Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Rally Sprint

Christian Jensen: Håndbremsen skal stadig bruges

Rally Sprint 
06/08/08 

I takt med at den teknologiske udvikling har taget sine syvmileskridt har rallysporten gennem årene også undergået en forvandling. Da den første udgave af det, der i dag kendes som Tvilum-Scanbirk Rallyshow, blev kørt ved Fårvang, var firhjulstræk og turboladede motorer måske kendt i motorsportskredse, men ikke anvendt. En god chauffør, en heftig bil med baghjulstræk og ikke mindst god brug af håndbremsen, når man skulle tage de skarpe hjørner. Det var dengang recepten, når man ville sætte kurs mod førstepladsen.
 

Men til trods for udviklingen er der stadig god brug for den rekvisit, der egentlig mest er udtænkt som en foranstaltning til at holde bilen bomstille, når den er parkeret. Spørg bare Christian Jensen, Ans. Han er en af dem, som stiller op i en af de feltets nyeste biler, når den 30. udgave af Tvilum-Scanbirk Rallyshow køres den 8. august i Fårvang mellem Århus og Viborg.

”I Fårvang er der et vinkelsving på prøven, hvor jeg stadig bruger håndbremsen,” siger Christian Jensen, ”for hvis man har et vinkelsving, er det stadig nemmere at bruge håndbremsen til at få bagenden med end at styre bilen rundt i svinget. Det er en lille detalje, men det er med til at skabe helheden.”

I de seneste udgaver af Tvilum-Scanbirk Rallyshow har den lokale østjyske rallykører siddet bag rattet af en nymodens Subaru Impreza med både firhjulstræk og turbomotor. Det er en biltype, der som udgangspunkt ikke vurderes at have de bedste chancer på hastighedsprøven i Fårvangs industrikvarter. Men efter at Christian Jensen er skiftet fra den traditionelle sedanmodel til den nye hatchback, er han begyndt at vejre morgenluft.

”Den nye bil styrer bedre og så er den ikke så stor,” siger Christian Jensen med henvisning til de forhold, Tvilum-Scanbirk Rallyshow foregår under. ”Jeg tror helt bestemt, at den nye bil vil være hurtigere i Fårvang end den gamle, og så har den faktisk også en bedre håndbremse, som sidder helt oppe ved rattet, og som er nemmere at komme til. Men om den kører hurtigere, kan jeg først sige med sikkerhed den 8. august…”


I de sidste par år har Christian Jensen måttet kæmpe for at få sin Subaru Impreza rundt på den snævre hastighedsprøve i Fårvangs industrikvarter. I år satser han på en mere kompakt bil.
(Foto: Morten Alstrup)

Østjyden har gennemført alle sæsonens tre DM-løb i rally med top 5-placeringer, så han indtager en sammenlagt fjerdeplads i kampen om Danmarksmesterskabet blandt chauffører med firhjulstrukne biler. Men Christian Jensen mærker også de uvilkårlige børnesygdomme, der er en del af gamet, når man stiller op i nyt og uprøvet materiel.

”Undervognen på den nye bil er bedre, og vi kunne også mærke fremskridt ved det seneste løb, vi kørte, men vi har stadig lidt problemer med, at vores motor ikke helt yder nok. Den mangler lige det sidste, for der er ikke udviklet nok på motoren,” siger Christian Jensen om den fircylindrede rækkemotor, der i kraft af en heftig turbolader yder hen ved 300 hestekræfter. ”For at yde noget, skal den nye motor køres med forholdsvis høje motoromdrejninger, men heldigvis findes der to motorstyringer, så til løbet i Fårvang vælger vi den, hvor effekten kommer ved et lavere omdrejningstal.”

Et kik på tidligere resultatliste for Tvilum-Scanbirk Rallyshow viser, at man skal helt tilbage til 2001, før vinderen af løbet sidst sad bag rattet af en firhjulstrukket bil. Selv kom Christian Jensen tættest på finalesejren i 2006, hvor han sluttede på tredjepladsen, to sekunder efter vinderen.


Christian Jensen (th) og hans co-driver Søren Tøndborg har endnu deres første sejr i Tvilum-Scanbirk Rallyshow 2008 til gode.
(Foto: Morten Alstrup)

”En forhjulstrækker er jo ikke en sprintbil, men det år kom der en kraftig byge, og hvis det bliver regnvejr i år, så skulle jeg gerne kunne vinde,” siger Subaru-køreren. ”Ellers satser jeg på at være blandt de tre første.”

Korte fakta

 • Tvilum-Scanbirk Rallyshow 2008 afvikles fredag den 8. august 2008 i forbindelse med det årlige Fåremarked i industrikvarteret i Fårvang, som ligger ved hovedvej 26 mellem Viborg og Århus.
 • I forbindelse med Tvilum-Scanbirk Rallyshow afvikler man også for sjette gang Tvilum-Scanbirk Classic Show, hvor ejerne af en række historiske køretøjer på to, tre og fire hjul viser deres klenodier frem for publikum.

Kjellerup og Omegns Motorklub

Morten Alstrup


Læs mere om:
 • Christian Jensen
 • Søren Tøndborg
 • Fårvang
 • 08/08/08 - Fårvang - Rally Sprint
 •  
   

  Rally Sprint nyhederne på Motorsporten.dk er sponsoreret af: