Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

American Le Mans Series

Mr. Le Mans nu også Mr. Sebring

ALMS 
22/03/09 

American Le Mans SeriesTom K vinder Sebring for femte gang
Tom Kristensen udvidede sin legendestatus, da han søndag morgen, dansk tid, vandt 12-timers-løbet på Sebring. Dermed holder danskeren nu ikke kun rekorden for flest sejre på Le Mans, men også i det mest prestigefyldte af alle amerikanske sportsvognsløb.
 

Sejren i Sebring var Kristensens femte, og dermed distancerer han sin tidligere holdkammerat hos Audi, Frank Biela, der er noteret for fire gevinster.


(Foto: Nils Finderup)

Løbet i Florida var en formidabel propaganda for Le Mans, der køres midt i juni. De to duellanter fra sidste års franske 24-timers-løb, Audi og Peugeot, stillede begge med nye biler og udkæmpede den mest intense dyst, der er set på Sebring i den amerikanske Le Mans-seriens historie. På intet tidspunkt formåede en bil at stikke af, og føringen skiftede konstant mellem de to mærker.

I begyndelsen lagde Kristensens holdkammerat Allan McNish hårdt fra land og tog den flyvende start i kamp med den Acura, der overraskende havde taget pole position i tidtagningen. Herfra tog McNish hurtigt afstand og sikrede sig alene på første omgang et forspring på seks sekunder.

Det lignede en magtdemonstration, men herefter var de to Peugeot’er oppe i tempo og kunne holde afstanden, før de efter en halv time begyndte at hale ind igen. En del af forklaringen var, at den nye Audi R15 endnu ikke er så fintrimmet, at den er sparsommelig på dæk. I hvert pitstop måtte de to Audi’er derfor skifte dæk, mens de franske konkurrenter kun skulle skifte til friske Michelin’er i hvert andet pitstop.


(Foto: Nils Finderup)

Et elektronisk problem kostede den ene Peugeot ti minutter i pitten, men den anden kørte problemløst. Den opskrift betød sammen med tre perioder bag Safety Car, hvilket samlede feltet, at sejren syntes at kunne gå til begge sider. Med godt fire timers kørsel tilbage begyndte den førende Peugeot at øge, men en punktering hev luft ud af såvel sejrschancer som dæk. Til gengæld faldt punkteringen så heldigt, at den franske bil til slut kunne spare et pitstop.

Det betød, at McNish i den kølige Sebring-nat skulle hente et ekstra minut for at kunne komme ind at få diesel nok på til de sidste, afgørende omgange. Den lille skotte pressede og pressede, og selv om Peugeot’en tidligere på aftenen havde pulveriseret banerekorden, formåede han at sikre Audi’en det nødvendige forspring.

Ud over Tom Kristensens femte sejr blev yderligere et par rekorder slået. De 383 omgange var således ny rekord, og det samme var Peugeot-køreren Sebastien Bourdais’ før nævnte omgangstid på 1:43,2 minutter for de seks kilometer. Endelig var det bemærkelsesværdigt, at Audi overhovedet kunne vinde med sin nye Audi R15-dieselracer, der igennem vinterperioden ikke har kunnet fuldføre sit testprogram på grund af dårligt vejr på de sydeuropæiske baner.

”Før Sebring havde ingen af os kørt mere end 45 minutter i streg, og alligevel kom vi i mål uden tekniske problemer af nogen art. Det siger noget om, hvilken fantastisk knowhow Audi har udviklet inden for sportsvogne,” siger Tom Kristensen fra USA.

”Jeg var med til at vinde den gamle R8’s debutløb her på Sebring i 2000, og jeg var også så heldig at sidde i den vindende R10-racers debutløb på Sebring i 2006. At jeg nu kan score hattrick med R15 overgår min vildeste fantasi, så jeg er taknemmelig for at kunne være en del af så professionelt et team. Samtidig er jeg glad for at kunne vinde med McNish og Capello, der er mine to bedste medkørere nogensinde. Vi fortsatte takterne fra Le Mans i 2008, da vi vandt med en bil, der ikke var konkurrencedygtig. I dag havde vi farten til at kunne tage kampen op med Peugeot, men stadig krævede det en stor holdindsats og masser af koncentration at tage alle de rigtige beslutninger på og uden for banen. Nu kan vi arbejde målrettet på at få testet bilen ordentlig igennem til Le Mans, hvor vi kan regne med lige så hård modstand fra Peugeot.”


(Foto: Motorsporten.dk)

Løbet på Sebing var i øvrigt nummer 100 i den amerikanske Le Mans-serie. Første løb blev kørt i 1999 på netop Sebring, og dengang vandt såmænd også Tom Kristensen, da han kørte for BMW.

Jan Magnussen sluttede en god dansk dag af med at tage sejren i GT1-klassen.

TomKristensen.com
Nils Finderup


Læs mere om:
  • Tom Kristensen
  • 21/03/09 - Sebring - ALMS
  •