Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

World Touring Car Championship

VM i nabolaget

WTCC 
24/07/07 

WTCC gæster Anderstorp
Det er ganske usædvanligt, når der i den kommende weekend, den 28. - 29. juli, afvikles en afdeling af Verdensmesterskabet for standardvogne i Skandinavien.
 

Det er nemlig sjældent, at et officielt VM for racerbiler kommer så tæt på Danmark og set fra et dansk synspunkt er det ekstra attraktivt, for selvom det foregår i Sverige, er det blot et par timers kørsel inde i landet – uanset man ”går i land” i Göteborg, Varberg eller Helsingborg – eller tager turen over Øresundsbroen.

Det drejer sig om det officielle Verdensmesterskab for standardvogne – WTCC (World Touring Car Championship). Populært kan man kalde det for VM-versionen af det danske standardvognsmesterskab, DTC. Bilerne er ikke meget forskellige fra de danske og stedet: det er den eneste racerbane i Norden med Grand Prix mål, Scandinavian Raceway ved Anderstorp.

Der er ikke mange danske relationer til WTCC. Det nærmeste vi har haft at gøre med den stadig mere populære løbsserie er Jan Magnussens deltagelse ved et par enkeltstående tilfælde. Men kan man sætte sig ud over national patriotisme, er de nærkampe, der finder sted i WTCC ikke bare spektakulære og dramatiske, de omfatter også nogle af verdens aller bedste racerkørere, en stribe tidligere Formel 1 kørere og ikke mindst fabriksdeltagelse fra fire af verdens største bilfabrikker.

Seat-racer med dieselmotor
Størst interesse vil der i Sverige være omkring to helt nye biler fra Seat. Seat jagter BMW i kampen om førstepladsen i WTCC og i Anderstorp møder man op med to helt nye dieseldrevne racerbiler. Det er første gang i VM-historien, at der kommer dieselbiler til start. 280 hestekræfter og et såkaldt drejningsmoment, der er dobbelt så stort som hos en benzindreven racer, skal skaffe Seat VM-titlen. Præcis som søsterfirmaet i VW-koncernen, Audi, har kunnet triumfere i 24-timers Le Mans med dieseldrevne racerbiler.


Seat León TDI WTCC bliver et af trækplastrene i den kommende weekend: Premiere på verdens første VM-standardvogn med dieselmotor.
(Foto: Scandinavian Racing Press)

Basis for bilerne er Seat León FR, der i den serieproducerede udgave præsterer 170 hestekræfter. Trods den store effektforøgelse er man dog hos Seat en smule behersket i sin udmelding:

”Vi har testet bilen og er tilfredse med resultatet. Vi tror, at León TDI kan blive konkurrencedygtig på lidt længere sigt,” siger Seats motorsportsdirektør, Jaime Puig.

Hård konkurrence
Seat får også nok at se til i Anderstorp: BMW har lige fra begyndelsen været med i WTCC og de løbsserier, der dannede udgangspunkt for etableringen af Verdensmesterskabet. Det giver dem en åbenlys fordel og det er da også BMW, der har domineret de første to år, der har været kørt om en VM-titel. Verdensmesteren har begge år været englænderen Andy Priaulx - en kører, der sjovt nok ikke har erfaring fra Formel 1, selvom feltet tæller flere topnavne fra motorsportens absolutte eliteklasse.

Navne som den tidligere dobbelte Indycar mester og Formel 1 kører, Alex Zanardi samt de tidligere Formel 1 kørere Nicola Larini, Jordi Gené og Gabriele Tarquini, er med på startstregen i Anderstorp. Gené skal i øvrigt køre den ene af diesel-Seat’erne. Den anden betjenes af Yvan Müller, 10-dobbelt vinder af den sydeuropæiske vinterserie, Trophee Andros.

De udfordres i Anderstorp af Chevrolets fabrikshold og der er også deltagelse af biler fra Alfa Romeo, Toyota, Honda og Volvo. Interessant er det, at ikke færre end fem russiske racerkørere stiller op.

Dansker i support-race
Ingen danske racerkørere er på startlinien i WTCC i Anderstorp, men der er dansk deltagelse i supportklassen, International Formula Master for Formel 3 lignende biler. Hér ligger Kasper Andersen på en samlet sjetteplads efter at bl.a. at have vundet sæson’ens andet løb. Kasper er selvsagt blandt favoritterne i den nye formelklasse.

Vil man som dansker følge med i begivenhederne i WTCC kan man let begive sig til Anderstorp - det tager som nævnt kun få timer plus køretiden i Danmark og der er gode campingfaciliteter i området. Alternativt kan man se Eurosport hjemme i lænestolen. Eurosport dækker samtlige løb i WTCC og naturligvis også løbene i Sverige.

Udsendes af Scandinavian Racing Press i samarbejde med Eurosport og Seat
Vivi Siiger og Søren Clauding


Læs alt om WTCC løbet på Anderstorp.


Læs mere om:
  • Anderstorp
  • 29/07/07 - Anderstorp - WTCC
  •