Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Int. Formel klasser

Vibe Smed på legendarisk racerbane

Int. Formel racing 
04/02/08 

Ca. 800 km sydvest for København, i de belgiske Ardennerbjerge, ligger en af Europas klassiske racerbaner. Navnet Circuit de Spa-Francorchamps er ikke særlig mundret og i daglig tale kaldes banen blot for Spa. Spørger man en professionel racerkører hvilken bane han helst vil køre på, så vil majoriteten uden tøven svare Spa.
 

De 7 km asfalt betragtes som verdens bedste racerbane, for den har det hele. Lange lige stræk, bløde kurver, skarpe kurver, det hele krydret med lumske højdeforskelle, som ændrer drastisk på bilernes evne til at stå fast på asfalten.

For den unge racerkører Vibe Smeds vedkommende er der tale om intet mindre end opfyldelsen af en pigedrøm når hun i midten af maj fyrer sin racerbil af på denne bane. Efter sine succesrige år i karting skiftede hun i 2006 til Danmarks hurtigste banesportsklasse Formel Ford, hvor hun i 2007 scorede en samlet 6. plads. Efter sin studentereksamen fra Team Danmark Gymnasiet Falkonergården i 2007 har hun fået mulighed for at køre racerbil på fuld tid. Det sker i England, hvor hun til daglig skal fungere som Race Instructor hos Palmer Motorsport og i weekenden skal køre race i klassen Formula Palmer Audi. De fleste løb foregår på engelske baner såsom Brands Hatch og Silverstone, men løbet i maj er henlagt til Spa.


(Foto: Peder Madsen)

Vibe Smeds racerbil er en kraftig sag. Det er en Formel 3 lignende bil, bygget af Van Diemen på foranledning af den tidligere Formel 1 kører Jonathan Palmer. Den er udstyret med en 1.8 liters Audi turbomotor og en mekanisk 5-trins gearkasse. Sammen med aerodynamikken giver det en bil, som på lidt mere end 6 sekunder accelererer fra stilstand til 160 km, og som på Spa-banen kommer op på en fart over 250 km. Og det er vel at mærke i et felt på 28 biler, allesammen befolket af unge ærgerrige og talentfulde kørere, som er ivrige efter at gøre en god figur på netop denne bane.

'At køre racerløb på Spa svarer til at spille på Centre Court i Wimbledon for en tennisspiller' siger Vibe Smed, 'at være blandt de relativt få som får den mulighed er et stort privilegium'.


(Foto: Peder Madsen)

Både til løbet på Spa, men også til nogle af de andre løb, afvikles der konkurrencer for andre klasser. F.eks. er der et løb på Brands Hatch, hvor den tyske prestigeserie DTM også kører, og her vil Vibe få lejlighed til at hilse på sit gamle idol Tom Kristensen, som kører for Audi ved den lejlighed. Vibe kender Tom fra tidligere, bl.a. har hun som den eneste kvinde nogensinde, været udtaget til Tom Kristensens sportsuge på La Santa for unge motorsportstalenter. Ved løbet på Brands Hatch forventes mindst 90.000 tilskuere, så Vibe får lejlighed til at vise sine evner for rigtig mange mennesker. Alle Formula Palmer Audi løbene vises iøvrigt på den engelske motorsportskanal MotorsTV, som også er yderst populær.

Peder Madsen


Læs mere om:
  • Vibe Smed
  •