Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Le Mans

Nicolas Kiesa comeback: 24 timers Le Mans test

Le Mans 
20/04/09 

Le Mans- for Team Kolles i Le Mans vindende Audi!
Den tidligere Formel 1 kører, Nicolas Kiesa, kan igen være på vej tilbage til Le Mans! Lørdag blev Kiesa ringet op af det tyske Audi kundeteam, Team Kolles, der står overfor at skulle forberede deres første 24 timers løb på Le Mans den 13. / 14. juni med den selvsamme Audi, som Tom Kristensen vandt med i 2008.
 

Allerede mandag formiddag starter en 24 timer lang testkørsel på den sydfranske Paul Ricard bane, og opkaldet til den danske racerkører kom således med meget kort varsel.

Varslet var faktisk så kort, at Kiesa søndag middag måtte skynde sig fra sit Formel 1 kommentatorjob hos TV3 Puls og direkte i lufthavnen med en skyndsomt pakket kuffert, for at kunne nå til testbanen ved Le Castellet nær Marseilles søndag aften.


Team Kolles Audi R10.
(Foto: Audi Motorsport)

”Jeg blev ringet op lørdag af teamet, hvor de bad om hjælp til den forestående 24 timers test mandag formiddag,” fortæller Nicolas. ”Årsagen er at teamets indiske kører, Narain Karthikeyan, har brækket nogle ribben, og derfor ikke kan gennemføre testen.”

Selvsamme skade har holdt inderen ude af bilen til teamets debutløb i Le Mans serien i Barcelona den 3. / 5. april, hvor raceren udelukkende blev delt mellem danske Christian Bakkerud og Christijan Albers. Derfor var det vigtigt for teamet at skaffe en reserveracerkører med viden om Le Mans, samt ikke mindst også viden om teknikken i den 650 hks Audi.

”Det gik faktisk først op for mig at det var en 24 timers test, da jeg senere blev ringet op af teknikerne fra teamet, som fortalte mig at det var en test over 24 timer, eller 3600 kilometer. Når teamet ikke de 3600 kilometer indenfor de 24 timer, så fortsætter man indtil målet er nået. Og man har dermed principielt kørt en fuld Le Mans distance. Hvor mange stints jeg skal køre, og hvor meget tid jeg får i bilen, har jeg ikke lige nået at få klarhed over. Men jeg glæder mig rigtigt meget til at prøve den Audi R10,” griner Kiesa.


Nicolas Kiesa og Dr Colin Kolles.
(Foto: Audi Motorsport)

”Testen starter mandag formiddag klokken 11, og fortsætter derefter 24 timer frem til tirsdag klokken 11. Planen er at teamet skal nå alle de ting der kan ske på Le Mans. Alt skal skiftes på bilen, under intense løbsbetingelser. Gearkasse, kobling, hjulophæng mv. Og man har fra teamets side ikke lagt skjul på at Le Mans er en stor udfordring, og at man savner erfaring med den nye bil. Det er baggrunden for testen, og det er dermed også baggrunden for at teamet har valgt at kontakte mig.”

Team Kolles som den danske kører skal køre for, er principielt identisk med Futurecom TME teamet, som danskeren kørte DTM for i 2006. Det ledes af teamchef Dr. Colin Kolles, som Kiesa oprindeligt kender fra sin tid som Formel 1 testkører. Raceren er en dieseldrevet Audi R10 TDi sportsvogn, som skal deltage i den største LMP1 klasse på Le Mans. Sidste gang Kiesa deltog på Le Mans, var i 2006 for Lister Storm teamet.

Kiesa skal under testen på den franske Paul Ricard bane dele bilen med den ligeledes danske racerkører, Christian Bakkerud, og hollandske Christijan Albers. Raceren er udstyret med en 12 cylindret turbodieselmotor med over 650 hk, og er kendt for at være hurtig, kompleks og meget krævende at køre.


Nicolas Kiesa.
(Foto: Audi Motorsport)

”Lige siden DTM tiden har jeg haft en god forbindelse til teamchef Dr. Colin Kolles, og ikke mindst også Audi Sport. Jeg har været inde over Audis R8 GT projekt, og jeg har haft et teknisk samarbejde med Audi Sports ingeniører omkring flere tekniske løsninger til netop R10 raceren.”

”Jeg kender mange af de teknikere som arbejder sammen med teamet fra Audi Sport, da jeg har givet dem ideer til den traction control som R10 raceren nu er udstyret med. Den viden havde jeg fra mit halve år som Formel 1 testkører for Jordan F1. Og jeg er allerede blevet kontaktet af flere af Audi teknikerne, som ser meget frem til at arbejde sammen med mig igen.”

Målsætningen er naturligvis at gøre så god en figur for teamet, at den danske racerkører kommer i betragtning til det legendariske 24 timers løb på Le Mans. Teamet indiske kører, Karthikeyan, ventes at blive klar inden løbet, men om teamet vælger at bruge ham på det tidspunkt står endnu ikke klart.

”Jeg lovede mig selv sidste gang da jeg kørte Le Mans for Lister, at næste gang jeg kørte på den franske bane, så var det i et team som realistisk kunne enten vinde løbet, eller i det mindste ende i top 5. Det er jeg overbevist om at Team Kolles kan, og derfor håber jeg naturligvis at jeg ved en god indsats i testen kan sikre mig et godt udgangspunkt for et eventuelt sæde i bilen på Le Mans.”

Aslak Vind
Vind Press


Læs mere om:
  • Christian Bakkerud
  • Christijan Albers
  • Nicolas Kiesa
  • Kolles
  • Paul Ricard
  •