Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Farvel med maner

Formel 1 
24/10/04 

Om det var en undskyldning for den elendige sæson, eller bare ren og skær tilfældigt skal være usagt, men Det Brasilianske Grand Prix 2004 blev et spændende og variereret løb, der efterlader et håb for fremtiden.
 

Juan Pablo Montoya vandt løbet, det sidste løb for Williams, foran sin kommende holdkammerat, Kimi Raikkonen.


En glad vinder, med knap så glade Raikkonen og Barrichello
(Foto: BMW)

Det skulle ellers have været Rubens Barrichellos store dag. Efter en lang sæson som loyal væbner for Michael Schumacher skulle han have sin belønning, nemlig en sejr på hjemmebane. Og brasilianeren havde taget første stik i tidskørslen og skulle starte fra pole. Men samtidig skulle Schumacher starte helt nede som nummer 18. Selvfølgelig ikke fordi han var så langsom, men fordi han havde skiftet motor efter sit uheld tidligere på weekenden. Men det var måske første tegn på at tingene ikke ville gå helt som de plejede.

Da starten gik kom hjemmebanehelten godt nok bedst fra start, men der gik ikke mange hundrede meter inden Kimi Raikkonen pressede sin McLaren forbi. Montoya fik en dårlig start og røg ned bag Felipe Massa, og lignede på det tidspunkt slet ikke en vinder.

De fleste kørere var startet på dæk til vådt føre - de såkaldte intermediates. Som løbet skred frem og banen tørrede måtte de fleste en tur i pit. Undtagelsen var Renault der havde sendt Alonso og Villeneuve ud på tørvejrsdæk. Det betød at Alonso i flere omgange lå i front af løbet. Men Renault raceren kunne i længden ikke holde dampen op i forhold Kimi Raikkonen og Juan Pablo Montoya. De to kom i front af løbet og til sidst var det i pitten det blev afgjort, da Montoya kom ud af pitten i front af løbet.


Montoya holdt sin plads foran sin fremtidige team-kammerat
(Foto: BMW)

Tidligere i løbet havde de to også lavet drama i pitten da de kørte ved siden af hinanden på vej gennem pitten og hen mod udkørslen. Raikkonen vandt den duel og kom først ud af pitten. Og her knækkede filmen en anelse. To biler burde ikke køre ved siden af hinanden gennem pitten, og hvis de gør, bør det få konsekvenser. Netop den episode burde efterforskes og en passende straf tildeles. Umiddelbart så det ud til at Raikkonen blev sluppet fri på et tidspunkt hvor han skulle have holdt tilbage. Senere i løbet var der også problemer da en Jordan blev sluppet fri og var ved at køre sammen med en anden racer, der måtte foretage en undvige manøvre. Den slags skal stoppes!

For Jaguar var løbet det sidste i en kort og ikke særlig imponerende tid i Formel 1. Og egentlig blev deres indsats summeret meget godt op, da Mark Webber forsøgte at overhale holdkammeraten Christian Klien. Den unge østriger var dog ikke i humør til at lukke Webber forbi, eller også ville han lige vise potentielle arbejdsgivere at han er værd at satse på. Hvis det sidste var tilfældet lykkedes det ikke særlig godt. De to biler kolliderede og Webber blev sendt ud af løbet.

For BAR var det heller ikke nogen god dag. Jenson Button røg ud tidligt i løbet, mens Sato holdt hele vejen hjem. Mod slutningen lå han og pressede Fernando Alonso i en kamp om 4. pladsen. Men det forventede angreb kom aldrig - i stedet blev han sat en plads tilbage af Ralf Schumacher, der ellers var ved at blive presset af sin storebror. At lægge Sato mellem sig selv og Ferrari raceren var et smart træk, og det virkede som om Michael Schumacher mistede lidt af interessen for den duel.


Sato viste flaget for BAR
(Foto: BAR)

Efter en lang sæson, hvor han i store dele ikke har begået nogen fejl, har Michael Schumacher på det sidste vist at også han kan fejle. I dag lykkedes det ham at spinde rundt, men han kom igang igen og kørte et fornuftigt løb og fik en syvende plads. At Michael Schumacher laver fejl er egentlig hverken væsentlig eller overraskende. Men de fejl han har begået på det sidste har været halvtåbelige. Det tyder ikke på at han er ved at falde af på den, blot at han ikke har givet sig selv 100 procent siden VM titlen kom i hus (Japans Grand Prix som en stor undtagelse) - og hvem kan egentlig bebrejde ham det?

Formel 1 feltet fik i Brasilien lavet en flot afsked med en af de mest triste og ensformige sæsoner i historien. Der var god spænding og drama og flere gode overhalinger. Det sidste er selvfølgelig i høj grad banens fortjeneste. Mod slutningen lå Raikkonen stadig indenfor en kort afstand af Montoya, ikke ret mange omgange tidligere havde han faktisk været oppe og true columbianeren. Rubens Barrichello var en isoleret 3'er, mens Alonso, Ralf, Sato og Michael krydsede målstregen i et tæt formation. Et godt farvel til 2004.

Nu venter vinteren og denne vinter kan byde på mange nyheder. Jaguar teamet er sat til salg, hvis ikke det bliver solgt, så forsvinder det. Det vil sige at der mangler to biler næste sæson. Situationen for Jordan og Minardi ser ikke alt for lys ud. Samtidig er der stadig diskussioner omkring det fremtidige format for Formel 1. De fleste teams vil have reduceret antallet af testdage, kun Ferrari blokerer for dette tiltag. Alt i alt kan det blive en meget afgørende vinter for Formel 1.

Martin Møller-Thomsen

Læs mere om:
  • 24/10/04 - Interlagos - Formel 1
  •