Danish
Touringcar

26/09/04

Toyota rykkede frem i DTC-statistikken
For Toyota var forgangne weekends Padborg Super Prix ganske interessant. Sejren til Jens Edman, Sverige, var ikke bare sæsonens første for Toyota i en finale.

Det var også første gang, at en ikke-BMW 320i vandt en finale på Padborg Park. Sejren til Toyota betyder, at årets syv finalesejre er blevet fordelt på fire forskellige mærker. Men takket være svenskeren kunne Toyota-mærket også gøre sig bemærket på andre områder.

Jens Edmans overhaling af Casper Elgaard, Århus, på anden omgang af finalen betød nemlig , at det var første gang siden Grand Prix Danmark i august 2003, at en Toyota Corolla T-Sport førte en finale. Da Jens Edman samtidig førte de resterende 13 omgange af finalen, overhalede Toyota Nissan-mærket og tog deres tredjeplads på alle tiders hitliste over finaleføringer. Det er dog fortsat Peugeot, der har ført den længste samlede finaledistance med BMW på andenpladsen.

Men set med statistiske briller resulterede Padborg Super Prix også i en række andre spændende episoder, som vi her kikker nærmere på.

Sejren i pre-finalen var nummer fire til Henrik Lundgaard, Hedensted, og dermed har Toyota-køreren vundet pre-finaler på alle tre danske DTC-baner. I denne pre-finale blev han fulgt til dørs af Martin Jensen, Albertslund, der dermed blev noteret for sin hidtil bedste placering i pre-finaler.

Da Michael Carlsen, Vissenbjerg, udgik på første omgang af pre-finalen, er Martin Jensen og Mike Legarth, Vamdrup, nu de eneste kørere, der har scoret points i samtlige årets syv pre-finaler og syv finaler. Michael Carlsens tidlige sortie betød, at han dermed afsluttede en række på i alt 18 heats i træk (pre-finaler og finaler) med pointscoringer. Dette blev dog ikke ny rekord i DTCs historie. Den har fynboen nemlig også, da han over 16 måneder i 2001 og 2002 kom i pointene i 27 heats i træk.

For Mike Legarth var Padborg Super Prix årets dårligste løb, men alligevel har BMW-køreren nu som den eneste præsteret at gennemføre samtlige omgange i såvel pre-finaler som finaler.

Med sejren i henholdsvis pre-finalen og finalen blev Jens Møller, Ikast, og Jesper Sylvest, Jægerspris, noteret for deres første maksimumscorer i årets DTC Cup. Peugeot-køreren scorede sidst maksimumpoints ved Grand Prix Danmark i august 2003, mens vi skal helt tilbage til løbet på Mantorp Park i maj 2003 for at finde Jens Møllers seneste cup-sejr.

Der var denne gang 23 biler på gridden til pre-finalen, og af dem kom hele 22 i mål. Sidste gang, der har været så mange kørere til start, var ved Grand Prix Danmark i august 2003, mens vi skal helt tilbage til Padborg Open i juni 2003 for at finde lige så mange kørere med målflag efter en pre-finale.

Med Padborg Super Prix var blot anden gang, at der var blevet afviklet en DTC-afdeling mellem Grand Prix Danmark og DM-Finalen. Første gang det skete var i 2000, hvor der var skudt et løb på Zandvoort ind imellem de to danske traditionsløb.

Michael Klostermann, Gørløse, debuterede i Danish Touringcar Championship, og han blev dermed den 66. kører, der har prøvet kræfter med bilsportens superliga. Da debutanten samtidig fuldførte både pre-finalen og finalen, blev Nissan-mærket noteret for sine første omgange i begge discipliner i år.

Michel Nykjær, Tappernøje, formåede ikke at kvalificere sig til Super Pole-konkurrencen, og det er første gang siden Sommerløbet på Ring Djursland i august 2003, at solokampen mod stopuret ikke har haft deltagelse af en Seat.

Gennemsnitsalderen for Jens Edman, Casper Elgaard og Martin Jensen var blot 26 år og 163 dage, og dermed er det den hidtil yngste trio, der har besteget et sejrspodium efter en DTC-finale. Den hidtidige rekord blev sat ved årets Åbningsløb, hvor Michel Nykjær, Martin Jensen og Henrik Lundgaard havde en gennemsnitsalder på 28 år og 70 dage.

Der var to nye medlemmer af 1.000 km-klubben på Padborg Park. Godt nok fik Jason Watt, Herlev, ikke det ternede flag i finalen, men Peugeot-køreren nåede dog at tilbagelægge så mange omgange, at han nu er den fjerde DTC-kører, der har tilbagelagt mere end 1.000 km i finalerne. På modelsiden kom Peugeots 406 Coupé-model også over de 1.000 km, og her er det kun 306 GTI-modellen, der har kørt en længere finaledistance.

Padborg Super Prix resulterede også i en række jubilæer. Philip Andersen, Risskov, og John Nielsen, England, startede således henholdsvis for 10. og 40. gang i en finale. For Jørgen Weinreich, Hammel, var der tale om pre-finalestart nummer 30, mens Kurt Thiim, Luxembourg, og Jan Magnussen, England, startede i denne disciplin for 25. gang.