Porsche 917 K og igen i 1976, i en Porsche 936 Turbo, sammen med Le Mans legenden Jacky Ickx, der sidste år var gæst ved Copenhagen Historic Grand Prix.


Gijs van Lennep er et stykke levende motorsportshistorie. Han har vundet 24-timers Le Mans to gange og kørt formel 1 tilbage i ’70’erne. I Copenhagen Historic Grand Prix skal han køre en af State of Art’s Porsche Spyder 550-1500 RS fra 1955.
(Foto: Scandinavian Racing Press)

Hollænderen er i dag 67 år gammel, men har øjensynlig ingen tanker om, at leve en tilbagetrukket pensionist tilværelse. Set i rekord bakspejlet tilbagelagde Gijs van Lennep i forbindelse med Le Mans sejren i 1971 sammen med Helmut Marko i alt 5335 kilometer. Ingen har siden kørt en længere distance over de 24 timer.

Scandinavian Racing Press for:

Copenhagen Historic Grand Prix


Læs mere om:
  • Casper Elgaard
  • Fælledparken
  • 02/08/09 - Fælledparken - CHGP
  •      ASETEK SIMSPORTS