Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Formel 5000 i 2007?

Formel 1 
08/09/06 

Nej, overskriften lyver ikke. Der arbejdes i øjeblikket med planer om at genintroducere Formel 5000 i 2007.
 

Formel 5000 er en gammel klasse. Det var i årene 1968 – 1986 at der blev kørt Formel 5000. Nu arbejdes der med planer i Australien om at genintroducere Formel 5000. Dog ikke som en løbsserie, men som et af supportløbene til det Australske Grand Prix.

Australian Grand Prix Corporation som står bag det Australske Formel 1 Grand Prix, har modtaget et forslag fra en af delstaterne i landet om at køre et Formel 5000 løb som supportløb. Det er Victorian Historic Racing Register der er kommet med opfordringen. Arrangørerne overvejer nu om det kan lade sig gøre. Med andre ord – de er meget interesserede i lave arrangementet. Der menes at være godt 30 mere eller mindre køreklare Formel 5000 racere rundt omkring i verdenen. Nogle kører i historiske klasser rundt omkring.

Kort fortalt om Formel 5000 racerne, så var det biler der faktisk voksede ud af den daværende CanAm serie i USA. Motorerne var V8 motorer på op til 5000 cm³. Klassen blev forholdsvis hurtigt en succes og tiltrak flere karrosseribyggere som for eksempel Lola, McLaren, Eagle (Dan Gourney) og March. Bilerne vejede 600 kg og havde omkring de 600 hestekræfter og kunne præstere én topfart på godt 330 km/t.

Blandt mestrene i klassen kan man finde navne som Jody Scheckter, Patrick Tambay, Alan Jones, Jacky Ickx, Al Unser, Frank Gardner og David Purley. Også danske Tom Belsø – ham med smilet – kørte i et par sæsoner i klassen. Og det blev til flere topplaceringer i det europæiske mesterskab.

Et af problemerne for arrangørerne i Australien er om banen er sikker nok til de gamle racere. Bilerne var kendte eller berygtede for ikke at være særligt stabile i svingene. Og i Albert Park har man adskillige betonmure som omkranser banen. Det har vakt en vis bekymring. Nu er det op til arrangørerne at træffe valget.

Dons

Læs mere om:
  • Albert Park
  • 18/03/07 - Albert Park - Formel 1 - FIA F1
  •