Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Derfor er det belgiske GP aflyst

Formel 1 
09/02/06 

Som nævnt onsdag er det belgiske Formel 1 Grand Prix i år blevet aflyst, men hvorfor, er det sikkert mange der spørger.
 

Det belgiske Formel 1 Grand Prix er aflyst. Grand Prixet har været lidt i farezonen længe og har balanceret meget på grænsen mellem aflysning eller gennemførelse. Nu kom dommen så fra FIA. Grand Prixet er aflyst i 2006 men ventes tilbage i 2007. Men forud er der sket meget mellem dokumenttasker, mobiltelefoner og skriveborde.

I 2006 var der færre tilskuere til det belgiske Formel 1 Grand Prix end tidligere. Billetpriserne har tilsyneladende været for høje. Det tog man konsekvensen af i Frankrig som har haft et lignende problem. Man sænkede priserne og fik straks langt flere tilskuere. Det har man ikke gjort i Belgien - endnu. Tværtimod gik promotoren for Grand Prixet konkurs, og får at få dækket underskuddet gik den wallonske delstatsregering ind og betalte regningerne - også dem hos FOM. Og så begyndte forhandlingerne. I Belgien var indstillingen at man i første omgang ville klare sagerne selv, men det viste sig at det næsten var en umulig opgave. Bernie Ecclestone vil gerne beholde det belgiske Grand Prix på kalenderen - ligesom mange kørere vil det - og er gået ind og har overtaget promotorrettighederne, selvfølgelig mod betaling, som han også har fået.

Et andet problem er, at Spa banen - ligesom Silverstone - ikke er opdateret godt nok i mange år. Mange af faciliteterne er utidssvarende ligesom mange tilskuerforhold er mildest talt kritisable. Der er så fra flere sider stillet krav om at mange forbedringer skal laves inden der igen kan køres GP'er på banen. Det er den wallonske delstatsregering helt med på, men det tager tid at få lavet ændringerne - især på faciliteterne i pitområdet som er noget kompakte. Men også tribunerne skal opdateres samt visse andre ting. Alt i alt er det en kæmpeopgave at få udført, og man vil ikke kunne nå at få alt dette klaret til dette års GP. Det har bl.a. RACB - det belgiske nationale sportslige råd - taget konsekvensen af og har meddelt FIA at man aflyser GP'et i år.

FIA meddeler i deres pressemeddelelse at Grand Prixet er aflyst fra belgisk side, og årsagen er angivet til at være ombygningen af banen. FIA meddeler også at man forventer at Grand Prixet er tilbage på kalenderen i 2007.

I de sidste par uger har der hersket stor tvivl om GP'et. Meget forsigtige udtalelser fra belgisk side har indikeret at GP'et nok ikke blev til noget, mens Bernie Ecclestone har hældt lidt i den anden retning. FIA havde indtil i år udtalt, at de ikke havde hørt andet end at GP'et blev gennemført.


En stor ombygning venter på Spa-Franchorchamp banen
(Foto: Motorsporten.dk)

Ombygningen omfatter en forbedring af banen, nyt paddockområde, et nyt kontroltårn samt nye og bedre tilskuerpladser. Det anslås at regningen løber op i godt € 20 millioner. Det er dog ikke første gang at det belgiske GP er ude. For få år siden var GP'et også ude, men det var på grund af den daværende belgiske regerings forhold til tobaksreklamer. Et forhold som var langt forud for det EU på daværende tidspunkt havde anbefalet og havde lavet love om. Nu er GP'et væk igen - i hvert fald for i år - men mange venter at den klassiske bane, med sine stejle bakker, specielle sving og lange stræk igen er tilbage - helst i næste sæson.

Dons

Læs mere om:
  • Spa-Francorchamps
  •