Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Første sejr til Button

Formel 1 
06/08/06 

Spændende løb i Ungarn - uafgjort i VM kampen
Efter at have startet fra en placering som nr. 14 kunne Jenson Button i dag juble over at have vundet sit første Formel 1 løb. Sejren kom i hus foran Pedro de la Rosa og Nick Heidfeld, på en dag hvor både Schumacher og Alonso imponerede, og udgik.
 

Fokus i dagens løb er ved tre af de kørere der startede midt i feltet. Schumacher som nr. 11, Button som nr. 14 og Alonso som nr. 15. Disse tre, fik på trods af deres startplaceringer, hovedrollerne i sæsonens hidtil mest spændende og dramatiske løb, og selvom kun en af dem fik point, var de alle tre med til at skabe løbet.

Fra pole var det godt nok Kimi Raikkonen der stak af på den regnvåde bane, da starten gik. Bedre kan man ikke gøre det, når man holder forrest! Manden på 2. pladsen - Felipe Massa - skuffede derimod fra første sekund, da han på vej ned ad langsiden faldt dramatisk tilbage.

Men rigtig imponerende var det at både Michael Schumacher og Fernando Alonso kørte sig op gennem feltet og i top fem på første omgang. Schumacher lå umiddelbart bedst, da han havde været heldig med en fri bane i ydersporet i starten, mens Alonso rendte ind i en forhindring eller to. Men rundt på første omgang fik Alonso presset sig forbi Massa og lå så lige bag Schumacher.

Også Jenson Button fik lavet en god start og kom på første omgang op i pointene. Dermed fik de alle tre på fornemmeste vis demonstreret deres talent. I front for løbet lå Raikkonen og mellem ham og holdkammerat de la Rosa, lå Barrichello i den anden Honda racer. De la Rosa fandt en vej forbi brasilianeren og nu var det en McLaren 1-2. Samtidig pressede de to VM kombetanter på bagfra.

Raikkonens løb sluttede da han skulle overhale Liuzzi med en omgang. Italieneren ville være flink og tog farten lidt af bilen, men Raikkonen var for tæt på og levnede for lidt plads og torpederede derfor Liuzzi.

Dermed blev vejen banet for Alonso, der nu var alene i front. For mens den regerende mester stormede afsted i front havde Michael Schumacher efter sin blændende start, næsten kørt baglæns. Først var det Alonso der tog den lange vej udenom gennem et sving, og senere var det Fisichella der kæmpede sig forbi (for kort efter at ende i barrieren). Schumacher måtte endda lide den tort at blive overhalet af med en omgang af Alonso.

Men så skete der noget. Renault lavede en fejl ved et pitstop - det så ud som om det ene baghjul ikke blev sat ordentlig fast og allerede på vej ud af pitten havde Alonso store problemer. Et par sving senere skred bilen rundt og endte i autoværnet. Hvad der på det tidspunkt lignede en triumf for Renault og store problemer for Ferrari, blev på et øjeblik ændret totalt. Fra at potentielt kunne udbygge sin førsteplads med en hel point, havde Renault og Alonso nu sendt trumfen videre til Michael Schumacher - alle point han kunne hente ville bringe ham nærmere førstepladsen.

Alonsos exit betød at Button nu var i front, foran de la Rosa. Men McLaren køreren skulle en tur i pit og kom ud bagved - Schumacher, der var stormet op på 2. pladsen, takket være en række pitstops. Men mens de la Rosa nu var tørvejrsdæk var Schumacher på intermediates - og det viste sig at være en dårlig idé.

Planen var angiveligt at humpe hjem på de slidte dæk, men den plan gav bagslag. Først, efter flere forsøg, kom de la Rosa forbi - et par omgange senere var slap også Heidfeld forbi. Og der sluttede tyskerens dag så - de slidte dæk og for mange ture op over kerbs'ene havde slidt på bilen og med stort besvær fik den syvfoldige mester manøvreret bilen i pit - hvor den prompte blev skubbet i garage.

Så mens Button kunne juble over sin første - og yderst fortjente - sejr og de la Rosa og Heidfeld sammen med ham udgjorde et noget alternativt podie, var resultatet i kampen om VM status quo - og med kun fem løb tilbage er status quo altid en lille fordel for ham der ligger forrest - altså Alonso. Schumacher kan ikke længere nøjes med at vinde hver gang - han skal også håbe på flere uheld for Alonso.

Pedro de la Rosa demonstrerede nok en gang at han faktisk hører til i Formel 1 og selvom han efterhånden er en aldrende mand, må resultatet alt andet lige, gøre at han er med i overvejelserne om hvem der skal køre for McLaren næste år.

Heidfeld kørte et godt, løb og formåede at holde sig ude at uheld og andre kontroverser og det blev belønnet med en flot podieplacering. Rubens Barrichello rundede en god Honda dag af med en 4. plads foran Coulthard og Ralf Schumacher.

Den polske debutant Robert Kubica sluttede på 7. pladsen efter et løb der var præget af både op og nedture og en enkelt brækket næse. Det sidste point gik til Felipe Massa, på trods af en noget nær katastrofal dag, hvor han viste hvor lidt han hører til i en god bil. Fra en startplacering som nummer 2 rykkede han resolut baglæns og var heldig med det ene point. Regnvejr var tydeligvis ikke noget han kunne lide.

Kampen om VM er stadig åben, ikke helt så meget som før løbet. Alonsos forspring på 11 point står stadig, men det er bedre at føre med 11 point med fem løb tilbage end med seks! Men meget kan ske endnu og man skal på ingen måde afskrive hverken den ene eller den anden. Nu må vi bare håbe at resten af sæsonen bliver ligeså spændende....

Martin Møller-Thomsen

Kubica diskvalificeret, hvilket giver Michael Schumacher et enkelt point. Se også: Ungarns GP - løbsresultat
Læs mere om:
  • 06/08/06 - Hungaroring - Formel 1 - FIA F1
  •