American Le Mans Series

Sebring 12 timers - facts

ALMS
18/03/09

American Le Mans SeriesPå lørdag køres det berømte 12-timers løb på Sebring banen i Florida. Også i år der dansk deltagelse. Men der er også en historisk baggrund for løbet, der i år markerer løb nr. 100 for American Le Mans Series. Det er samtidigt starten på American Le Mans Series 2009 sæsonen.

Allerede for en lille uge siden, begyndte de første tilskuere at ankomme til Sebring banen. Mange betegner løbet som en slags "Woodstock of Motorsports" - især når man ser hvad der foregår rundt omkring banen når der ikke køres. Det er en folkefest i bedste amerikansk stil.

(Foto: Motorsporten.dk)

Gennem 6 årtider har der nu været kørt på den tidligere flybase der har huset de store B-17 bombefly som amerikanerne blandt andet anvendte i anden verdenskrig. Heldigvis er banen nu i anvendelse til et mere fredeligt formål.
Lad os derfor se lidt på nogle nøglefakts fra banens historie - altså den motorsportsmæssige side.

For 10 år siden:
vandt BMW i deres første deltagelse i AMLS i en tæt duel med Dyson teamet.

For 20 år siden: tillod Nissan sig at slutte en Porsche dominans på banen der varede i 13 år. Geoff Brabham, Chip Robinson og Arie Luyendyk vandt i deres Nissan med 2 omgange til nærmeste forfølger - én Jaguar.

For 30 år siden:
førte Porsche an i en ren Porsche kavalkade. Vinderbilen var en Porsche 935.

For 40 år siden:
vandt en Ford GT kørt Jacky Ickx og Jack Oliver foran én Ferrari kørt af Mario Andretti og Chris Amon.

For 50 år siden:
kørte Phil Hill, Dan Gurney, Chuck Daigh og Olivier Gendebien deres Ferrari til sejr i et løb der var meget stærkt præget af regnvejr.

På banen som i dag er ejet af Don Panoz, og som vist ikke behøver nærmere omtale, har der kørt et hav af legender.
Blot for at nævne nogen, så har blandt andet Mario Andretti, A.J. Foyt, Dan Gurney, Stirling Moss, Juan Manuel Fangio, Phil Hill og lad os bare tage Tom Kristensen og Jan Magnussen med her også, kørt på banen, ligesom mange berømte bilmærker også har kørt her. Ferrari, Porsche, Jaguar, Audi, Ford, Maserati, Aston Martin, Nissan og Chevrolet for blot at nævne nogle af de mange mærker.
Også flere kendisser har deltaget i løbet. Blandt andet har Steve McQueen, James Brolin, Gene Hackman, Craig T. Nelson, Paul Newman og Patrick Dempsey deltaget i løbet.

Lidt korte facts inden løbet starter:
Banen er 3,7 miles lang med 17 sving.
3.360 biler har inden løbet på lørdag startet i løbet og har ialt kørt ikke mindre end 2,3 millioner miles.
102 forskellige kørere har vundet i 12 timers løbet. Heraf er de 39 ikke helt overraskende fra USA.