Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Copenhagen Historic Grand Prix

25 Le Mans sejre i Fælledparken

CHGP 
11/07/08 

CHGPTom Kristensen deltager i Copenhagen Historic Grand Prix i Fælledparken den 2. - 3. august. Den danske rekordindehaver i Le Mans triumfer stiller op imod et godt mix af danske og internationale elite racerkørere, men for at han ikke skulle få det for let, har han personligt medvirket til at opnå hård konkurrence.
 

Den 8-dobbelte Le Mans vinder har inviteret sin medkører fra Audis vinderhold i årets 24-timers løb, italieneren Dindo Capello til København og for at sætte tingene yderligere i historisk relief, har også den 6-dobbelte Le Mans vinder og tidligere Formel 1 kører, Jacky Ickx, på Tom Kristensens foranledning meldt sin entré.

25 Le Mans sejrer repræsenteret
Suppleret af Jan Magnussen, der selv har tre klassesejre i verdens mest berømte racerløb ”på samvittigheden” og amerikaneren John Morton, der har vundet klassesejre i Le Mans to gange samt australieren David Brabham (der vandt GT1-klassen i fjor og i år) og svenskeren Stanley Dickens, vil ikke færre end 25 Le Mans sejre være repræsenteret i Fælledparken. Det er intet mindre end det største kører set-up nogensinde i forbindelse med Copenhagen Historic Grand Prix. Og et af de fineste opbud af levende motorsportslegender i Skandinavien i nyere tid.

Kører mod Prins Joachim
Alle – på nær Jacky Ickx – skal de deltage i Royal Pro-Am klassen. Det er hér også Prins Joachim er med og hér, professionelle kørere deler bil med amatører, typisk sådan, at amatør-køreren også lægger bil til og dermed har lettere ved at hamle op med den professionelle, fordi han kender sit køretøj på forhånd.


Tom Kristensen og Jacky Ickx repræsenterer tilsammen 14 Le Mans sejre. Ickx havde rekorden inden Tom K slog den. De er begge i Fælledparken ved Copenhagen Historic Grand Prix den 2. - 3. august.
(Foto: Scandinavian Racing Press)

Tom Kristensen har rekorden
Tom Kristensen behøver ingen præsentation. Han er uden sammenligning den mest succesrige danske racerkører nogensinde. Det er han i kraft af sine otte Le Mans sejre vundet i bare tolv forsøg. Men også på grund af sin store bredde indenfor motorsport. Tom Kristensen, som nu er rundet de 40 år, begyndte i go-kart først i 80’erne, vandt siden det tyske Formel 3 mesterskab, det japanske Formel 3 mesterskab og scorede en række topplaceringer i Formel 3000, inden han stillede ind på sportsvognsracing, hvor han blev historiens anden danske Le Mans vinder i 1997.

Tom har gennem en årrække været Formel 1 testkører for Michelin og har i de seneste år parret Le Mans deltagelsen med det højt estimerede tyske standardvognsmesterskab. Blandt individuelle løbs-triumfer udover Le Mans kan nævnes tre sejre i det klassiske amerikanske 12-timers løb på Sebring, sejr i det amerikanske ”Petit Le Mans”, Le Mans 1000 km og Spa 1000 km i Belgien.

Jacky Ickx havde rekorden
Inden Tom Kristensen trængte sig på var det belgieren Jacky Ickx, som havde rekorden i Le Mans. Han har vundet 24-timers løbet seks gange og har gang på gang udtrykt den dybeste respekt for Tom Kristensens præstation. Jacky Ickx er nu 63 år gammel, men ”still going strong”. Tidligt i sin karriere kørte Ickx Formel 1 for bl.a. Cooper, Ferrari, Brabham, McLaren, Williams og Lotus. 120 Formel 1 Grand Prix’er blev det til, hvoraf han vandt de otte.

I Le Mans vandt han 24-timers løbene i 1969, 1975, 1976, 1977, 1981 og 1982, hovedsagelig for Porsche. Desuden har den sympatiske belgier vundet det berømte Dakar-rally i 1983 for Mercedes-Benz. Jacky Ickx er far til Vanina Ickx, som med gode resultater har deltaget i en lang række internationale sportsvognsløb og ikke mindst Rallye Dakar. Det er ikke utænkeligt, at Vanina, som nu er 33 år gammel og blev nr. 10 i LMP1 klassen i dette års 24-timers Le Mans, er med familien i København den første weekend i august. Jacky selv deltager ikke aktivt i motorløb længere men vil køre nogle præsentationsrunder i Fælledparken.

Dindo Capello – tre Le Mans sejre med Tom K
Dindo Capello (44) har været fast inventar hos Audi i længere tid end Tom Kristensen. Første gang de to sammen vandt 24-timers Le Mans var i 2003. Siden gentog de succes’en i 2004 og altså også i år. Capello har en karriere bag sig, der på flere måder minder om Tom Kristensens. Han har kørt Formel 3 og Formel 3000 inden han satsede på standardvogne, han har vundet det italienske Super Touring Car mesterskab, men det var først i sportsvognsracing, at resultaterne begyndte at strømme ind: Foruden de tre sejre i 24-timers Le Mans også tre sejre i 12-timers Sebring, fire sejre i ”Petit Le Mans” samt dobbelt – og regerende – vinder af den amerikanske Le Mans serie.


Dindo Capello var team-kollega til Tom Kristensen på det vindende Audi-hold i årets 24-timers Le Mans. Også Dindo Capello skal køre ved Copenhagen Historic Grand Prix i Fælledparken d. 2.-3. august – og skal hér bl.a. køre imod Tom Kristensen.
(Foto: Scandinavian Racing Press)

Jan Magnussen – F1 og siden tre Le Mans sejre
Jan Magnussen (34) slog igennem i Formel 1 og er den til dato eneste dansker, der har scoret points i Formel 1 VM. Forinden havde han vundet VM i karting, det britiske Formel 3 mesterskab og også deltaget i ChampCar (tidligere IndyCar), europæisk standardvognsracing og meget andet. I tiden efter Formel 1 har den populære dansker bl.a. vundet tre klassesejre i 24-timers Le Mans for Corvette. Så sent som i år var han klart den hurtigste mand i GT1-klassen – og ambitiøs som Danmarks travleste racerkører altid er, var han bestemt ikke tilfreds med, at blive nummer 2! I 2006 vandt Jan Magnussen Royal Pro-Am klassen ved Copenhagen Historic Grand Prix.

John Morton – to sejre i Le Mans
John Morton er nok det mest ukendte navn i Le Mans sammenhæng – i Danmark i hvert fald. Men med to klassesejre i 24-timers Le Mans i hhv. 1984 og 1994 er amerikaneren bestemt ingen novice. Hans karriere begyndte tilbage i 1960’erne, hvor han bl.a. lærte at køre race af den berømte Carrol Shelby – manden bag de kraftige Shelby-Cobra sportsvogne. I Copenhagen Historic Grand Prix skal Morton køre en Datzun 240Z identisk med de biler, han scorede flotte resultater med sidst i 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne.

David Brabham
David Brabham er australier og vandt GT1 klassen i Le Mans i 2007 og også i år. Han er den yngste søn af Jack Brabham, der vandt Formel 1 verdensmesterskabet tre gange for rundt regnet 40 år siden. David vandt det britiske Formel 3 mesterskab nogle år inden Jan Magnussen udførte samme bedrift – siden har de to været team-kolleger ved en række lejligheder i bl.a. den amerikanske Le Mans serie og også i 24-timers Le Mans. David Brabham har også kørt Formel 1 i flere perioder. Det er bemærkelsesværdigt at David Brabhams to Le Mans sejre begge gange var i Aston Martin – foran den Corvette, som Jan Magnussen kørte og som reelt var Aston Martin teamets største konkurrent.

Stanley Dickens
Stanley Dickens er – trods sit engelsk klingende navn – svensker og han scorede sejren i 24-timers Le Mans i 1989 i en Sauber C9-Mercedes. Navnet er velkendt, ikke mindst på grund af forfatteren Charles Diskens – som Stanley er tip-tip oldebarn til. Stanley har haft en alsidig karriere men et højdepunkt var uden sidestykke Le Mans sejren.

Scandinavian Racing Press for:

Copenhagen Historic Grand Prix


Læs alt om Copenhagen Historic Grand Prix 2008.
Læs mere om:
  • Jan Magnussen
  • John Morton
  • Tom Kristensen
  • Fælledparken
  • 03/08/08 - Fælledparken - CHGP
  •